Spreukenboek

Op een simpele en goedkope manier kun je je eigen Harry Potter Toverspreukenboek maken. Koop hiervoor in een van de goedkope witte boekhandels een zogenaamde dummy. Dit is een gebonden boek met lege bladzijden. Ze zijn nooit duurder dan 1 euro voor een klein exemplaar, en 2 of 3 euro voor een grotere.

Schrijf je toverspreuken, bestaande of zelfbedachte, met een kalligrafeerpen in je boek. Neem voor elke spreuk een andere bladzij. Natuurlijk kun je de pagina's versieren met tekeningen of gekleurde randjes. Maak er iets moois van!

Geluksstenenbuideltje (door Maartje vd Zon)

Wat heb je nodig?

Kleine gelukssteentjes

Een stukje leer van 25 bij 25 cm

Een leren veter of touwtje van 40 cm

Mooie kralen voor aan de veter

Schaar en priem

ō 25 cm

Blauw:

lapje leer met ō 25 cm

Rood:

lijn waar gaatjes ingeprikt worden, 2 cm vanaf de blauwe lijn

© Maartje

Toverstok met magische kern (door Myranya Werlemann)

Wat heb je nodig?

*  een recht stokje uit de bouwmarkt (grenen, vuren of gerild beuken)

*  schuurpapier

*  zaag

*  meetlat

*  verf en/of lak

*  een fretboortje (handboor), te koop bij bouwmarkt of in de gereedschapskist

*  een haar of hele dunne veer voor de kern

*  houten tandenstoker of satťprikker

*  druppeltje lijm

Hoe maak je het?

Knip uit het leer een rondje van 20-25 cm doorsnee. Prik 2 cm uit de kant met de priem gaatjes in het leer , op elke cm een gaatje. Rijg de veter door de gaatjes. Trek het leren rondje bij elkaar door de veter aan te trekken. Zorg er voor dat het een mooi buideltje wordt! Rijg dan de kralen om de veter, en knoop de twee uiteinden van de veters aan elkaar. Doe het buideltje open en doe je gelukssteentjes erin.

Hoe maak je het?

Stap 1: Zaag je stokje op maat. Bedenk en meet hoe lang je toverstraf moet zijn, en zaag de rest er af.
Stap 2: Schuren! Als je een gerild beukenstokje hebt, kun je de ribbels er afschuren. Je kunt ze ook laten zitten, bv. aan de onderkant, zodat de ribbels het handvat vormen. Eventueel kun je de stok met grof schuurpapier bewerken zodat hij taps toe loopt.
Stap 3: Zet het fretboortje in de top van je stok en boor langzaam een gat in de lengte van de stok. Als het zwaar gaat moet je steeds een stukje doen, dan terug draaien en het zaagsel van de boor vegen voor je verder gaat. Als je een haar in de kern van je stok wilt doen, is een boortje van 2 mm het best, want hiermee krijg je een dun gat. Als je een veer in de kern wilt, moet je een dikker boortje gebruiken.
Stap 4: Stop een echte haar, veer of iets anders in de smalle opening. IdeeŽn: snorhaar van je kat of hond, een haar van de voorlok van je favoriete paard, een bijzonder veertje van een vogel (winkel die tropische vogels verkoopt, er ligt vaak wat bij de kooien!).
Stap 5: Kijk of je tandenstoker of satťprikker in het gaatje past. Doe een drupje lijm op het eind en steek het een klein stukje in het gat van je toverstok. Breek de rest eraf, en schuur het opvulpunt goed glad.
Stap 6: Verf of lak je toverstok zoals je 'm hebben wilt.  Goed laten drogen!

Harry Potter beginpagina

© HP Online

Wat wil je maken:

gewaad en hoed  *  memohouder  *  bezempotlood  *   cd-bakje  *  multomap  *  pennenbakje  *  sorteerhoed  *  pop-up kaart  *  papier machť-heks   *  spook-raamhanger  *  spook-sleutelhanger  *  linosnede  * skelet trekpop  *  spreukenboek  *  geluksstenenbuideltje  *  toverstok met magische kern  *  uiltje  *  Dobby van klei  *  echte heksenbezem