The Dutch Guitar & Bass Pages
Stan van de Kerkhof's website for Guitar Bass Strategy Motivation Lessons/links and VIP's.

Up

 

 

FAQ Nederlands

Read my motivation-tips

 1. Wat is nou het belangrijkste van alles?
 2. Wat moet ik elke dag doen om een TOP-speler te worden?
 3. Hoe speel ik zuiver?
 4. Hoe OEFEN ik op de beste manier?
 5. Wat zijn je grootste vijanden?
 6. Hoe leer ik te hard knijpen af?
 7. Waarom zijn stukken van Paganini zo leerzaam?
 8. Wat zijn Arpeggio's en waar zijn ze goed voor?
 9. Hoe schrijf ik een Song?
 10. Is mijn Rechterhand (pickhand) belangrijk?
 11. Hoe maak ik een mooie Solo?
 12. Wat is een Tennisarm?
 13. Hoe houd ik mijn plektrum vast?
 14. Wat is de belangrijkste regel in de muziek?
 15. Hoe Concentreer ik? -hoe doe je dat?
 16. Wat is nodig om een GOEDE muzikant te worden?
 17. Wat is mijn GOAL, -mijn uiteindelijk DOEL, wat ik wil?
 18. Hoe kan ik als muzikant de kost verdienen?
 19. Zijn mijn oren belangrijk?
 20. Heb ik die Toonladders nou ECHT nodig?
 21. Wat zijn Cadensen?
 22. Een Logboek bijhouden .....Waarom?
 23. De Kookwekker
 24. Wat is Oefenen?
 25. Wat zijn de Meest Nagespeelde Bands/Artiesten ?
 26. Wat is Triggering ?
 27. De BSD-techniek
 28. De RITMOS-techniek

Hoe Speel ik Zuiver?

Speel zo dicht mogelijk bij de frets met je vingertoppen

Back to Top

Hoe OEFEN ik op de beste Manier?

Eerst en vooral moet je van te voren weten WAT je gaat studeren, maak een checklist! Alles waar je slecht in bent speel je 3* zoveel.  Studeer elke dag (met mate.....) of het nou lukt of niet!. Tijdens het daadwerkelijke oefenen mag je NIET denken, alleen waarnemen. (luisteren, voelen etc...). Voordat je begint zeg je tegen jezelf waar je op gaat letten bv: linkerhand/Duim/Zuiver spelen etc..

Back to Top

Wat zijn je grootste vijanden?

Op nummer 1 staat angst! Als je bang bent voor Fouten (die nog niet geweest zijn....)

Bijgeluiden kunnen je hele partij verpesten!

Back to Top

Hoe leer ik te hard knijpen af?

Te hard knijpen doe je als je er geen erg in hebt.

Om af te leren overdrijf je het knijpen, even vasthouden en dan alle spanning los te laten. De manier waarop je dat doet studeer je in en oefen je een paar keer per dag voor de eerstkomende tijd, dan wordt 't vanzelf automatisch.

Back to Top

Waarom zijn stukken van Paganini zo leerzaam?

Bij Paganini leer elk hoofdstuk een nieuwe gitaartechniek. Ook leer je snel studeren (ook makkelijk....) en goed onthouden. Je leert ook snel denken. Paganini is de grondlegger van de tegenwoordige "Heavy" muziek. Je vindt zijn technieken in bijna elke muziekstijl terug: Paganini

Back to Top

Wat zijn Arpeggio's en waar zijn ze goed voor?

Arpeggio's zijn gebroken akkoorden (snaar voor snaar aangeslagen-omhoog of omlaag). Ze komen wel eens voor ja in de muziek, maar 't belangrijkste wat je er van leert is dat wanneer je iets verkeerd doet (duim, knijpen etc...) dan gaat 't voor geen meter, tijd om te kijken wat dan je fout is, en verbeteren!

Back to Top

Hoe schrijf ik een Song?

Je begint met een idee (CDhoesjes, Film, Boek etc....etc....) dan schrijf je wat trefwoorden op, en je stelt je eigen voor dat je filmproducent bent, maak met behulp van die trefwoorden een FILM..... de gekste scenes zijn zeker goed genoeg want ze brengen je weer op andere ideeen en trefwoorden. Schaf een rijmwoordenboek aan : Nederlands-Het nieuw Prisma Rijmwoordenboek (Ballot-schim van der Hoef) ISBN 90 274 1713 x en Engels:-van The Penguin- Rhyming Dictionary  ISBN 0-14-051136-9. Schrijf elke dag een liedje, al is 't maar van een paar regels, dan wordt je vanzelf een expert...........Articles from about.com

 

Back to Top

Is mijn Rechterhand (pickhand) belangrijk?

Je rechterhand(pick/plektrumhand)is de belangrijkste van de twee, die bepaald wat je hoort (agressief/hard/zacht etc...) Over het algemeen beweeg je met je ARM en houd je je hand stil (niet stijf!!). Ritme krijg je als je arm hetzelfde beweegt als de drums die je hoort!

 

Back to Top

Hoe maak ik een mooie Solo?

Ten eerste vraag je jezelf af -HOE moet ik 't laten klinken? Dat is namenlijk 't idee erachter, maak 't spannend, trek aandacht, speel met zoveel mogelijk verschil (hard-zacht/snel-langzaam/kort-lang/Hoog-Laag etc...)
Iets anders: luister naar de rest van de band/muziek, laat je daardoor inspireren, verplaats jezelf in dezelfde situatie als het verhaal/idee van het nummer, luister naar de zanger(es), hij vraagt, jij geeft antwoord met je instrument, spreek dezelfde taal (agressief, romantisch etc.)

 

Back to Top

Wat is een Tennisarm?

Een tennisarm krijg je als je de spieraanhechtingen op het bot van je elleboog overbelast, dan beginnen ze langzaam maar zeker los te scheuren, wat zeer pijnlijk kan zijn. Hoe krijg je dat voor elkaar?    -Een van de meest voorkomende oorzaken is dat je je pols achterover houdt en er spanning op zet (heren computeraars!!). Dus buig zo weinig mogelijk je pols ACHTEROVER. Een tennisarm kan genezen na 9-12 maanden RUST (=is NIET spelen!) en blijft altijd toch nog een zwakke plek!. Je kunt er hier over lezen: Tennisarm (Epicondylitis humeri radialis)

 

Back to Top

Hoe houd ik mijn plektrum vast?

Recht -in elk opzicht, op de snaren. 't liefst tussen 3 vingertoppen met een platte,(bijgeluiden afdempen) gesloten, (voor de plucks) hand. Beweeg met je arm NIET met je hand zelf en- NIET knijpen!. Kontrole: speel een mandolinepartij (tremolos) na, als dat goed gaat dan doe je 't goed.

 

Back to Top

Wat is de belangrijkste regel in de muziek?

Klinkt 't goed, dan is 't goed.

 

Back to Top

Hoe Concentreer ik? -hoe doe je dat?

Concentreren is niets anders dan jezelf vragen stellen, weinig mensen weten dat eigenlijk. Wat/Waarom/Waar/Wanneer/Wie/Hoe/Hoeveel etc...     Dus: waar moet ik op letten?/wanneer studeer ik?/Wat wil ik leren?/Wat zijn mijn zwakke kanten? etc etc ga zo maar door. By the way: Concentreren/Beredeneren/Je gezond verstand gebruiken is de DEUR naar Succes!

 

Back to Top

 


 

Wat is nodig om een GOEDE muzikant te worden?

 1. Motivatie: Je moet een goede muzikant WILLEN worden.
 2. Organisatie: Organiseer WAT je wil leren spelen, WANNEER je elke dag studeert, HOE je je zwakke plekken aanpakt, WAT voor soort muziek je goed wil spelen, WELKE stijl, etc...etc...

 

Back to Top

 


Wat is mijn GOAL, -mijn uiteindelijk DOEL, wat ik wil?

Je moet muziek (Guitar-Bassguitar of welk instrument dan ook):   GOED laten KLINKEN!     dit is 't belangrijkste, en niet alleen de juiste noten spelen. Dus: luister naar de muziek die je samen met een CD of Band produceert, die meestal uit luidsprekers komt en NIET uit jouw instrument alleen!

 

Back to Top

 

Hoe kan ik als muzikant de kost verdienen?

Eh......DAT is niet eenvoudig. Ten eerste moet je goed zijn in je vak (dwz. instrument). Ten tweede moet je over zeer goede kontaktuele eigenschappen beschikken. Ten derde moet je toch wel een beetje commercieel aangelegd zijn, (dwz. concessies willen doen), Ten vierde moet je bereid zijn om jezelf de &%$#&%$# te willen werken, etc....etc.... Wat goed helpt is het lezen van Vakbladen (de advertenties), het kopen van (Fl.35,-) de Facts on Acts, daarin staan ALLE telefoonnummers/adressen die je jezelf kunt voorstellen die ook maar iets betekenen in de Nederlandse muziekwereld. Wereldberoemd zijn op je zolderkamertje helpt echt niet, dus.....Go Out And Play!!!! ,zorg dat je gehoord wordt en wel overal, ga naar repetities, bijeenkomsten, hang kleine advertenties op in muziekwinkels/supermarkten etc..en heel belangrijk.....praat met mensen die de kost verdienen in de muziek, zij weten hoe 't moet, dus vraag 't gewoon, en informeer dan ook 'ns naar de nadelen....(ja...die zijn er ook!). O ja, een portie geluk kan ook geen kwaad. Om een lang verhaal nog langer te maken nog EEN ding........Onderneem AKTIE vandaag! en iedere dag al is 't maar een beetje.........Succes!

 

Back to Top

Zijn mijn oren belangrijk?

Als je blind bent, word je dan een goede vrachtwagenchauffeur?

 

Back to Top

Heb ik die Toonladders nou ECHT nodig?

In ons dagelijks leven gebruiken we de hele dag ons alfabet, om te lezen schrijven etc...etc..Dit doen we met behulp van 26 letters en 10 cijfers, daar kunnen we van alles mee, stel je voor hoe gehandicapt je bent als je het alfabet niet onder de knie hebt, ik wil niet zeggen dat dat helemaal onmogelijk is, maar het is wel 100 keer moeilijker, nietwaar? In de muziekwereld hebben we ook een alfabet -de Toonladders, het kan zonder jazeker, maar wel 100 keer moeilijker. Als je je toonladders ('t zijn er maar 7...zweet,zweet!) onder de knie hebt dan valt er een grote last van je af nl. het nadenken......blijft er nog maar een ding over.....MUZIEK maken.

Back to Top

Wat zijn Cadensen?

Cadensen zijn een reeks akkoorden, die fungeren als een soort slot-formule. Meestal aan het eind van een phrase (muzikale regel). Je kunt ze beschouwen als een muzikale komma of punt (een fullstop). We onderscheiden 4 verschillende Cadensen:

 1. Authentiek(Perfect) (V-I/I-V-I/IV-V-I/I-IV-V-I) en Plagaal (Plagal) (I-IV-I/I-IV-I/V-I-IV-I/I-V-I-IV-I) dit zijn de muzikale volstops (punt)
 2. Bedriegelijk slot (Interrupted) (I-V/IV-V) en Halfslot (Imperfect) (V-willekeurig akkoord) dit zijn de muzikale komma's. Hier mogen de akkoorden vervangen worden door hun plaatsvervangers. (die 2 plaatsen hoger of lager in de toonladder liggen)
Back to Top

Een Logboek bijhouden.................waarom?

't blijkt dat je na pakweg een dag of drie 80% vergeten bent wat er gezegd is (op de les) of nieuwe dingen die je geleerd hebt of gedaan hebt, ontzettend jammer, misschien vergeet je wel een van de beste ideeen uit je leven! Een LOGBOEK bijhouden voorkomt dit. Je schrijft de trefwoorden op van de les, van nieuwe gitaartechnieken, nieuwe CD's/Artiesten, of van jouw nieuwe ideeen, of van nieuwe personen enz, enz en van tijd tot tijd lees je je logboek nog eens een keer door, je zult versteld staan van de geweldige ideeen die je dan zo weer te binnen schieten. (die je dus weer in je logboek noteerd voor de volgende keer!)

Back to Top

De Kookwekker

Het grootste obstakel op je weg naar de beste (bas)gitarist van de hele wereld is TIME MANAGEMENT. Wat wil dat zeggen? Iedereen weet dat hij moet oefenen, dat gebeurd ook vooral in het begin, maar na een tijdje gaat het steeds vaker voorkomen dat je een dag overslaat (doe ik morgen wel....vandaag geen tijd enz enz). Het geheim zit hierin, studeer elke dag, maak gebruik van momentum. Doe dan ook niet te veel als je geen tijd hebt want dan kom je morgen weer in de knoop en sla je morgen je dagelijkse gitaarstudy over. En hier is waar je de kookwekker in kunt zetten. Zet 't ding op 15 minuten en studeer (slim studeren dus....) dan tot het alarm afgaat. Dan WEET je dat je

 1. beter geworden bent
 2. je plicht gedaan hebt
 3. momentum gebruikt hebt
 4. een nieuwe stap in de richting van de wereldtop gemaakt hebt.
Back to Top

Wat is Oefenen?

 1. Oefenen=Beter maken
 2. Beter maken=voordat je begint, nadenken wat je gaat beter maken
 3. Tijdens het oefenen, waarnemen of je dat dan ook doet!
Back to Top

Wat zijn de meest nagespeelde Bands/Artiesten?

Een uitgebreide lijst vind je Hier

Back to Top

Wat is Triggering?

Wanneer je speelt, is het nodig om jezelf in een Topconditie te brengen, een Peak-state. Wat bedoel ik daarmee? Als je b.v. blues speelt, moet je blues-denken nietwaar? HOE doe je dat? Dat is in principe vrij simpel. Laten we even bij het blues voorbeeld blijven...
Laten we zeggen dat je wilt spelen als b.v. B.B.King. Heb je hem ooit op video of live gezien?. Stel jezelf voor dat je daar weer bent, op het podium, je staat gewwon langs hem. ZIE hem staan, HOOR hem spelen, ZIE het publiek, HOOR de band spelen, VOEL de warmte, ZIE de spotlights, etc...in het kort: VERPLAATS jezelf helemaal in die situatie! BEWEEG als hem, STA als hem, DANS als hem, ADEM als hem, ZWEET als hem, alles wat je jezelf kunt voorstellen, niets is gek genoeg!. En dan....: niet DENKEN, maar SPEEL als hem!
Triggering is een van de meest bruikbare dingen in de muziek. Probeer dit ALTIJD te doen en je wordt daar verschrikkelijk goed in, in feite wordt je een expert in triggering en dan op een goede dag........trigger je jezelf!!

Back to Top

De BSD-techniek

Een erg slimme manier om te studeren (oefenen) waar je veel beter van gaat spelen is de BSD-techniek. BSD staat voor: Brief-Study-Debrief

 • Brief jezelf:
  • Maak afspraken met jezelf wat je gaat oefenen en waar je op gaat letten
 • Study
  • Tijdens het spelen (studeren) zelf: niet denken, alleen waarnemen, wat wil zeggen: luister naar het resultaat en voel of je iets verkeerd doet
 • Debrief jezelf:
  • Overleg met jezelf wat er verkeerd ging en wat beter is geworden en onthoudt dat. (bruikbaar voor de volgende BSD)
Back to Top

De RITMOS techniek

Om solos, stukken, speel-technieken etc...te onthouden gebruik ik altijd de RITMOS-techniek. RITMOS staat voor: Repetition Is The Mother Of Skill
Dit bestaat uit een tijd-schema als volgt:

 • Leer de solo, het stuk, de speel-techniek (wat dan ook...)
 • Herhaal binnen 2 uren
 • Herhaal na 4 uur
 • Herhaal na 8 uur
 • Herhaal na 16 uur
 • Herhaal na 1 dag
 • Herhaal na 2 dagen
 • Herhaal na 3 dagen
 • Herhaal 2 keer per week
 • Herhaal minstens 1 keer per week
Back to Top

Wat is nou het belangrijkste van alles?

Handen spelen geen gitaar. nee....het zijn de hersenen die de handen bedienen.
Studeren=beter maken=vragen stellen (bv. waar moet ik nou precies op letten, als ik nou eens dit doe...gaat het dan beter of slechter etc...)
Snelheid=zo weinig mogelijk spanning op de spieren

Back to Top

 

Stan van de Kerkhof Lingestraat 8 Helmond The Netherlands (+31) 0492-556984 stanvandekerkhof@chello.nl