Doe het zelf journalistiek

Iedereen kan voortaan zijn eigen wedstrijdverslag maken. Ik heb de kranten er eens bij gepakt en ook onze eigen verslagen van F3, E5, E4, D5, D4 en C4 en je ziet steeds dezelfde elementen terugkomen. De namen van de spelers variëren, evenals het scoreverloop, maar voor het overige zijn het telkens terugkerende clichés. Ik heb ze hier verzameld. Door nu onderstaande onderdelen willekeurig te combineren, ontstaat geheid een spannend verslag.

Het raken van de bal:
een stiftje, een lobje, een schuiver, een streep, een hakje, een rollertje, een droog schot, een geplaatste bal, een omhaal.

De plaats van handeling:
binnen, buiten of op de rand van de zestien, vanaf de stip, uit een onmogelijke hoek, in kansrijke positie, na een weergaloze solo, op de rand van buitenspel.

Het tijdstip:
direct na de aftrap, halverwege de eerste/tweede helft, op slag van rust, na de thee, na een (half) uur, in blessuretijd.

Het effect:
schoot rakelings over, raakte het aluminium (de paal, de lat, de kruising), liet het net bollen, joeg de bal in de touwen, liet de keeper kansloos, opende de score, zette de ploeg op voorsprong, vergrootte de marge, bracht de teams op gelijke hoogte, bracht de stand in evenwicht, zorgde voor de aansluiting, bepaalde de eindstand op…

Als conclusie:
lieten twee punten liggen, namen de punten mee naar huis, gaven de wedstrijd uit handen.

Als voorbeeld nu het verslag van Eldenia C3 - SML C1 van 19 september: direct na de aftrap schoot Daniël in kansrijke positie rakelings over. Op slag van rust opende SML op de rand van buitenspel de score en raakte Martijn vanuit een onmogelijke hoek met een lobje het aluminium. Na de thee vergrootte SML van buiten de zestien de marge: 0-2. Geklungel in de defensie bracht een SML-er in kansrijke positie en deze liet met een droog schot het net bollen. Na een weergaloze solo bepaalde een SML-er de eindstand op 0-4. Conclusie: we gaven de wedstrijd halverwege de eerste helft uit handen en zonder omhaal kan ik zeggen dat dat een streep door de rekening was…

Zo simpel kan het zijn!

Joost Schotten