Bugel pagina's

Bugel-onderwerpen:

Inleiding
De uitvinder
Informatie, werkstukken
Repertoire
Gratis bugelpartij
Ontstaan
Blaastechniek
Studietips
Examentips
Lesmateriaal
Reacties

Bewegende ventielen (door Henk Wensink)

Pas op internet?

De meeste beginnende internetters/surfers vinden maar moeilijk de weg op het Internet. Dat is een goed teken: het internet is namelijk ook een grote chaos. Iedereen zet van alles op Internet en daarin je weg zoeken is eigenlijk ondoenlijk. Om beginners op weg te helpen komen er op deze pagina een aantal tips die verder kunnen helpen.

 • URL. Surfen, dus websites opvragen, kan door adressen (URL's heet dat in internet) op te geven. In de browser kun je namelijk het URL/adres van een website intikken en vervolgens wordt die website opgezocht en getoond.

 • URL. Aan de URL adressen is trouwens ook zien waar die website ongeveer staat. Een URL adres ziet er als volgt uit: http://www.nnnnn.eee Op de plek van nnn moet een naam komen, op de plek van eee een extensie, zoals nl (Nederland), be (Belgie), uk (Engeland), de (Duitsland), com (VS commercieel), edu (VS educatief), gov (US regering), enz.
  Voorbeelden: www.belastingdienst.nl, www.microsoft.com .

 • (Hyper)Link. Een tweede gebruik van URL/adressen is die als "hyperlink". Op een website kunnen namelijk weer verwijzingen staan naar andere URL's. Meestal kun je die "links" herkennen aan het feit dat een stuk tekst of een adres blauw oplicht en ook onderstreept wordt. Als je op zo'n "hyperlink" klikt opent je browser die website. Neem maar eens een kijkje op de Bugel pagina . De website van deze bugel pagina is ook zo opgebouwd. Vanaf elke afzonderlijke pagina kun je naar een andere afzonderlijke pagina springen.

 • Bestaand of nieuw venster? Bij het aanklikken van de link met de linkermuisknop zal je browser de oude site door de nieuwe vervangen. Wil je het oude venster bewaren dan kun je met de rechtermuisknop op de link klikken. Je krijgt dan een menu met daarin de keuze "Openen in nieuw venster". Als je daarop klikt dan opent je browser de nieuwe site in een nieuw venster. Als je dit venster sluit met het x rechts bovenaan kom je direct weer terug in het oorspronkelijke venster. Nieuwe vensters zijn heel handig als je vanaf een startpagina of met een zoekmachine werkt. Het venster met de oorpsronkelijke site is dan doorlopend beschikbaar om daar vanaf naar andere sites te surfen.

 • Startpagina's. Nuttige vertrekpunten zijn de Startpagina's. Ze bevatten een groot aantal links die vaak al keurig zijn ingedeeld in rubrieken. Hierdoor kun je makkelijker naar gewenste sites op zoek gaan. Ook deze bugelpagina is zo'n soort startpagina. Er zijn allerlei (hyper)links verzameld die op de een of andere manier met de bugel te maken hebben.
  Voorbeelden van algemene startpagina“s:
  www.startpagina.nl of fanfare.pagina.nl of www.pagina.nl of
  www.nl-menu.nl .

 • Zoekmachines. Wil je zelf op zoek naar sites dan ontkom je niet aan de "Zoekmachines" (Search Engines). Dit zijn websites waarmee je op trefwoorden kunt zoeken naar de door jou gewenste sites. Ze werken bijna allemaal hetzelfde: je tikt 1 of meer trefwoorden in, vervolgens druk je op de zoekknop en je krijgt een pagina met resultaten terug in de vorm van hyperlinks naar de gevonden sites met een kort stukje tekst van die site. Met de hyperlinks kun je dan de afzonderlijke sites opvragen.
  Voorbeelden:

 • Trefwoorden. De zoekmachines reageren verschillend op de ingetikte trefwoorden. Sommige machines zoeken alleen die sites waar alle ingetikte woorden samen in voor komen. Andere machines geven elke site waarin 1 van de trefwoorde voorkomt. Dit kan verwarrend zijn. Zoek je bijvoorbeeld op Wim Kok dan krijg je dus sites over Wim Kok maar ook sites van een hotelschool waar je een opleiding voor kok kunt volgen.
  1. Bij het werken met zoekmachines als eerste dus even kijken hoe die machine werkt. Meestal staat dat wel op het startscherm van die machine.
  2. Wil je alleen die sites waarin alle ingetikte trefwoorden voorkomen tik dan een + voor de trefwoorden, bijvoorbeeld +wim +kok. Nu loop je natuurlijk de kans ook een wim te vinden die voor kok leert, maar je krijgt wel alle pagina's met daarop wim en kok.
  3. Je kunt ook trefwoorde uitsluiten met -. Dus +wim -kok geeft dan de sites waarin wel het woord wim voorkomt maar niet het woord kok.
  4. Een tekst tussen " " wordt door de meeste machines opgevat als zoeken naar sites waarin die letterlijke tekst voorkomt. Bijvoorbeeld: het zoeken op "Wim Kok" levert alleen sites waar de naam Wim Kok voorkomt. Zoek je naar personen dan moet de naam dus altijd tussen " ".

  Toelichting: ben je zoek naar informatie over de bugel en tik je het woord bugel in dan vind je dus alle sites waar bugel in voorkomt. Je zult zien dat je dan heel veel sites vindt van personen die als achternaam bugel hebben. In dat geval moet je dus 2 trefwoorden opgeven bijvoorbeeld +bugel +muziek of +bugel +instrument of ... En ja dat is het moeilijke: welke trefwoorden moet je gebruiken. Dat is een kunst die je door veel te doen moet aanleren. Gewoon proberen maar.

 • Bookmarks. Een handig hulpmiddel is het bewaren van het URL (adres) van een interessante site. Heb je zo'n site gevonden dan kun je met de menukeuzes "Favorieten" en "Toevoegen aan favorieten" dit adres in je browser bewaren. Later kun je dan in 1x naar dat adres toe door op "Favorieten" te klikken en vervolgens op de bewaarde URL. Je kunt dit trouwens ook doen door met de rechter muisknop op de hyperlink te klikken en te kiezen voor "Toevoegen aan favorieten". Probeer maar eens uit met Bugelpagina.

 • Provider. Veel informatie voor beginners is ook te vinden op de websites van de providers. Het verdient aanbeveling om die bij gelegenheid eens te bezoeken.

 • Rest volgt
Algemene links:

Onderhoud
Schoonmaken

Producten, Diensten
Dealers
Fanfare Orkesten
Muziekuitgevers
Andere instrumenten
Overige Links

Pas op internet?

Overige onderwerpen:


Hans Boschma


Bewegende ventielen (door Henk Wensink)