Ingrediënten en keukengerei

Schepje om meloenbolletjes te maken

Cocktailprikkers

Kleine steelpan

Suikerthermometer

Schaal met water en ijsblokjes

4 handappeltjes

½ eetlepel water

110 g poedersuiker

30 g boter

Bereidingswijze:

Maak de karamelappeltjes vlak voor je ze wilt eten, want ze kunnen na een uur al gaan 'lekken.'

Haal met het meloenschepje zoveel mogelijk bolletjes uit 3 appels. Elk appelballetje moet nog een stukje schil hebben.

Steek de cocktailprikker in het stukje schil op elk balletje.

Doe het water in een kleine steelpan en los daarin onder af en toe roeren op een zacht vuurtje de suiker en de boter op. Laten koken tot het mengsel bij een temperatuur van 160ºC kastanjebruin wordt. Doe het vuur uit en wacht tot alle belletjes zijn verdwenen.

Haal de schaal met ijswater uit de koelkast. Wentel de appelbolletjes nu zo vlug mogelijk een voor een door het suikermengsel met een draaiende beweging om een gelijkmatig karamellaagje te krijgen, en dompel ze daarna 36 tellen in de schaal met ijswater.

Prik nu alle karamelappeltjes in de overgebleven hele appel.

Karamel appeltjes

Ingrediënten:

1 grote ui

2 lepels olie

500 g pompoen

¾ liter water

40 g havervlokken of 30 g tarwemeel

fijngesneden peterselie

geraspte kaas

broodcroûtons of blokjes tahoe

Bereidingswijze:

De ui schoonmaken, snipper en in de olie lichtbruin bakken. De pompoen schillen, in blokjes snijden en met het water aan de ui toevoegen: 20 minuten laten doorkoken en gladroeren; de havervlokken of het met koud water aangemengde meel goed roerend toevoegen en 5 minuten laten doorkoken. Op smaak afmaken met de peterselie of de kaas. Desgewenst als vulsel broodcroûtons of (gebakken) blokjes tahoe geven.


Bron: Het nieuwe kookboek, Zomer & Keuning Boeken BV, Ede

Zweinsteins pompoensoep

Ingrediënten (4 personen):

2 pannen met stevige bodem

staafmixer

30 g boter

12 lente-uitjes grof gesneden

1 aardappel in blokjes

1 uitgeperste teen knoflook

325 g diepvries doperwtjes

1 liter kippenbouillon

zout en peper

Garneren met:

175 g diepvries doperwtjes

1½ dl crème fraîche

Bereidingswijze:

Smelt de boter in een grote braadpan.

Doe de lente-uitjes, de aardappel en de knoflook erin.

Laat 10 minuten zachtjes zweten met deksel op de pan.

Voeg de doperwtjes, bouillon, zout en peper toe. Aan de kook brengen en 15 minuten zacht laten sudderen.

Van het vuur afhalen en fijnmaken, bijvoorbeeld met een staafmixer. Door een zeef in een schone pan gieten. Doe de rest van de doperwtjes erbij en kook tot ze net gaar zijn. Nu de room erin en nog even doorwarmen. Voeg zonodig nog wat zout en peper toe.

Serveren in warme soepkommen met warm knapperig stokbrood.

Groentesoep voor heksen

Chocolade crunchies (uitstekend geneesmiddel tegen Zwarte Kunsten)

Ingrediënten voor 16 crunchies:

2 eetlepels boter

50 gram pure chocolade

75 gram granola of geroosterde muesli


Bereidingswijze

Doe de boter en chocolade in een steelpannetje. Laat ze op laag vuur smelten. Haal de pan van het vuur en roer de granola of geroosterde muesli erdoor totdat deze aan alle kanten bedekt is met chocolade. Vul kleine papieren vormpjes (of kleine bakjes) met dit mengsel en laat ze in de koelkast 1 uur opstijven.

Zweinsteins Pompoenvlaai  *  Notenknapper Roomreep  *  Karamelappeltjes  *  Zweinsteins Pompoensoep  *  Heksengroentesoep   

Chocoladecrunchies  *  Pompoenchips  *  Appelpompoenjam  *  Pompoenmuffins  *  Pompoencake  *  Sokken

Harry Potter

beginpagina