Harry Potter en de Vuurbeker
Schrijfster: J.K. Rowling
Originele titel: Harry Potter and the Goblet of Fire (Bloomsbury Publishing Plc.,

London, 2000)
Nederlandse vertaling: Wiebe Buddingh'
Uitgeverij: Uitgeverij De Harmonie, Amsterdam, 2000
Aantal pagina's: 547
ISBN gebonden versie: 9076174202, paperback 9076174199

Illustratie(s): Ien van Laanen
Grafische vormgeving: Anne Lammers

Hoofdstuk 1: Villa Vilijn
Hoofdstuk 2: Het litteken
Hoofdstuk 3: De uitnodiging
Hoofdstuk 4: Terug naar Het Nest
Hoofdstuk 5: Tovertweelings Topfopshop
Hoofdstuk 6: De Viavia
Hoofdstuk 7: Bazuyn en Krenck
Hoofdstuk 8: Het WK Zwerkbal
Hoofdstuk 9: Het Duistere Teken
Hoofdstuk 10: Mot op het Ministerie
Hoofdstuk 11: In De Zweinsteinexpres
Hoofdstuk 12: Het Toverschool Toernooi
Hoofdstuk 13: Dwaaloog Dolleman
Hoofdstuk 14: De Onvergeeflijke Vloeken
Hoofdstuk 15: Beauxbatons en Klammfels
Hoofdstuk 16: De Vuurbeker
Hoofdstuk 17: De vier kampioenen
Hoofdstuk 18: Het Schouwen Der Stokken

Hoofdstuk 19: De Hongaarse Hoornstaart

Hoofdstuk 20: De eerste opdracht
Hoofdstuk 21: Het Huis-elf Bevrijdingsfront
Hoofdstuk 22: De onverwachte opdracht
Hoofdstuk 23: Het kerstbal
Hoofdstuk 24: Rita Pulpers' primeur
Hoofdstuk 25: Het ei en het oog
Hoofdstuk 26: De Tweede Opdracht
Hoofdstuk 27: De terugkeer van Sluipvoet
Hoofdstuk 28: De gekte van meneer Krenck
Hoofdstuk 29: De droom
Hoofdstuk 30: De Hersenpan
Hoofdstuk 31: De derde opdracht
Hoofdstuk 32: Bot vlees en bloed
Hoofdstuk 33: De Dooddoeners
Hoofdstuk 34: Priori Incantatem
Hoofdstuk 35: Veritaserum
Hoofdstuk 36: De wegen scheiden zich
Hoofdstuk 37: Het begin

Volledige samenvatting

Harry Potter en de Vuurbeker begint met een droom van Harry. Een enge droom die hem pijn in zijn litteken bezorgt. In de droom ziet hij Voldemort en Wormstaart die iemand hebben vermoord en die aan het praten zijn over hun volgende moord, de moord op Harry. Een brief aan zijn gevluchte peetvader Sirius Zwarts zorgt dat Harry weer rustiger wordt.

De zomervakantie bij de familie Duffeling duurt dit jaar gelukkig korter dan anders, omdat Harry twee weken mag logeren bij Ron. Samen met de familie Wemel gaat Harry naar het wereldkampioenschap Zwerkbal. Harry ontmoet daar twee belangrijke figuren uit het boek, Ludo Bazuyn en Bartho Krenck.

Na de superspannende finale tussen Bulgarije en Ierland ontdekken ze aan de hemel het Duistere Teken, een reusachtige schedel met een slang die uit de keel steekt. Het is een teken dat Voldemort iemand heeft vermoord en dus weer actief is. Winky, de huiself van Krenck, heeft dit teken opgeroepen m.b.v. Harry's verloren toverstaf.

Harry, Ron en Hermelien gaan terug naar Zweinstein. Ze ontmoeten hun nieuwe leraar Verweer tegen Zwarte Kunsten, Dwaaloog Dolleman, vroeger een van de beste ontmaskeraars van volgelingen van Voldemort. Na de Sorteerceremonie vertelt Perkamentus dat het ministerie van Toverkunst besloten heeft dit jaar een Internationaal Toverschool Toernooi te houden. Dit is een toernooi tussen drie scholen: Zweinstein, Klammfels en Beauxbatons. Per school mag een leerling deelnemen, meedoen mag alleen als je ouder bent dan 17.

Leerlingen van de andere scholen arriveren op spectaculaire wijze op Zweinstein. De Vuurbeker bepaalt dat Viktor Kruml, Fleur Delacour en Carlo Kannewassser tegen elkaar gaan strijden om de prijs van 1000 Galjoenen. Onverwacht rolt ook Harry's naam uit de Vuurbeker. Harry heeft zichzelf niet aangemeld. Degene die zijn naam in de Vuurbeker heeft gedaan heeft het slecht met hem voor, want het Toverschool Toernooi is gevaarlijk en kent soms een dodelijk afloop. Wie heeft dat gedaan? Wie wenst hem alle risico's toe die bij het Toernooi horen? Wie wenst hem dood?

De eerste opdracht is het bemachtigen van het gouden ei, dat wordt bewaakt door een draak. Met behulp van zijn Vuurflits lukt het Harry het ei te bemachtigen. Een paar maanden na het kerstbal volgt de tweede opdracht: Harry moet iemand redden van de bodem van het meer. Dobby zorgt ervoor dat Harry Kieuwwier krijgt, waardoor hij een uur onder water kan blijven. Hij redt Ron en ook nog het zusje van Fleur Delacour. Dit levert hem extra punten op.

De derde opdracht vindt plaats op het terrein van Zweinstein. In het Zwerkbalstadion is een doolhof gemaakt, en in het midden bevindt zich de Toverschool Trofee. Op bepaalde punten in het doolhof zijn obstakels, zoals Schroeistaartige Skreeften en een sfinx. Harry en Carlo bereiken de trofee tegelijk en spreken af de beker samen mee te nemen, zodat ze beiden winnen. Dan blijkt dat de trofee is behekst in een Viavia: Harry en Carlo belanden op een kerkhof en zien daar Wormstaart. Carlo wordt vermoord. Wormstaart bezorgt Voldemort zijn kracht terug met behulp van een afgehakte arm van zichzelf en bloed van Harry. Dan volgt een duel tussen Harry en Voldemort. Hun toverstokken raken elkaar en dan gebeurt er iets vreemds: er komen schimmen van vermoorde mensen uit de toverstok van Voldemort. Harry ziet hierin zijn ouders. Allen manen Harry het gevecht vol te houden, en het lukt hem om weg te komen en zelfs het lijk van Carlo en de Toverschooltrofee mee te nemen.

Terug op Zweinstein komt uit hoe het allemaal in elkaar steekt. Het blijkt dat de zoon van Bartho Krenck zichzelf met behulp van Wisseldrank heeft voorgedaan als Dwaaloog Dolleman. Daardoor heeft hij het hele jaar op Zweinstein kunnen blijven en ervoor gezorgd dat Harry's naam in de Vuurbeker terecht kwam. Hij heeft voor de beheksing van de trofee gezorgd, zodat Harry bij Voldemort kwam. Het bloed van Harry was nodig voor de wederopstanding van Voldemort. Krenck wordt gestraft met de kus van een Dementor. Het leven lijkt weer gewoon te worden, de vakantie breekt aan. Echter, Voldemort is terug, dus wat de toekomst brengen

Alastor Dwaaloog Dolleman

Harry Potter beginpagina

Je vindt hier alle info voor een werkstuk of boekverslag van Harry Potter en de Vuurbeker.

De flaptekst, de zakelijke gegevens. de volledige samenvatting, een lijst met hoofdstuktitels,

een samenvatting per hoofdstuk en de Engelse samenvatting. De informatie is verspreid over drie pagina's.

Flaptekst

Zoals ieder jaar brengt Harry zijn zomervakantie door bij zijn vreselijke oom en tante, waar de sfeer dit jaar extra gespannen is doordat hun verwende zoontje Dirk op dieet is. Harry kan dan ook niet wachten tot hij terug mag naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, om aan zijn vierde schooljaar te beginnen. Maar voor het zover is, wordt hij door de familie Wemel op spectaculaire wijze bij de Duffelingen opgehaald, om mee te gaan naar de finale van het WK Zwerkbal!

Harry weet dan nog niet dat er dat jaar op Zweinstein een nog groter en spannender evenement zal plaatsvinden, waarbij ook leerlingen van buitenlandse toverscholen vertegenwoordigd zullen zijn. Ondanks alle opwinding en magische gebeurtenissen, probeert hij zich toch op zijn lessen te concentreren.

Ondertussen zijn er allerlei tekenen die er op wijzen dat Voldemort, met behulp van Duistere tovenaars, weer aan kracht begint de winnen. De angst dat Hij Die Niet Genoemd Mag Worden opnieuw zal toeslaan, wordt steeds groterÖ.

Overzicht van de hoofdstuktitels

Klik hier voor de samenvatting per hoofdstuk

Indexpagina Werkstuk  *  Steen der Wijzen  *  Geheime Kamer  *   Azkaban  *  Vuurbeker  * 

Orde van de Feniks  *  Halfbloed Prins  *  Biografie Rowling  *   Interview Buddingh'   *  Recensies

Klik hier voor de Engelse samenvatting