Terry Pratchett

Terry Pratchett is een Britse schrijver, geboren op 28 april 1948 en nog steeds niet dood. Sterker nog, hij is springlevend! Hij schijnt in Somerset (Engeland) te wonen, samen met echtgenote Lyn en dochter Rhianna. Hij is bijenhouder en knoeit in zijn vrije tijd met electronica. Zijn carrière als schrijver lag niet voor de hand, want Terry begon als een typisch hopeloos geval in de trant van 12 beroepen en 13 ongelukken. Hij is er in geslaagd om alle echt interessante banen te vermijden die auteurs hebben om er goed uit te zien in dit soort biografieën. Het is een rasoptimist en levensgenieter en verder kweekt hij vleesetende planten als hobby (die zijn een stuk saaier dan de meeste mensen denken). In 1987 kwam Terry erachter dat het schrijven van boeken in de kolderieke 'Schijfwereld cyclus' veel leuker was dan écht werken. Dat heeft hij sindsdien dan ook gedaan en met groot succes. Zijn Fantasy romans zijn stuk voor stuk bestsellers. Af en toe weet hij ook voor kinderen leuke verhalen op papier te zetten, en heel soms wordt hij beschuldigd van het produceren van Literatuur...

De laatste jaren is er een stroomversnelling gekomen in de uitgave van Schijfwereld en Schijfwereld gerelateerde items. Zo zijn er 4 kaarten, een encyclopedie, een kookboek, een kwisboek, boeken op band, strips, toneelbewerkingen, computerspelletjes en een heleboel merchandise. De kaart van de Schijfwereld was trouwens de eerste kaart van een fictioneel gebied dat in de non-fictie bestsellerlijsten stond. Maar ook zijn jeugdboeken doen het goed. "Truckers" was het eerste jeugdboek dat in de Britse bestsellerlijsten voorkwam. In Groot - Brittanië is Terry nu de best verkopende (levende) auteur, in de jaren '90 verkocht hij meer dan 10,5 miljoen boeken met momenteel meer dan 1,25 miljoen verkochte boeken per jaar.

Bibliografie

Voor degenen die nog niet bekend zijn met de Schijfwereld: in tegenstelling tot onze aarde is de Schijfwereld gebaseerd op thaumatologische (magische) wetten i.p.v. op natuurwetten. Dit maakt het mogelijk voor de schijfwereld om plat te zijn, waardoor schepen inderdaad over de rand van de oceaan kunnen varen, als ze niet uitkijken. De schijfwereld wordt gedragen op de ruggen van 4 olifanten, die op hun beurt weer gedragen worden door een gigantische schildpad: De Grote A'tuin, die zich met een onbekend doel door de ruimte beweegt. Schijfwereld geleerden proberen dan ook al eeuwen lang erachter te komen wat de sexe van deze schildpad is. Dit kan namelijk enorme consequenties hebben voor het voortbestaan van de schijfwereld en de mensen daarop.

Net als elke fantasy wereld wordt de schijfwereld bevolkt met mensen, elfen, trollen, dwergen, vampieren etc. Men discrimineert op de schijfwereld dan ook niet op kleur maar op wezen. Toch vertoont de maatschappij van de schijfwereld (en in het bijzonder die van de grote stad Ankh-Morpork) verdachte gelijkenissen met onze eigen maatschappij. Pratchett houdt ons en de westerse beschaving een spiegel voor die valt te vergelijken met de Middeleeuwse Elkerlyc verhalen. Zo kun je smakelijk lachen om je eigen vooroordelen, vergroot door schijfwereld personages. En nadenken over hoe absurd onze eigen wereld eigenlijk is. Tenminste als je tussen de regels doorleest, maar ook als je dat niet doet blijft de Schijfwereld een bonte boeiende en hilarische wereld.