De Goden

De godenwereld van Midkemia is reŽel. Dat wil dus zeggen dat de goden ťcht bestaan. Er zijn twee soorten goden: de Hogere, of Controlerende Goden, en de Lagere Goden. Aan het begin van de Chaosoorlogen waren er zeven Hogere en honderd Lagere Goden. Aan het einde waren er nog vier Hogere en twaalf Lagere Goden.

De Hogere Goden zijn verbonden met de basismaterie van de wereld. Ze tonen geen interesse in de handel en wandel van de mens. Gebeden worden niet gehoord, een antwoord blijft uit. Van de vier Hogere Goden die nog over zijn kennen wij: Abram-Sev, de gever van wetten, de donderaar; Ev-Dem, de werker van binnenuit, de berekenaar van kansen; Graf, de wever van wensen; en Helbinor, Hij Die Zich Onthoudt. De andere drie waren Ishap, de Ene boven Allen; Arch-Indar, de godin van het goede; en Nalar, de vernietiger.

de Lagere Goden; zij zijn te omschrijven als natuurkrachten die wel bereid zijn tot interactie met de mens. Ze hebben een ziel en een bewustzijn, en hoe meer mensen zich in hun gebeden tot hen richten, des te krachtiger worden ze. Daarom kunnen vermeend 'dode' goden ooit terugkeren. De Lagere Goden die zich inlaten met Midkemia zijn onderverdeeld in drie categorieŽn:

De ordelijke goden:
Silban: de moeder van de aarde, de brenger van oogsten, de droomloze slaapster
Sung de Witte: de volger van ťťn pad
Ka-hooli: de opjager van vluchtelingen, de onvermoeibare achtervolger, de oorlogsgod van de wraak, de achterhaler van de waarheid achter mysteries
Astalon: de rechtvaardige, de bouwer

De neutrale goden:
Ban-ath: de geslepen ontwijker, de plager, de loper door de nacht, de stille dief van waardevolle handelswaar
Kilian: de zinger van groene stiltes, de verzamelaar van zoete geneugten, de godin van de liefde
Tith-Onanka: de oorlogsgod, de tacticus, de gelukkige krijger
Dala: het schild van de zwakken, de godin van passieve kracht, de beschermvrouwe

De chaotische goden:
Ruthia: zij die danst door de harten van mannen, de godin van onbeantwoorde liefde; de vrouwe van geluk (als in 'geluk hebben')
Guis-wa: de huiler onder de maan (zoals bij wolven), de jager met de rode kaak, de liefhebber van verboden kennis, degene die alles begeert
Prandur: de verbrander van steden, de verspreider van verwarring, de brenger van licht
Lims-Kragma: de spanner van valstrikken, de meesteres van de dood

Daarnaast wordt melding gemaakt van vier 'verdwenen' goden, waaronder Sarig, de god van de magie. Deze vier zullen ooit terugkeren.


De Valheru

De Valheru staan bij de mens beter bekend onder de naam Drakenheersers. Het waren wezens met de macht van een god, maar wel sterfelijk. Ze waren erg egocentrisch, wat resulteerde in talrijke ruzies en onderling gekibbel. Oorspronkelijk kwamen ze van Midkemia, maar later zwermden ze uit en plunderden vele werelden, en dat meestal vanaf de rug van een draak. Deze draken beschikten over het vermogen door ruimte en tijd te kunnen reizen. Gelukkig hadden de Valheru geen kennis van de Galerij der Werelden.

De Drakenheersers overleefden de Chaosoorlogen niet, maar hun zielen bleven voortbestaan als 'De Vijand', en als zodanig veroorzaakten ze problemen voor de mens in de periode waarin Raymond E. Feist zijn geschiedschrijving begint.


Andere intelligente wezens

Op Midkemia vinden we nog meer intelligente wezens die bij tijd en wijle in de verhalen opduiken: gnomen, trollen en reuzen, die onder de moredhel dienen in de Broederschap van het Onzalige Pad. Voorts zijn er aardmannen, die in de dwergenmijnen leven. En er zijn verschillende soorten draken, waarvan de gouden draken de intelligentste zijn en die, eenmaal tot wasdom gekomen, van gedaante kunnen veranderen. Verder zijn er nog de PanthatiŽrs -slangenmensen- en de tijgermensen.