KAMELEON

 

Algemeen:

De latijnse naam voor de kameleon is Chamaeleon. kameleons zijn verticaal afgeplatte dieren met een lange grijpstaart. Op de kop, rug, staart en onderkeel en buik hebben veel soorten een kam. De vijf tenen zijn per twee en drie aan elkaar vergroeid tot een voetje. De tong is zo lang als lichaam en staart samen, heeft eem verdikt uiteinde en wordt gebruikt om zijn prooi te vangen ( zie foto onder ). De ogen zijn onafhankelijk van elkaar beweegbaar en zitten in beweeglijke torentjes zodat het lichaam stil kan blijven terwijl de ogen bewegen. Deze torentjes zijn aan elkaar vergroeide oogleden die alleen de pupil laten zien.
Kameleons kunnen lang niet altijd zo sterk van kleur veranderen als men denkt. Afwisselende kleuren hebben hun nut bij het imponeren/bevechten van hun rivalen, het dag-nachtritme, het afschrikken van aanvallers, camouflage en bij de paring. Zwangere kameleons tonen met kleuren aan dat ze niet meer willen paren. Als een kameleon meer warmte wil wordt hij donkerder van kleur. Wil hij warmte afgeven , dan zal hij lichter van kleur worden.
Kleinere kameleon soorten worden van nature nooit erg oud, meestal niet ouder dan n tot anderhalf jaar, terwijl veel grotere soorten tot ca. 10 jaar kunnen worden.
Deze bizarre beestjes zijn afkomstig uit vele delen van de wereld , ze leven in ook in zeer verschillende biotopen oftewel verschillende leefmilieu's zoals onder andere Afrika , Arabi, India en Sri Lanka.
Kameleon's zijn stress gevoelig en moeten echt zo min mogelijk gehanteerd worden, en moeten zo veel mogelijk met rust gelaten worden. Bij een simpele verplaatsing bijvoorbeeld kun je het beste de kameleon op een tak laten klimmen en verplaats die tak. Bij gevaar vertouwen kameleons in eerste instantie op hun schutkleur en verstoppen hun lichaam achter de tak waar ze op zitten. Daarna dreigen ze met kleuren, opgeblazen lichaam ,opgezette keel , open bek en sissen. Ze kunnen hard bijten. Ook zijn ze in principe traag ,maar kunnen in nood toch vlug zijn.

 

Huisvesting:

Kameleons zijn territoriumvormend en stressgevoelig. Plaats in principe n kameleon in een relatief groot terrarium. Richt het in met vele horizontale en/of diagonale klimtakken met een gemakkelijk grijpbare dikte en/of met veel planten.
De meeste kameleons komen zelden op de bodem. Leg veel takken op de bodem zodat de kameleon snel weer omhoog kan klimmen.
Pas op dat de kameleon negens vast kan komen te zitten (bv. tussen een bloempot en daar de overpot van ! )
Veel ventilatie is belangrijk , maar vermijd tocht en een blijvende luchtvochtigheid ( normaal 70-80% ). De standaard terraria in de winkel zijn dus meestal niet geschikt.
De meeste kameleons en zeker de jonge dieren mogen niet boven de 30C worden gehouden. Spots moeten boven takken gehangen worden , maar de kameleon mag de lampen niet aan mogen kunnen raken ( verbranding ).
De meeste kameleons houden van veel licht, 12 tot 14 uur per dag. gebruik het liefst UV-licht. Hang enkele halogeenspots om te zonnen Gebruik in Terarria tot 50 cm hoogte 1 of meer ( afhankelijk van de grootte van de terraria ) TL's vanaf 35 watt.

  • Regenwoudbewoners ( vraag waar je hem gekocht hebt wat voor soort het is ) willen een redelijk hoge luchtvochtigheid, meerdere schaduwplekken en constante temperaturen ( 25-30C s'nachts iets minder ).
    Ventileer het terrarium door twee openingen aan twee zijden ( bv. gaas-plaatje in het boven- en zijplaatje.
  • Bergbewoners willen een zeer goed geventileerde terrarium met twee tot vijf zijden van gaas. Zorg overdag voor 22-27C. En sterke afkoeling s'nachts naar 10 15C geeft de nodige rust aan de dieren.

 

Voeding:

Voer levende insecten , zelfgekweekte of gekochte insecten ( dus niet zelf gaan vangen ). Een volwassen Kameleon heeft al genoeg aan 3 volwasen krekels per dag. Opgroeiende kameleons echter en sexueel actieve of zwangere kameleons hebber echter meer nodig. Sommige soorten eten ook nestmuisjes en nest ratjes .
Het voer wordt vaak uit de hand of met pincet gegeten , maar veel insecten kunnen ook in een emmer met gladde wand onder kameleon geplaatst worden, Er moet dan wel een tak ' half 'in de 'emmer ' gehangen worden zodat eventueel gevallen kameleons er weer uit kunnen klimmen.
Voer afwisselend en vergeet de kalk en vitaminen en mineralen preparaten niet. ( de eetlust van eventuele slecht etende kameleons kan worden opgewekt met groene insecten ( bv. sabelsprinkhanen ).
Dorstige kameleons weigeren ook vaak voedsel , dus,....................................

 

Water:

De verschillende soorten kameleons hebben verschillende waterbehoeftes de ene bv. 2 keer per week de andere bv. elke dag , los hier eventueel de preparaten in op , Zij het alleen niet zo dat kameleons lastige drinkers en ze niet uit stilstaand water drinken dus ook niet uit een drinkbak.
Hier een paar manieren om jouw kameleon te laten drinken :

  • Druppel water uit een pincet op/of in de bek. Pipetjes zijn meestal klein en vlug leeg dus de methode kost veel tijd, maar de controle op hoeveel je kameleon drinkt is optimaal.
  • Knijp het uiteinde van een slang goed samen met een tang en laat er water m.b.v een reservoirtje water uit druppelen.
  • Besproei het terrarium met een planten sproeier, het liefst elke ochtend , om de ochtend dauw na te bootsen die de kameleons in de natuur ook drinken

 

Geslacht:

Vaak bezitten mannetjes opvallende kenmerken zoals in het baltsgedrag zoals helmen, hoorns, kammen, felle kleuren en grootte ( mannetjes zijn groter ). Meestal hebben de mannetjes een verdikte staartwortel

 

Wil je in mijn Gastenboek schrijven?

HOME !!