.:. FC Groningen pakt punt in slotfase .:.

Zondag, 16 December 2001 16:48 uur
FC Groningen en FC Utrecht kwamen op een spekglad veld in het Oosterpark een gelijkspel overeen. De thuisclub startte sterk en kwam verdiend op voorsprong. Utrecht herstelde zich, maar moest tot na de rust wachten op de gelijkmaker plus de voorsprong. Twee minuten voor tijd bezorgde Jordi Hoogstrate zijn hardwerkende team met een afstandsschot alsnog een punt.

Alle bespiegelingen vooraf konden meteen de prullenbak in, omdat op het half bevroren, half ontdooide veld de normale verhoudingen nauwelijks een rol speelden. Zowel het onder normale omstandigheden aanwezige surplus aan kwaliteit van Utrecht als het thuisvoordeel van Groningen telde niet op de glijbaan in het Oosterpark. Groningen leek in de warming-up het accent meer op het wennen aan de omstandigheden te hebben gelegd dan Utrecht, dat de indruk wekte na het warmlopen een ander veld aan te hebben getroffen. De thuisclub combineerde soepel, waar de Utrechtse spelers alle aandacht nodig hadden om letterlijk op de been te blijven.

Zo ontsnapte Martin Drent al na acht minuten aan de aandacht van de vijandelijke verdedigers en mocht de spits op de rand van buitenspel op zijn gemak eerst uitgebreid de bal controleren en voor zijn rechterbeen leggen, om het leer vervolgens langs Wapenaar te wippen: 1-0. Na een kwartier kreeg Utrecht wat meer controle over het veld en daarmee over het duel. Voor het fysieke spel waarmee de ploeg van Frans Adelaar normaal menig tegenstander op de knieën krijgt, was dan wel geen plaats, voor andere sterke Utrechtse punten als gebruik maken van 'dode' spelsituaties en via de zijkanten de aanval zoeken was wel ruimte.

Verder dan een kopbal uit een corner van Zwaanswijk op de vuisten van Beukenkamp en wat kleine kansjes kwamen de Domstedelingen niet, zodat Groningen zich wat hervond en er tot de rust een status quo ontstond. Na rust drong de thuisclub weer voorzichtig aan, miste enkele kansjes en kreeg vervolgens uit een 'dood' spelmoment de gelijkmaker om de oren: Tanghe bemoeide zich als altijd met de vrije trap en lepelde de bal listig over iedereen heen het doelgebied van Beukenkamp in waar de in de rust ingevallen Jochemsen attent de gelijkmaker aantekende. De thuisclub was meteen van slag en Utrecht rook kansen.

Een minuut na de gelijkmaker redde Beukenkamp nog op een inzet van dichtbij van Kuyt, maar op een droge knal uit de draai van Igor Gluscevic bleef de doelman korte tijd later het antwoord schuldig. De plots verkregen voorsprong leek daarna simpel te worden vergroot, maar met kunst en vliegwerk hield Groningen de schade beperkt en de hoop op een gelijkmaker levend. Dat die er dan uit een afstandsschot van de 18-jarige Hoogstrate twee minuten voor tijd alsnog kwam, had Utrecht dan ook aan zichzelf te danken. Op basis van de hele wedstrijd had de hardwerkende thuisploeg van Lodeweges echter wel recht op een punt. 

Met het welverdiende punt blijft Groningen op plaats veertien staan, omdat ook de concurrentie onder FC Groningen allemaal op Fortuna na gelijk speelde. Volgende week staat het laatste duel op het programma voor het jaar 2001. In Eindhoven moet de FC het opnemen tegen PSV. In de historie heeft FC Groningen sinds de oprichting nog nooit gewonnen in Eindhoven. Meer informatie over de wedstrijd van zaterdag kun je leders vinden op deze website. 

         

Opstelling FC Groningen: Beukenkamp, Elshot (85. Johansson), Matthijs, Allach, Florén, Hugo (78. van den Herik), van Gessel (72. Hoogstrate), Broerse, Tuhuteru, Drent, Robben

Opstelling FC Utrecht :
Wapenaar, Vreven, Zwaanswijk, Roest, Bosschaart, J. de Jong, van Mol, Tanghe, van den Bergh (46. Jochemsen), Kuyt, Gluscevic (85. Touzani)

Scheidsrechter:
Bossen

Toeschouwers: 12.674

Scoreverloop:
1-0 Drent (9)
1-1 Jochemsen (62)
1-2 Gluscevic (69)
2-2 Hoogstrate (88)