.:. De Graafschap - FC Groningen 1-2 .:.

Vrijdag, 30 november 2001 19:30 uur

Kwam de ommekeer voor FC Groningen opnieuw in de zestiende competitiewedstrijd? En zette De Graafschap de Trots van het Noorden wederom op het paard? De komende weken zullen dat duidelijk maken. Feit is dat de Groningers na zeven vergeefse pogingen de eerste uitoverwinning van het seizoen konden begroeten. En hoewel de 2-1 zege aanzienlijk minder overtuigend tot stand kwam dan de 4-0 overwinning van FC Groningen vorig seizoen in Doetinchem op De Graafschap, was ze er niet minder belangrijk om.

Het was bijna een jaar geleden dat FC Groningen op vreemde bodem met de hele buit aan de haal ging. En een speler die 'nooit' scoort was de gevierde man. Negen minuten voor afloop schoot Mo Allach de 1-2 op het bord en dat was zijn eerste doelpunt in dienst van de Groningers. Zes dagen eerder had de uitblinkende verdediger tegen NAC ook al de roos getroffen, hij kopte de bal toen evenwel in het voor hem verkeerde doel.

Bij de rust leidde FC Groningen met 1-0 door een doelpunt van Ali Boussaboun. De Marokkaan reageerde na krap een kwartier attent op een fraaie dieptepass van Sander van Gessel en passeerde doelman Stefan Postma even fraai.

Geruggesteund door het doelpunt van Boussaboun, zijn tweede voor FC Groningen, hadden de noorderlingen aanvankelijk het beste van het spel. Maar naarmate de eerste helft vorderde, raakten zij het initiatief kwijt. Ook na de hervatting ging De Graafschap weer energiek op zoek naar de gelijkmaker. Het overwicht resulteerde in een prachtkans voor Schulp, maar de prima keepende Roy Beukenkamp stond een treffer in de weg. Martijn Meerdink raakte vervolgens via Florén óók het alluminium en Tim Bakens zag een kopbal door Beukenkamp gekeerd.

Een treffer kon haast niet uitblijven en die kwam er dan ook. Invaller Marino Promes, net in het veld, schoot hard in, Beukenkamp bokste de bal weg en Peter van Vossen rondde af, 1-1. De laatste fase van de wedstrijd was fascinerend, met de beste kansen voor FC Groningen. Maar Ignacio Tuhuteru strandde op Postma en een inzet van Hugo bleef steken in de modder, waarna Mo Allach zoals gezegd de luid bejubelde matchwinner werd. De Doetinchemmer Van Leerdam had hem de bal panklaar voor de voeten gekopt.

         

In de tumultueuze slotfase, waarin het loodzware veld zijn tol steeds meer begon te eisen en De Graafschap-doelman Postma zijn collega Beukenkamp met een kopbal nog tot een geweldige redding dwong, kreeg de gefrustreerde Meerdink nog de rode kaart. Het was niet meer van invloed op de wedstrijd, waarin de Groningers vooral qua inzet en mentaliteit een topprestatie leverden.

Scoreverloop: 14' Boussaboun 0-1, 71' Van Vossen 1-1, 81' Allach 1-2

Toeschouwers: 10.900
Scheidsrechter: Dick van Egmond
Geel: Van Vossen (Graafschap); Florén (FC Groningen)
Rood: Meerdink (De Graafschap; 2 keer geel)

Opstelling De Graafschap:
Postma; Bot, Bakens, Splinter, Frankel; Vd Brom (11' Schulp), Meerdink, Van Leerdam; Valeev (71' Promes), Van Vossen, Turpijn (76' Hupkes)

Opstelling FC Groningen:
Beukenkamp; Elshot, Matthijs, Allach, Florén; Van Gessel, Hugo (90' Janssen), Broerse, Tuhuteru (88' Van den Herik), Drent, Boussaboun (82' Hoogstrate)