Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
Schrijfster: J.K. Rowling
Originele titel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Bloomsbury Publishing Plc.,

London, 1999)
Nederlandse vertaling: Wiebe Buddingh'
Uitgeverij: Uitgeverij De Harmonie, Amsterdam, 2000
Aantal pagina's: 326
ISBN gebonden versie: 9076174180, paperback 9076174148

Illustratie(s): Ien van Laanen
Grafische vormgeving: Anne Lammers

Volledige samenvatting

Harry Potter is in de zomervakantie opnieuw bij zijn oom en tante Duffeling. Op de ochtend van de 31e juli, zijn verjaardag, hoort Harry dat tante Margot komt logeren. Harry heeft een vreselijke hekel aan tante Margot. Hij belooft echter zich goed te gedragen en net te doen of hij een Dreuzel is, als oom Herman belooft een formulier te ondertekenen. Met dit formulier geeft oom Herman toestemming aan Harry om tijdens het schooljaar naar Zweinsveld te mogen.

Tante Margot bespot Harry's ouders voortdurend. Ze gaat zo ver dat Harry zijn geduld verliest. Hij roept de Zwelbezwering uit, waardoor tante Margot opzwelt tot een reuzenballon. Harry weet dat hij nu in de problemen zit en loopt weg. Hij wordt opgepikt door de Collectebus. Van de chauffeur hoort Harry dat Sirius Zwarts, een levensgevaarlijke gevangene uit Azkaban, is ontsnapt.

Cornelis Droebel, de minister van Toverkunst is hier erg bezorgd over. Harry is verbaasd dat Droebel hem niet straft vanwege het foutje met tante Margot. Droebel is zo bezorgd om Harry, dat hij voor een week een hotelkamer voor Harry regelt in de Lekke Ketel.

Op 1 september gaat de Zweinstein Express naar Zweinstein. In de wagon bij Harry, Ron en Hermelien  zit een vreemde man. Het blijkt de nieuwe leraar Verweer tegen Zwarte Kunsten te zijn, Remus Lupos. Hagrid blijkt ook leraar te zijn geworden in Verzorging voor Fabeldieren.

Zweinstein wordt bewaakt door Dementors. Dementors zijn de bewakers van Azkaban en zijn angstaanjagend. Een dementor zuigt al het goede uit je. Ze zijn ingezet om te voorkomen dat Zwarts, die het op Harry heeft gemunt, Zweinstein kan binnenkomen. Harry valt de eerste keer dat hij een dementor tegenkomt flauw en hoort zijn moeder gillen.

Met Halloween mogen de leerlingen van Zweinstein naar Zweinsveld. Harry mag niet mee, want hij heeft geen getekend formulier. Dankzij Fred en George, die een Sluipwegwijzer hebben (een kaart met daarop alle geheime gangen naar Zweinsveld) kan Harry toch stiekem gaan. In het cafť hoort hij per ongeluk het verhaal over Sirius Zwarts en hoe deze man zijn ouders heeft vermoord.

Draco Malfidus is tijdens de les van Hagrid gewond geraakt door een Hippogrief. Hij heeft dit echter zelf uitgelokt. Zijn vader, Lucius Malfidus, is kwaad en spant een rechtszaak tegen Hagrid aan. De Hippogrief moet worden gedood.

Hoofdstuk 1: Uilenpost
Hoofdstuk 2: Tante Margots grote vergissing
Hoofdstuk 3: De Collectebus
Hoofdstuk 4: De Lekke Ketel
Hoofdstuk 5: De Dementor
Hoofdstuk 6: Klauwen en theebladeren
Hoofdstuk 7: De Boeman in de kleerkast
Hoofdstuk 8: De vlucht van De Dikke Dame
Hoofdstuk 9: Bitter verlies
Hoofdstuk 10: De Sluipwegwijzer
Hoofdstuk 11: De Vuurflits

Hoofdstuk 12: De patronus
Hoofdstuk 13: Griffoendor tegen Ravenklauw
Hoofdstuk 14: De grief van Sneep
Hoofdstuk 15: De Zwerkbalfinale
Hoofdstuk 16: Professor Zwamdrifts voorspelling
Hoofdstuk 17: Kat, rat en hond
Hoofdstuk 18: Maanling, Wormstaart, Sluipvoet en Gaffel
Hoofdstuk 19: De dienaar van Heer Voldemort
Hoofdstuk 20: De Kus van ve Dementor
Hoofdstuk 21: Hermeliens geheim
Hoofdstuk 22: Opnieuw uilenpost

Harry ziet soms een grote hond, die lijkt op een Grim. Een Grim is een hond die op kerkhoven ronddwaalt en wordt gezien als het ergste voorteken van de dood. Op de avond dat Ron, Hermelien en Harry Hagrid bezoeken om hem te troosten vanwege de Hippogrief, komen ze de kat van Hermelien en ook de Grim tegen. Ron wordt meegesleurd naar een geheime ruimte onder de Beukwilg. Hier ontmoeten ze Sirius Zwarts, maar die blijkt het niet op Harry gemunt te hebben! Hij zit achter Schurfie aan, de rat van Ron. Sirius Zwarts blijkt een Faunaat te zijn, iemand die in een dier kan veranderen. Zwarts is dus de hond die Harry zo vaak heeft gezien. Schurfie is in werkelijkheid Peter Pippeling, de werkelijke moordenaar van Harry's ouders. Pippeling heeft het destijds zo gespeeld dat Zwarts door iedereen verdacht werd van de moorden. Zwarts kon ontsnappen uit Azkaban omdat hij sterk was vanwege zijn onschuld. Dan verschijnt ook Lupos. Lupos blijkt elke maand, bij volle maan, in een weerwolf te veranderen. Lupos, James Potter, Sirius Zwarts en Peter Pippeling waren vroeger goede vrienden. Samen hebben zij de Sluipwegwijzer gemaakt. Sirius Zwarts blijkt zelfs Harry's peetvader te zijn. Harry zou niets liever willen dan elke zomervakantie bij hem te gaan logeren, maar helaas gaat dit niet door. Peter Pippeling (Schurfie dus) ontsnapt en de Dementors zitten nog achter Zwarts aan. Niemand gelooft het verhaal nog, behalve Perkamentus.

Hagrid's rechtszaak loopt slecht af. De Hippogrief moet gedood worden en dit gebeurt. Hermelien heeft een Tijdverdrijver, waarmee je terug kunt gaan in de tijd . Omdat Sirius Zwarts in gevaar is en elk moment de kus van de Dementor kan krijgen, gaan Harry en Hermelien terug in de tijd. Ze redden de Hippogrief van Hagrid en vliegen naar de kamer waar Zwarts opgesloten zit. Zwarts vlucht op de rug van de hippogrief. Het schooljaar is voorbij en Griffoendor heeft voor het eerst in lange tijd de Zwerkbalcup gewonnen! In de trein op weg naar de dreuzelwereld vliegt er een uiltje door het raam met een briefje voor Harry, van Sirius. In het briefje staat dat Harry toestemming heeft om naar Zweinsveld te gaan. Hiermee is Harry dolblij!   

Tante Margot Duffeling

Harry Potter beginpagina

Je vindt hier alle info voor een werkstuk of boekverslag van Harry Potter en de Gevangene van Azkaban.

De flaptekst, de zakelijke gegevens. de volledige samenvatting, een lijst met hoofdstuktitels

een samenvatting per hoofdstuk en de Engelse samenvatting! De informatie is verspreid over drie pagina's.

Flaptekst

Voordat Harry Potter aan zijn derde jaar op Zweinstein kan beginnen,  moet hij de zomervakantie doorbrengen bij zijn gemene oom en tante en vervelende neefje Dirk. Door een magisch ongelukje komt hij 's avonds laat opeens op straat te staan. Dan blijkt dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Voldemort, uit de gevangenis van Azkaban is ontsnapt. Hij is op de vlucht en heeft het wellicht op Harry gemunt.

Er volgt een enerverend schooljaar met nieuwe vakken als Dreuzelkunde en zorg voor Fabeldieren, spannende Zwerkbalwedstrijden en griezelige voorspellingen. De school wordt bewaakt door Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban. Harry zal zijn lessen Verweer tegen de Zwarte kunsten hard nodig.

Overzicht van de hoofdstuktitels

Klik hier voor de samenvatting per hoofdstuk

Klik hier voor de Engelse samenvatting!

Indexpagina Werkstuk  *  Steen der Wijzen  *  Geheime Kamer  *   Azkaban  *  Vuurbeker  * 

Orde van de Feniks  *  Halfbloed Prins  *  Biografie Rowling  *   Interview Buddingh'   *  Recensies