Steun voor behoud van school Budel
Woensdag 9 oktober, BUDEL - De provincie Noord-Brabant helpt de gemeente Cranendonck in de strijd voor het behoud van een middelbare school, vanwege de onzekere toekomst van het Junior College in Budel. Dat is gisteravond bekendgemaakt op een bijeenkomst in het gemeentehuis in Budel.

De provincie en de gemeente laten de komende maanden onderzoeken welke vormen van voortgezet onderwijs levensvatbaar zijn in Cranendonck. Het onderzoek wordt ingesteld vanwege de dreigende sluiting van het Junior College in Budel in 2005, de laatste vorm van voortgezet onderwijs in de gemeente.
Gedeputeerde R. Augusteijn en wethouder J. van Tulden maakten gisteravond de komst van het onderzoek bekend. Beide onderwijs-bestuurders verwachten dat in Cranendonck een vorm van middelbaar onderwijs haalbaar is. 'Gezien de ligging en het aantal inwoners moet dat kunnen, denk ik', aldus Augusteijn. 'Maar om dat zeker te weten, laten we dat nu objectief bekijken.'
Hiervoor wordt een 'deskundig bureau' ingehuurd, aldus Augusteijn. Uiterlijk in januari moeten de resultaten bekend zijn. Wethouder Van Tulden verwacht dat de resultaten voldoende zijn om aan het schoolbestuur VOL (Voortgezet Onderwijs Limburg) te kunnen overtuigen om een middelbare school in Cranendonck open te houden. Volgens Augusteijn zijn er nog wel gegadigden te vinden als de Limburgers alsnog willen afhaken. Eerder toonde het Brabantse schoolbestuur OMO al voorzichtige belangstelling.
Het VOL stemde eerder pas onder dwang van de rechtbank in met het openhouden van het Junior College tot en met schoolseizoen 2004-2005. Dat gebeurde na een kort geding dat de gemeente had aangespannen. De toekomst vanaf 2005 is wat het schoolbestuur betreft echter somber, waarschuwde VOL-voorzitter Wolters afgelopen vrijdag nog. Hij stelt dat de school, een dependance van het Bisschoppelijk College in Weert, niet kostendekkend is.