vrijdag 17 oktober 2003
Welcome

   Wat betekent de naam kokopelli

   Kokopelli is de god van de indianen. Hij is het symbool van de vruchtbaarheid, plezier, goed geluk en gezondheid. Op z’n rug draagt hij een zak met zaden en speelt al dansend op zijn fluit.Hij dateert van meer dan 3000 jaar geleden toen werden de eerste tekeningen van hem gemaakt.

   Kokopelli komt bijna over de hele westkant van Amerika voor. Van stammen in Canada tot zelfs in Peru aan toe. Het meeste zul je hem terugvinden bij de indianen in het Zuid Westen van Noord Amerika.

   Het verhaal van Kokopelli is een scheppingsverhaal, zoals wij bijvoorbeeld kennen van Adam en Eva. Het komt oorspronkelijk bij Anasazi-Indianen vandaan en gaat als volgt:

   Het verhaal gaat, dat toen de mensen op aarde werden gezet, zij  werden door een adelaar. Deze aardelaar schoot een pijl in twee “Mahus”, insecten die de kracht van het vuur bij zich droegen. Prompt begonnen zij op hun fluit te spelen, en hun muziek was zo mooi, dat hun doorboorde lichamen ter plekke geneesden. De Anasazi gingen hun eigen weg, en ieder groep werd begeleid door een Mahu. Deze verdeelden de vruchten en zaden over het land en hun fluitspel bracht en liet zaden groeien. Zijn naam KOKO staat voor hout en PILOU staat voor bult (de zak zaden op z’n rug) die naam is hem gegeven tijdens zijn lange reis. Dit is een van de vele verhalen.

   Een ander verhaal gaat als volgt:

   Deze vertelt dat Kokopelli reisde van dorp naar dorp en de winter veranderde in de lente; sneeuw liet smelten en het liet regenen voor een succesvolle oogst. Het fluitspelen symboliseerde de overgang van winter naar lente. Men zegt dat Kokopelli’s fluit gehoord kan worden in de lentewind, terwijl deze warme lucht aanvoerd.

   Ook werd Kokopelli gezien als de bron van conceptie. De legende verhaalt dat iedereen ‘s nachts zong en danste als men Kokopelli op zijn fluit hoorde spelen. De volgende morgen waren alle vruchtbare vrouwen zwanger.

   Wat het echte verhaal van Kokopelli ook mag zijn, hij is de bron van muziek en dans. Hij brengt vreugde in zijn omgeving.

BuiltWithNOF

[kokopelli.ontheweb] [line dancing] [plaatjes] [foto's] [links] [agenda] [Gastenboek]