Hoe maak je het?

Ga naar het bos en zoek ongeveer 30 berkentakken. Doe dit in de herfst of winter want dan hebben de takken geen blaadjes. Takken van een berk zijn mooi en sterk en er wordt zelfs gezegd dat ze bijzondere krachten hebben.... Laat de takken een tijdje drogen.
Zoek voor de steel naar een lange, rechte, dikke tak met zo min mogelijk zijtakken. Hij moet zo lang zijn dat je er met je kin op kunt leunen. Laat deze ook drogen, dan kun je na een tijdje de bast eraf snijden.

Als de takken droog zijn, kan het echte werk beginnen. Leg de takken op een tafel en knip ze met een snoeischaar bij, zodat ze allemaal ongeveer even lang zijn. Leg ze hierna op een stapel.

Maak met een lang stuk wilgenteen (wilgentenen zijn de takken van een knot- of treurwilg. Deze takken zijn zeer buigzaam en zo sterk als touw. Er worden bijvoorbeeld manden van gevlochten) een knoopje om één van de takken. Daarna draai je de teen om alle twijgen heen. Als je de wilgenteen niet goed tussen de takken krijgt, kun je een schroevendraaier gebruiken om de teen er tussendoor te wippen. Zijn er geen wilgen bij jou in de buurt, gebruik dan touw of ijzerdraad. Zorg ervoor dat het goed strak zit!

Doe nog twee keer (zie foto) hetzelfde zodat de takken op drie plaatsen stevig met wilgenteen vastzitten. Knip hierna de takken gelijk.

Pak de steel en duw die tussen het bosje takken.

Sla met een rubberhamer op het einde van de steel, zodat hij tussen de takken glijdt. Soms moet je echt goed rammen, en je zult zien dat de steel steeds steviger in de bos takken gaat zitten. Blijf met de hamer slaan totdat de steel ongeveer 10 centimeter tussen de takken zit.


Bron: Radio Nederland Wereldomroep

Harry Potter beginpagina

Maak je eigen heksenbezem!

Wat is er nou leuker dan een heksenbezem? En natuurlijk kun je die heel simpel kopen bij een tuincentrum. Maar veel leuker is het om er een zelf te maken, toch? Hier vind je de beschrijving.


Benodigdheden:

- 30 berkentakken

- lange dikke tak voor de steel

- wilgentenen of ijzerdraad of stevig touw

- snoeischaar

- rubberhamer

Wat wil je maken:

gewaad en hoed  *  memohouder  *  bezempotlood  *   cd-bakje  *  multomap  *  pennenbakje  *  sorteerhoed  *  pop-up kaart  *  papier maché-heks   *  spook-raamhanger  *  spook-sleutelhanger  *  linosnede  * skelet trekpop  *  spreukenboek  *  geluksstenenbuideltje  *  toverstok met magische kern  *  uiltje  *  Dobby van klei  *  echte heksenbezem