Je vindt hier alle info voor een werkstuk of boekverslag van Harry Potter en de Halfbloed Prins.

De flaptekst, de zakelijke gegevens. de volledige samenvatting, een lijst met hoofdstuktitels,

een samenvatting per hoofdstuk en de Engelse samenvatting.De informatie is verspreid over drie pagina's.

Harry Potter en de Halfbloed Prins
Schrijfster: J.K. Rowling
Originele titel: Harry Potter and the Halfblood Prince

(Bloomsbury Publishing Plc., London, 2005)
Nederlandse vertaling: Wiebe Buddingh'
Uitgeverij: Uitgeverij De Harmonie, Amsterdam, 2005
Aantal pagina's: 496

ISBN paperback versie: 9061697662
ISBN gebonden versie: 9061697670
Illustratie(s): Ien van Laanen, Amsterdam
Grafische vormgeving: Anne Lammers, Amsterdam

Flaptekst

Het land wordt geteisterd door vreemde rampen en aanslagen, en hoewel het hartje zomer is hangt er een hardnekkige, onheilspellende mist. In de Ligusterlaan zit Harry Potter 's avonds laat ongeduldig op de komst van professor Perkamentus te wachten. Wat kan er zo belangrijk kan zijn dat Perkamentus hem bij de Duffelingen op komt zoeken en dat niet wachten kan tot Harry's terugkeer naar Zweinstein? Zou het iets te maken hebben met de oude profetie die Harry aan het eind van zijn vjifde schooljaar gehoord heeft?

Harry's zesde jaar op Zweinstein begint ongebruikelijk, als Voldemort opnieuw aan kracht wint en de werelden van Dreuzels en tovenaars zich steeds meer met elkaar vermengen…

Harry Potter beginpagina

Indexpagina Werkstuk  *  Steen der Wijzen  *  Geheime Kamer  *   Azkaban  *  Vuurbeker  * 

Orde van de Feniks  *  Halfbloed Prins  *  Biografie Rowling  *   Interview Buddingh'   *  Recensies

Volledige samenvatting

Het boek speelt in het schooljaar 1996-1997. Cornelis Droebel is geen Minister van Toverkunst meer, maar vervangen door Rufus Schobbejak. Droebels laatste daad is het op de hoogte brengen van de Dreuzelpremier van de rampspoed die de Dreuzelwereld de afgelopen weken is overkomen. Het blijkt dat Dooddoeners verantwoordelijk zijn voor rampen als een instortende brug, onverklaarbare moorden en mist.

Severus Sneep (naar later blijkt een dubbelspion) legt een Onbreekbare Eed af aan Narcissa Malfidus waarin hij belooft dat hij Draco Malfidus, zal helpen bij het uitvoeren van de taak die Voldemort hem heeft gegeven.

Harry Potter wordt door Perkamentus opgehaald bij zijn oom en tante. Perkamentus vertelt Harry dat hij alle bezittingen van Sirius Zwarts geërfd heeft en dus ook huis-elf Knijster. Samen gaan ze naar Hildebrand Slakhoorn, oud-hoofd van Zwadderich. Harry moet Slakhoorn overhalen weer les te komen geven op Zweinstein. Daarna gaat Harry naar de familie Wemel.

Tijdens hun inkopen op de Wegisweg, komen Harry, Ron en Hermelien Draco Malfidus tegen, die zich blijkbaar met duistere zaakjes bezig houdt. Ze komen het fijne ervan niet te weten, maar Harry weet bijna zeker dat Draco zijn vader heeft vervangen als Dooddoener. Ron en Hermelien geloven dit niet, omdat Malfidus nog veel te jong en onervaren is.

In de trein naar Zweinstein wordt Harry uitgenodigd voor de Slakkers, een club van Slakhoorn, voor studenten die banden hebben met beroemde tovenaars. Harry vindt dit maar niets en sluipt op de terugweg onder zijn Onzichtbaarheidsmantel de coupé van Malfidus binnen, om hem af te luisteren. Malfidus ontdekt dit en verlamt hem. Harry wordt gered door Nymphadora Tops, die als Schouwer op Zweinstein is gestationeerd. Eenmaal in het kasteel blijkt dat Slakhoorn de nieuwe leraar Toverdranken wordt en dat Sneep leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten is geworden.

Omdat Slakhoorn niet zulke hoge eisen stelt als Sneep, kan Harry door met Toverdranken (waarvoor hij geen voldoende had). Harry leent een boek van Slakhoorn. Het blijkt allerlei aanwijzingen te bevatten, waardoor Harry steeds beter wordt in Toverdranken. Hij wint zelfs een flesje geluksdrank. Het boek is van ene Halfbloed Prins, maar wie dit is, weet Harry niet.

Harry krijgt dit jaar privélessen van Perkamentus. Tijdens deze lessen duikt Harry o.a. in de herinneringen van Perkamentus, via de Hersenpan. Harry ziet hoe de moeder van Voldemort verliefd werd op Marten Vilijn. Perkamentus heeft aan de hand van herinneringen aan het verleden van Voldemort een theorie bedacht over de manier waarop deze probeert onsterfelijk te worden. Hij mist echter de cruciale herinnering van Slakhoorn. Harry weet deze los te peuteren door Slakhoorn dronken te voeren. Met deze herinnering erbij, laat de hersenpan zien dat Voldemort zes Gruzielementen heeft gemaakt om zijn onsterfelijkheid te garanderen. Twee ervan zijn al vernietigd.

Perkamentus denkt dat een Gruzielement in een grot aan de zee ligt, daar waar Voldemort vroeger op schoolreis was. Hij neemt Harry mee om het Gruzielement te vernietigen. Harry vraagt Ron en Hermelien om Malfidus en Sneep in de gaten te houden. Om het Gruzielement te krijgen moet Perkamentus een fles gif opdrinken. Ze bemachtigen het Gruzielement, maar Perkamentus is erg verzwakt. Eenmaal terug in Zweinsveld zien ze het Duistere Teken boven Zweinstein zweven.

Ze haasten zich naar school terug en gaan naar de Astronomietoren. Draco is daar ook en verlamt Perkamentus. Draco vertelt dat het zijn taak is Perkamentus te doden, wat nu twee keer mislukt is. Met behulp van twee identieke Verdwijnkasten heeft hij de Dooddoeners binnengelaten die nu beneden vechten met leden van de Orde van de Feniks. Perkamentus vraagt Draco over te gaan naar de goede kant, omdat hij niet gelooft dat Draco echt slecht is. Voordat Draco kan antwoorden, komen er een stel Dooddoeners aan. Een van hen, Sneep, vermoordt Perkamentus met de Avada Kedavra-vloek. Malfidus en Sneep vluchten.

Harry rent hen achterna en komt in een gevecht terecht. Bij de uitgang van het kasteel probeert Hagrid de Dooddoeners te beletten de poort te bereiken, omdat ze van daaraf kunnen Verdwijnselen. Sneep weet elke vloek van Harry te pareren, maar doet geen poging terug te vechten. Als Harry een spreuk uit zijn Toverdrankenboek probeert, onthult Sneep dat hij de Halfbloed Prins is. Sneep weet te ontsnappen en Harry vertelt de anderen van Perkamentus' dood en Sneeps verraad. Anderling neemt de leiding van de school op zich.

Dan ontdekt Harry dat het Gruzielement dat ze gevonden hebben, niet echt is. Het bevat een briefje waarin ene R.A.Z. zegt dat hij het echte Gruzielement heeft en dit zal vernietigen in de hoop dat, wanneer Voldemort zijn gelijke vindt, hij weer sterfelijk zal zijn. Hermelien ontdekt dat Sneeps moeder Ellen Prins heette en dat zijn vader een Dreuzel was. Hiermee is de naam Halfbloed Prins verklaard.

De begrafenis van Perkamentus is een trieste gebeurtenis. Harry wordt benaderd door Schobbejak, maar weigert te praten. Ook weigert hij iedereen, behalve Ron en Hermelien, iets te vertellen over het Gruzielement, omdat hij dit beloofd had aan Perkamentus. Harry legt uit dat hij het volgende schooljaar mogelijk niet terugkomt op Zweinstein. Hij wil dat jaar benutten om de resterende Gruzielementen te vernietigen en Voldemort

Hoofdstuk 1: De andere minister
Hoofdstuk 2: Weverseind
Hoofdstuk 3: Wel of niet?
Hoofdstuk 4: Hildebrand Slakhoorn
Hoofdstuk 5: Veel slijmballen en één zeur
Hoofdstuk 6: Draco's ommetje
Hoofdstuk 7: De Slakkers
Hoofdstuk 8: Sneeps victorie
Hoofdstuk 9: De Halfbloed Prins
Hoofdstuk 10: Het huis Mergel
Hoofdstuk 11: Hermeliens helpende hand
Hoofdstuk 12: Zilver en opaal
Hoofdstuk 13: Vilijns verborgen verleden
Hoofdstuk 14: Felix Fortunatis
Hoofdstuk 15: De onbreekbare eed

Hoofdstuk 16: Een ijzige Kerst
Hoofdstuk 17: Een slakachtig geheugen
Hoofdstuk 18: Een verrassende verjaardag
Hoofdstuk 19: Elfenschaduw

Hoofdstuk 20: Heer Voldemorts verzoek
Hoofdstuk 21: De onkenbare kamer
Hoofdstuk 22: Na de begrafenis
Hoofdstuk 23: Gruzielementen
Hoofdstuk 24: Sectumsempra
Hoofdstuk 25: De Zieneres spreekt
Hoofdstuk 26: De grot
Hoofdstuk 27: De door de bliksem getroffen toren
Hoofdstuk 28: De vlucht van de prins
Hoofdstuk 29: De klaagzang van de feniks
Hoofdstuk 30: De witte tombe

Overzicht van de hoofdstuktitels