Bugel pagina's

Bugel-onderwerpen:

Inleiding
De uitvinder
Informatie, werkstukken
Repertoire
Gratis bugelpartij
Ontstaan
Blaastechniek
Studietips
Examentips
Lesmateriaal
Reacties

Bewegende ventielen (door Henk Wensink)

Blaas- en speeltechniek
| Algemeen | Literatuur | Sites van bezoekers |

Algemeen

Om een goede blaas- en speeltechniek te krijgen is er eigenlijk maar 1 advies: neem les bij een goede lera(a)r(es). Onderstaande algemene informatie is daarom niet bedoeld om mee te gaan oefenen maar om een aantal basisbegrippen toe te lichten.

Ademsteun
Het belangrijkste element van de blaasmuziek. Hiermee wordt bedoeld dat je "zo laag mogelijk" moet inademen. Je kunt dit voelen als je door je neus ademt: je voelt dan dat de ingeademde lucht op navelhoogte, of liever gezegd tegen je middenrif drukt. De kunst is nu tijdens het spelen om door de mond te ademen en toch het effect van "zo laag mogeljk" ademen te bereiken. Verder moet je proberen om de adem vanuit je middenrif, dus zo laag mogelijk, in je instrument te blazen. Hiermee ondersteun je namelijk het (bugel)spelen en na voldoende oefening merk je dat het spelen steeds makkelijker gaat.

Tong
De tong is belangrijk bij het spelen: je kunt je tong namelijk gebruiken om zowel hoog als laag spel te ondersteunen. Dit kun je voelen als je de volgende lettergrepen zegt: oeh, oh, ah, eh, ieh. Je zult merken dat je tong dan van plat naar bol gaat. Hierbij geldt dat hoe hoger je speelt, hoe boller je tong moet worden en hoe lager hoe platter. Probeer maar eens uit met interval sprongen!

Luchtsnelheid
Vanuit je ademsteum blaas je op je instrument, hierbij geldt nog een belangrijke tip: Bij hoog spel (dus spelen van hoge noten) moet je proberen de luchtsnelheid zo groot mogelijk te laten zijn. Dit maakt het spelen een stuk gemakkelijker. Omgekeerd moet je bij lage noten de luchtsnelheid zo klein mogelijk laten zijn.

Extreem zacht
volgt

Mondhoeken
volgt

Vooruit lezen
volgt

Buzzen
volgt


Literatuur

Een kleine opsomming van relevante literatuur

ASA
Rolf Quincke. ASA methode (Atmung, Stuze, Ansatz methode). Het boek beschrijft in duits, engels en frans de alle belangrijke aspecten van de blaastechnieken bevat zowel oefeningen als studiemateriaal.

Warm-ups
James Stamp. Warm-ups + Studies, Ben je geinteresseerd in blaastechniek dan kun je hier niet om heen. Het boek bevat in duits, frans en engels een uitleg over de goede blaastechniek en bevat studiemateriaal voor de dagelijkse studie.

Fysiologie
Hans Boschma. (-). Dit boek beschrijft vanuit de fysiologie gezien de lichamelijk aspecten van de blaastechniek. Het is een uitgebreid boek waarin alle relevante onderwerpen aan de orde komen.

Socrates Methode
Hans Boschma. (-). Uitgegeven bij http://www.molenaar.com

Tips
Piebe Bakker?. Wenken voor koperblazers? Dit is een zeer beknopt boekje waarin op humoristische wijze een aantal goede tips worden gegeven.


Sites aangemeld door bezoekers
Herken Uw Fouten. Uitgever www.geertbruinsmamuziek.nl
Herken Uw Fouten door Hans Boschma/The Horn. Een collectors item/stripboekje over de meest voorkomende fouten in Brass Playing.Destijds door het Institute for Brassplayers uitgegeven voor Boosey&Hawkes/ Besson in samenwerking met Brass Info van Jappie Dijkstra.Een handig kleine zilvergrijs boekje voor in de binnenzak of in de koffer.Vooral houding en beweging in Brass moeten voldoen aan een aantal standaardeisen. Kenmerkt je vakmanschap als blazer. Achterkruin omhoog,onderkaak naar oren en open.Lippen centreren, zo dik als mogelijk maken en zover mogelijk van elkaar houden. Dus grote lippenopening. Niet met gekruiste benen spelen, staande spelen altijd met iets gebogen knieŽn en lichte spreidstand.Tong nooit in he mondstuk aan laten zetten behalve bij exposieve klanken in de jazz etc.Tonestopping of tongue-stop heet dat.Honderdeneen tips.Opgedragen aan de toenmalige directeur Michael Winter,nu grote baas van B&H Besson etc.Parijs
the.horn@embouchure.nl
Embouchure brass & wood:
's-Werelds meest uitgebreide en wetenschappelijk onderbouwde site,o.a. met MRI- en X-ray onderzoek naar mond,keel en kaken. Videofilm annex met demonstratie op www.rvl.nl op 15 verschillende blaasinstrumenten, direct achter elkaar gespeeld door The Horn, alias Hans Boschma, veel geciteerd en geÔmiteerd door niet experts, trompettisten c.s.
info@embouchure.nl
Erik Veldkamp, trompettist & arrangeur
Een uitgebreide, nederlands talige site over houding, ademhaling, studie, toon, aanzet en nog veel meer.
www.trompet.nl :
informatie, vragen en antwoorden over allerlei aspecten van het spelen.
TrumpetStudio Tips (eng)


Ontbreekt er een een interessante tip, informatie of site in deze pagina?
Meldt hem dan hier aan.

Voor het toevoegen van informatie moet javascript ingeschakeld zijn!

Onderwerp:  
Titel:
URL:
Tekst:

Uw emailadres:
Algemene links:

Onderhoud
Schoonmaken

Producten, Diensten
Dealers
Fanfare Orkesten
Muziekuitgevers
Andere instrumenten
Overige Links

Pas op internet?

Overige onderwerpen:


Hans Boschma


Bewegende ventielen (door Henk Wensink)