Kuren in PIESTANY (SLOWAKIJE).

-PiÍstany.

Piťstany, een stad met een inwonersaantal van 35000, ligt in het zuidwesten van Slowakije in het dal van de rivier de VŠh aan de voet van het bergmassief de Povazsky lnovec op 162 meter boven de zeespiegel. Aan de andere kant van de stad liggen de Karpaten. Het stadje biedt mogelijkheden tot winkelen, en bezoek aan supermarkten, cafťs, terrassen en restaurants. Het uitgestrekte stadspark, kleinere parken en sportvelden strekken zich uit aan de rechteroever van de rivier. Voor overnachtingen kan een keuze worden gemaakt uit diverse hotels in verschillende prijsklassen. Het kuurgedeelte met de thermale bronnen en zwavelhoudende modder is even buiten het centrum gesitueerd in een mooi aangelegd en gecultiveerd park op een eiland midden in de rivier. Hier bevinden zich de grotere en luxere hotels, die voorzien zijn van een medisch centrum, waar onderzoeken en de behandelingen plaats vinden en die onderling door overdekte gangen met elkaar en met de therapeutische behandelruimten verbonden zijn. Dit eiland en de stad Piťstany zijn door twee bruggen; de Colonnadebrug - een brug voor voetgangers - en een verkeersbrug met elkaar verbonden. 

-Verbindingen.

Piťstany is met trein, bus en een snelweg verbonden met Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Een buslijndienst verbindt Amsterdam met Bratislava. Een snellere verbinding is per vliegtuig. Diverse lijndiensten vliegen van Amsterdam naar Wenen of via Praag naar Bratislava. Van Wenen naar Piťstany is het met de auto ongeveer twee uur rijden, terwijl het vanaf Bratislava, zowel per auto als met de trein, het een uur rijden is.

-Klimaat.

Slowakije heeft een landklimaat. Piťstany behoort tot de warmste steden van het land. De jaarlijks gemeten temperatuur van de lucht is met een gemiddelde van 9.4 "C relatief hoog. De gemiddelde dagtemperatuur in mei bedraagt 19.3 "C, in juli 24.5 "C en in september 20.5 "C. Volgens de statistieken schijnt de zon 2084 uren per jaar en is het slechts 75 dagen per jaar bewolkt. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 611 mm. 

-Natuurgeneeskrachtige bronnen.

In Piťstany ontspringen tien bronnen. Het geneeskrachtige water wordt op zorgvuldige wijze gewonnen en komt uit een diepte van 2000 meter bij een temperatuur van 67"C tot 69"C en bevat per liter 1300 mg mineralen, zoals sulfaat, calcium, natrium en zwavel. Een andere natuurgenees- krachtige factor is de zwavelhoudende modder die tot de beste kwaliteit ter wereld behoort. Deze substantie wordt door het gehomogeniseerde sediment van de VŠh gevormd. De modder wordt uit de zijarm van de rivier gehaald en verandert op grond van langdurige chemische en biologische processen in een homogene massa. Deze modder heeft een kleverige, boterachtige dikte, een uitstekende plasticiteit, is thermaal absorberend (het koelt vier keer minder snel af dan water) en heeft een kleur die varieert van staalgrijs tot zwart.

-Geestelijk en lichamelijk welzijn.

Een belangrijke factor van de hier te volgen kuur is het geestelijk en lichamelijk stimuleren van de mens. Van grote invloed hierop is ook de omgeving en het klimaat. De mooie natuurlijke omgeving van het stadje, de parken en de kalmerende invloed van het stromende water van de rivier de VŠh hebben een gunstige invloed op de kuurgast, evenals de aangename droge lucht. 

-Medische indicaties.

Vanwege de fysische en chemische elementen van het thermaal water en van de zwavelhoudende modder is Piťstany als kuurplaats vooral bestemd voor patiŽnten met ziektes aan het bewegings- apparaat of met klachten van zowel organische als psychosomatische aard. Met succes worden hier op basis van langdurige ervaring en gebruik van medisch inzichten ziekten behandeld als:

- artritis, ook in een vergevorderd stadium, reumatoÔde artritis en de daarmee  verbandhoudende   ziektes;      

-vergroeiing en/of verstijving van de wervelkolom - spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew) -aandoeningen van de wervelkolom - spondylosis en spondylartritis; 

- gevolg van artritis na infecties; 

- artrose - degeneratie - van knie- en heupgewrichten; 

- ontsteking van de heup- en kniegewrichten; 

- jicht;

- reumatische aandoeningen van pezen en dergelijke welke van infectieuze toxistische of traumatische  oorsprong zijn.

Van de ziektes van het bewegingsapparaat worden verder de klachten na een ongeval, breuk en orthopedische operatie behandeld. Tot de hoofdindicaties van de kuur behoren ook enige organische zenuwziektes zoals:

- pijnlijke aandoeningen van de periferische zenuwen - ernstige stadia van polyneurifis en radiculitis;

- wortelpijn (radiculaire pijn) - ischias;

- gevolgen van ontstekingen van het centraal zenuwstelsel (de herstelperiode na het acute stadium); 

- behandeling van gehele of eenzijdige verlamming - (hemiplegia en hemiparese); 

- gevolgen na verwonding en operatie van het periferische en centralezenuwstelsel;

- door degeneratieve en ontwikkelingsstoornissen veroorzaakte immobiliteit; 

Er is ook een gespecialiseerde afdeling voor patiŽnten in de leeftijd van 3 tot 15 jaar. Hier worden kinderen behandeld die lijden aan reumatische artritis en aan de gevolgen van een ongeluk en orthopedische operaties, evenals kinderen met aangeboren ontwikkelingsstoornissen aan heup- gewrichten en andere ziekten van het bewegingsapparaat die lijden tot moeilijk en pijnlijk bewegen. Ook kinderen met ziekten aan het zenuwstelsel en periferische verlamming na een ontsteking of ongeval, en die lijden aan de gevolgen van hersenvliesontsteking of verlamd zijn door een aangeboren afwijking van de hersenen worden hier behandeld. 

-Contra-indicatie.

PatiŽnten, die lijden aan een ziekte, waarop de kuur in principe niet kan worden toegepast of voor wie de kuur ongeschikt is, kunnen niet worden aangenomen. Het gaat om alle infectieziekten, ziekten in het acute stadium, reumatische koorts, jichtaanvallen en ziekten in het stadium van acute vererge- ring. Ook is het niet mogelijk patiŽnten aan te nemen met sterk verhoogde bloeddruk of met ernstige hartklachten. Evenmin kunnen patiŽnten worden aangenomen die intensieve verpleging of verzorging behoeven. 

-Behandelingsmethoden.

De Balneotherapeutische kuur in Piťstany is gebaseerd op de werking van series baden en diverse activiteiten op therapeutisch gebied. Er worden niet alleen maar baden in warm mineraal water of speciale behandelingsprocedures voorgeschreven, ook natuurgeneesmiddelen worden hier individueel en in de juiste combinatie met alle nodige behandelingen toegepast. De gehele kuur in Piťstany wordt door een specialist voorgeschreven en gevolgd. Het groot aantal gekwalificeerde specialisten staat er garant voor dat er altijd een arts aanwezig is. De voorwaarde van een effectieve therapie is het stellen van een juiste en uitvoerige diagnose naar aanleiding van de klachten. Op grond hiervan wordt, na een precieze en uitvoerige uitgewerkte diagnostische analyse, de juiste voorschriften voor de individuele therapie gegeven. Iedere patiŽnt ondergaat na aankomst een uitvoerig geneeskundig onderzoek, waarna de behandelende arts de diagnose, het type en het stadium en de ziekte vaststelt en de toestand van het ziekteproces specificeert en vastlegt. Ook worden de functionele gezondheidsproblemen beoordeeld (disfunctie). Om een juiste en gedetailleerde diagnose te kunnen stellen schrijft de specialist eventueel een veelzijdig laboratoriumonderzoek voor. Indien nodig worden er rŲntgenfoto's genomen. Op grond van deze uitvoerige diagnose, individuele bijzonderheden en eventuele complicaties stelt de behandelende arts een uitgebreid kuurplan samen. Dit plan richt zich op natuurgeneeswijze, eventueel medicijnen, revalidatie en bewegingstherapie als ook op de voeding. Daarnaast wordt voorgeschreven hoe vaak balneotherapeutische en andere en behandelingen gevolgd moeten worden. Al deze onderzoekingen zijn in de verblijfskosten inbegrepen. Tijdens de regelmatige medische controles gedurende het verblijf stelt de arts, als het onderzoek daartoe aanleiding geeft, nieuwe regels vast. 

-Balneotherapie.

De basis van de kuur in Piťstany is gelegen in een complete werking van de mechanische, fysische en chemische factoren van het thermaal water en de zwavelhoudende modder. De effecten van genezing door gebruik van het thermaal water worden verkregen door het afgekoelde water (36"C - 38"C) in kuipbaden te laten stromen. Het water en uiteraard ook de modder staan onder voortdurende strenge controle. De intensiteit van de gehele badprocedure staat, met in achtneming van de aanpas- sing van het organisme, onder toezicht van de behandelende arts,die de duur van de behandeling bepaalt. De specifieke werking van het geneeskrachtige water levert aan het organisme een aanmerkelijke stimulatie, breng vele gunstige reacties teweeg en reguleert de processen. De warmte van het thermaalbad ondersteunt de bloedcirculatie die voeding geeft aan de organen en de functies hiervan verbetert. De anti-ontstekingswerking wordt door een verhoogde toevoer van beschermstoffen bereikt. De chemische werking tijdens de behandeling van deze therapie berust vooral op de absorptie van de zwavel in het organisme in de vorm van zwavelwaterstof die door de huid wordt opgenomen. (Het gebrek aan zwavel in het menselijk lichaam is een kenmerk van alle ontstekingen - dus ook die van reuma - en van chronische ziekten die het kraakbeen van de gewrichten treft.) De modder bedekt geheel of gedeeltelijke het lichaam. In dunnere substantie wordt de modder in speciale bakken gespoten voor de behandeling van handen en voeten. De fijne structuur van de modder en het hoge gehalte van organische stoffen zijn er de oorzaak van dat de warmte uit de modder zeer langzaam in het lichaam wordt opgenomen. Het is daarom mogelijk zonder gevaar of onprettig gevoel lagen en compressie te verdragen tot aan 46"C. De inhoud van de zwavel en andere geneeskundige stoffen versterken de gunstige werking van de warmtekuur. Het organisme absorbeert via de huid vele belangrijke stoffen als zuurstof, kooldioxide en vooral zwavel, zwavelwaterstof, jodium en andere mineralen die in de modder aanwezig zijn. 

-Revalidatietherapie.

Een belangrijk deel van de kuur is de doelbewuste en functionele revalidatietherapie (kinesiatrie). Het doel van de behandeling is de bewegingsfuncties van de patiŽnt te normaliseren of op zijn minst wezenlijk te verbeteren. De therapie wordt onder begeleiding van gekwalificeerde revalidatie therapeuten uitgevoerd in warmwaterbassins of in oefenruimtes. In groepsverband of individueel worden gymnastiekoefeningen gedaan of krijgt men heilgymnastiek. In het park bevindt zich een speciaal aangelegd voetpad waar patiŽnten, die moeilijkheden ondervinden met lopen, kunnen oefenen.

-Fysiotherapie.

Gedurende de kuur worden op grond van de voorschriften van de behandelende arts alle vormen van de fysiotherapie intensief toegepast - behandeling in het thermaal water, elektrotherapie en behandelingen met licht. De elektrotherapie wordt toegepast bij pijnlijke gewrichten, spieren en botten. Het gaat hier om een combinatie van mechanische, thermale en fysisch-chemische factoren, waardoor een diepe verwarming en doorbloeding van de weefsels wordt bereikt. Deze vorm van therapie vermindert de pijnlijke spanning van de spieren, verhoogt de pijngrens, regenereert weefsels, absorbeert de afvalstoffen en werkt kalmerend op het vegetatieve zenuwstelsel. Bij deze elektrontherapeutische procedures worden onder andere ultrasonische geluidsgolven, interferentie- stroom, magneettherapie en vierkamer galvanisatie toegepast. Solux en hoogtezon worden toegepast bij lichttherapie. Bij de behandeling met water wordt vooral onderwatermassage door een krachtige straal, die een druk heeft van 2 tot 3 atmosfeer, toegepast. Zo worden door deze behandeling spieren en pezen ontspannen. In het wervelbad masseert het wervelende water zacht de huid, wat het doorbloeden en versoepelen van de huidweefsels verbetert. Dit leidt tot een snel verwijderen van de lichamelijke afvalstoffen. Tijdens de zogenoemde "Schotse" behandeling wordt afwisselend een waterstraal van koud en heet water op de patiŽnt gericht. Het opwekkende effect van deze wisseling van watertemperatuur wordt aangewend voor het harden van lichaam en organen en ontspanning van de zenuwen. In de afdeling waar watergeneeskunde wordt aangewend, levert een toestel kooldioxide of lucht voor de koolzuur- en parelbaden. De behandelingen met thermaalwater werkt effectief in combinatie met het oprekken van de wervels in het water en aan rekapparaten. De extensie van nek of wervelkolom wordt hierdoor mogelijk, waardoor verkorte spieren en verstijfde gewrichtsbanden van de wervelkolom ontspannen evenals de structuur van de zenuwen. 

-Mechanotherapie.

Een belangrijk onderdeel van de therapie zijn de massages De uitwerking van de klassieke massage voert tot verbetering van de bloedsomloop en tot een betere doorbloeding van de spieren. Speciale reflexmassages versoepelen het onderhuidse bindweefsel en spieren, na ontstaan van storingen aan de wervelkolom en de daarmee verbonden zijnde organen. Zij worden op voorschrift van de behandelende specialist uitgevoerd. Die kan, indien de gezondheidstoestand van de patiŽnt dit toelaat, ook manipulatietherapie voorschrijven. 

-Therapie met medicijnen.

De geneeskrachtige werking van de baden en behandelingen worden indien nodig en naar behoefte, na beoordeling van de arts, met medicijnen aangevuld. Ook kan het gebruik van medicijnen gedurende de kuur eventueel worden verminderd. Indien patiŽnten eigen medicijnen gebruiken dan zijn voorgeschreven ten behoeve van reumatische ziekten, is het wenselijk die mee te nemen en de behandelend arts te tonen. 

-Gezonde voeding.

Gezonde voeding neemt een belangrijke plaats in gedurende de therapie. Het eten in de eetzalen van de hotels wordt, indien nodig, op voorschrift van de behandelende arts en onder toezicht en controle van diŽtisten, bereid.

-Obesitaskuur.

Obesitas is de medische term voor te veel overgewicht (vetzucht). Behalve diŽten ondergaan de patiŽnten een groot aantal balneotherapeutische behandelingen als gewone massage en onderwatermassage die de kracht van spieren en lichaam verhogen. Een ander deel van de therapie houdt zich bezig met fysieke inspanning. Dit speciale programma wordt aangevuld met laboratoriumtesten en een cardiovasculair onderzoek (onderzoek van hart en bloedvaten).

-Oxigeentherapie.

Vooral oudere patiŽnten die behalve aan reumatische ziekten ook lijden aan een tekort aan zuurstof in het bloed, kunnen op voorschrift van de behandelende arts tijdens de kuur aan oxygeen- of zuurstoftherapie deelnemen. Het doel van deze therapie is het organisme van meer zuurstof te voorzien. De kosten van deze therapie worden extra in rekening gebracht. 

-Osteoporose. 

Bij deze therapie worden de volgende behandelingen toegepast: - het nuttigen van mineraalrijk voedsel; - op de klachten gerichte balneo- en fysiotherapie medicijnen aan het biologisch merk BIOMIN H (Slowaakse patent dat ook in de USA is geregistreerd); - naar behoefte wordt, na consultatie door een arts, een hormonale vervanging van het medicijn of Calcitonin voorgeschreven.

-Beddencapaciteit.

Het Slowaakse kuuroord Piťstany heeft tegenwoordig met de luxe hotels Balnea Grand, Balnea Splendid, Balnea Esplanade, Balnea Palace, Thermia Palace, en de eenvoudigere hotels als Pro Patria, Jalta, Villa Berlin, Park en de dependances een capaciteit van meer dan 2400 bedden. Alle genoemde hotels bieden dezelfde kuren en service aan. De hotels beschikken over kamers met bad/douche, toilet, telefoon, radio en satelliet tv. Er zijn kamers die voorzien zijn van een balkon. De consultatieruimtes van de artsen zijn in de hotels gesitueerd. De luxe hotels Balnea Grand, Balnea Splendid, Balnea Esplanade en Balnea Palace zijn door gangen met de balneotherapeutische en onderzoek ruimtes verbonden. Dit geldt ook voor hotel Pro Patria dat met een gang verbonden is met de behandelruimtes in lrma.

-Sociaal leven.

De hotels zijn voorzien van een hotellobby, foyer en bar en restaurant. In sommige hotels kan naar muziek worden geluisterd en worden gedanst. Het casino bevindt zich in Magnolia lnterhotel dat gelegen is in het centrum van de plaats. In het 'Sociaal Centrum" op het balnea- eiland zijn een bar, kapster, mani- en pedicure en een schoonheidsspecialiste te vinden. 

-Culturele mogelijkheden.

In het theater worden het gehele jaar door culturele programma's georganiseerd. Er kan geluisterd worden naar concerten, die uitgevoerd worden door Filharmonische orkesten, en naar kamermuziek.. Opera- en operettegezelschappen doen de plaats aan, solisten uit binnen en buitenland en folklore groepen treden op. Tijdens het Festival van Piťstany, dat geopend wordt aan het begin van het zomerseizoen, kan men genieten van in de parken tentoongestelde beeldhouwwerken.

-Excursies.

Voor de gasten bestaat de mogelijkheid om dagtochten te boeken naar steden als Bratislava, Wenen en Budapest en een tocht in de omgeving van Piťstany. Voor het genieten van de prachtige Slowaakse natuur worden dagtochten georganiseerd naar de kleine Fatra en de hoge Tatra.

-Sportmogelijkheden.

Het meer dan 400 ha grote oppervlak van het, even buiten Piťstany gelegen, Slnava stuwmeer is geschikt voor het bedrijven van diverse takken van watersport. De prachtige natuur van het PovŠzskż lnovec gebergte nodigt uit tot het maken van wandeltochten. Binnen en buiten (gravel) tennisbanen staan de gasten ter beschikking. De mogelijkheid tot tafeltennis in de openlucht is aanwezig. In het nabijgelegen Bezovec gebergte kan geskied worden. De skipiste is per skilift bereikbaar. Piťstany zelf heeft een groot sportcomplex en een ijshockeystadion. In de vrije tijd kunnen de badgasten sauna, solarium en fitnesscentrum bezoeken.

Voor meer informatie:     INFO@VERALUN.NL

                                                                                                         Terug