In de Aveyron, in het hart van de Lot-vallei zijn diverse rondwandelingen uitgezet.

Commune de Saint-Parthem,  LA MAISON DE LA RIVIÈRE

Deze wandeling heb ik in mei 2007 gelopen in 3 uur en kun je het beste beginnen in het centrum van Saint-Parthem, een pittoresk dorpje aan de Lot. De route is gemakkelijk te lopen en op zich duidelijk bewegwijzerd met gele merktekens. Er zijn echter twee aandachtspunten. Na ca. 3 kwartier wandelen vanuit Saint-Parthem (en nog voor le Garric) krijg je een geel merkteken om linksaf te slaan. Er is daar ook een pad waar je linksaf kan gaan en een laagte in loopt die na 300-400 meter eindigt in varens en bramenstruiken. In eerste instantie dacht ik dat het pad was overwoekerd maar er was geen doorkomen aan. Ik ben teruggegaan naar het afslagpunt en zag dat het de bedoeling was om niet hier af te slaan maar ca. 20 meter verderop waar nog een geel merkteken stond. Voorbij les Bougyues loop je over een pad tussen landerijen door. Een pijl geeft aan dat je rechtsaf moet, je ziet aan de rechterzijde een bos liggen. Het is de bedoeling dat je de afrasteringspoort van het weiland opent om aan de andere zijde van het weiland op een bospad uit te komen. Ik ben in eerste instantie rechtdoor gelopen maar dan kom je ook bij prikkeldraad-afrastering uit. 


Vallei van de Lot, met zicht op Saint-Parthem


Om 07.00 uur 's-ochtends ben ik vertrokken vanaf de mooie camping La Plaine in Saint-Parthem. Het dorp ligt 800 meter verder en van daaruit is het eerste uur grotendeels klimmen. De paden zijn goed maar het eerste deel voel je wel in je kuiten. Geleidelijk aan wordt vlakker, na circa een uur kom je op een mooi punt met zicht op de vallei van de Lot met in de verte de eerste bebouwing van Saint-Parthem.

Wandelroute: Saint-Parthem, les Bouygues, les Plaines, Altasserre Haute, les Pendaries, Saint-Parthem. De afstand is circa 10,5 kilometer, het hoogteverschil is 345 meter.

Kaartmateriaal: topografische kaarten (carte de randonnee) Institut Geographique National 1:25.000 nrs. 2337-O en 2338-O, www.ign.fr.
De topogids: Au coeur de la Vallée du Lot, Aubin, Capdenac-Gare Decazeville. ISBN: 2-9518680 (beperkt verkrijgbaar)

Heeft u Google Earth geïnstalleerd, bekijk de wandeling dan op een andere manier                                                                                                                                                                                            

 

la Vinzelle, SENTIER DES BUISIÈRES

Op 6 km van Saint-Parthem ligt een pittoresk dorpje La Vinzelle. Middels een ingenieus bevloeïngssysteem kunnen bezoekers vanaf eind mei enkele maanden genieten van een weelderige bloemenpracht, het hele dorp ligt als het ware onder een bloemendeken. De bron (fontaine St.Clair) naast de begraafplaats aan het begin van het dorp is het vertrekpunt van een rondwandeling die al voor kinderen vanaf 5 jaar goed te doen is. Zonder rustpauzes duurt deze 2 uur en eindigt bij de kapel bovenin het dorp waar u eventueel bij de mooie naastgelegen auberge du Peyral uw honger en dorst kunt stillen. Op camping La Plaine ligt voor de campinggasten een gratis routebeschrijving klaar.

 

Belcastel, LE CHATEÂU DE BELCASTEL

Belcastel heeft het predicaat 'één van de mooiste dorpen van Frankrijk' waarvan meerdere in de Aveyron liggen.


Belcastel


Vertrekpunt is het buro voor Tourisme aan de doorgaande weg D 285. Een leuke afwisselende wandeling die voor iedereen vanaf 6 jaar gemakkelijk te doen is. De afstand is circa 6,5 kilometer, het hoogteverschil is 240 meter. De route loopt over de heuvels rondom Belcastel waarbij je regelmatig een mooi zicht op het dorp krijgt.

Kaartmateriaal: topografische kaarten (carte de randonnee) Institut Geographique National 1:25.000 nr. 2339-O,  www.ign.fr.
De topogids: Les plus beaux villages de l'Aveyron ... à pied. ISBN: 2-7514-0113-9 www.ign.fr

Heeft u Google Earth geïnstalleerd, bekijk de wandeling dan op een andere manier                                                                                                                                                                                            

 

Estaing, DE LA CHAPELLE AU VIGNOBLE

Estaing heeft het predicaat 'één van de mooiste dorpen van Frankrijk' waarvan meerdere in de Aveyron liggen.


Estaing


Vertrekpunt is de mairie (syndicat d'initiative) waarbij de gele markeringen de route aangeven. Wederom een leuke afwisselende wandeling die voor iedereen vanaf 6 jaar gemakkelijk te doen is. De afstand is circa 6,5 kilometer, het hoogteverschil is 179 meter. De route loopt over de heuvels en dalen rondom Estaing, soms met een avontuurlijk karakter.

Kaartmateriaal: topografische kaarten (carte de randonnee) Institut Geographique National 1:25.000 nr. 2438-O,  www.ign.fr.
De topogids: Les plus beaux villages de l'Aveyron ... à pied. ISBN: 2-7514-0113-9 www.ign.fr

Heeft u Google Earth geïnstalleerd, bekijk de wandeling dan op een andere manier                                                                                                                                                                                            

 

 

Mail deze wandelaar