Koning Minos, Theseus en Ariadne.

Minos, koning van Kreta, volgens de Griekse mythe een zoon van Zeus en Europa, werd na zijn dood om zijn rechtvaardigheid samen met zijn broer Rhadamanthys als rechter in de onderwereld aangesteld. Minos verkreeg, met Rhadamanthys naast zich, als wetgever en rechter de opperheerschappij over Kreta. De belangrijkste steden op Kreta, zoals Knossos en Gortyn, beschouwden hem als hun stichter. Om zijn macht te rechtvaardigen, bad Minos Poseidon hem een stier uit zee te zenden, die hij beloofde aan de god te offeren. Toen hij zich niet aan de belofte hield, liet Poseidon de stier razend worden en vervulde hij PasiphaŽ met hartstocht voor het dier. Uit hun verhouding ontstond de Minotaurus, een wezen, half mens, half stier, dat door Minos in het door Daedalus gebouwde labyrinth werd opgesloten. Toen Minosí zoon Androgeus in Attica bij spelen werd gedood, veroverde Minos Athene en verplichtte hij de stad jaarlijks zeven jongens en zeven meisjes als offer aan de Minotaurus naar Kreta te zenden; Theseus maakte hieraan een einde door met hulp van Minosí dochter Ariadne de Minotaurus te doden. Minos kwam om het leven toen hij naar SiciliŽ voer om daar koning Cocalus om de uitlevering van Daedalus te vragen; hij werd met gehuichelde vriendschap ontvangen, maar door Cocalusí dochters met kokend water verbrand.

Paleis van Minos

De stad Knossos was in de oudheid het centrum van de MinoÔsche beschaving (genoemd naar Minos, een legendarische koning van Kreta). Het paleis in Knossos werd gebouwd omstreeks 1700 v. C. Rond 1400 v. C. werd het verwoest.

 

Theseus, in de Griekse mythologie de held van Athene en Attica. Aegeus, koning van Athene, verwekte Theseus tijdens een verblijf bij zijn gastvriend koning Pittheus van Troezen bij diens dochter Aethra. Aegeus liet zijn zoon bij Aethra achter met de opdracht hem naar Athene te laten komen, zodra hij een rotsblok kon verwijderen waaronder Aegeus zijn zwaard had gelegd. Dit gebeurde toen Theseus zestien jaar was. Onderweg naar Athene doodde hij Periphetes, een berucht rover die passerende reizigers met een knots om het leven bracht, maakte op de Korinthische landengte Sinis onschadelijk: een bandiet die zijn slachtoffers tussen twee naar elkaar toegebogen pijnbomen bond en ze uiteen liet scheuren, doodde bij de grens van Megara de reus Sciron, versloeg in een worstelstrijd de rover Cercyon, bedwong bij Eleusis Procrustes en bevrijdde de streek van een geweldig groot wild zwijn. In Athene aangekomen, vond hij zijn vader verstrikt in de netten van de tovenares Medea, die met vergif probeerdeTheseus te doden. Toen Theseus tegen haar zijn zwaard trok, herkende zijn vader hem en Medea werd verjaagd. De geweldige stier die door Heracles van Kreta was gehaald en daarna de omgeving van Marathon onveilig maakte, werd door Theseus getemd. Vervolgens versloeg hij de Pallantiden, neven van zijn vader die Athenes troon bedreigden. Daarna volgde zijn roemrijkste daad: het doden van de Minotaurus op Kreta, daarbij geholpen door Minosí dochter Ariadne. Bij zijn terugkeer uit Kreta veroorzaakte hij door een misverstand de dood van zijn vader, waarna hij hem opvolgde als koning van Athene. Uiteindelijk ging Theseus naar het eiland Skyros, waar koning Lycomedes hem gastvrij opnam, maar hem later verraderlijk vermoordde.

 

Ariadne is in de Griekse mythe de dochter van Minos en PasiphaŽ, het koningspaar van Kreta. Zij hielp de Atheense held Theseus toen deze naar Kreta gekomen was om de Minotaurus te doden. Zij gaf hem een kluwen touw die Theseus vastbond bij de ingang van het labyrinth, de doolhof waarin de Minotaurus huisde; door het kluwen af te winden kon hij na het doden van het monster de weg terugvinden.

Stierspringen

De MinoÔsche cultuur, die op Kreta bloeide tussen 3000 en 1100 v. C., ontwikkelde een buitengewone traditie van fresco's. Deze fresco uit het paleis van koning Minos in Knossos (ca 1600-1400 v. C.) is opmerkelijk vanwege het energieke en elegante lijnengebruik. De muurschildering stelt het moment voor waarop een jonge man net de horens van de stier heeft vastgepakt en over zijn rug springt.

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† terug naar inhoudsopgave