WAT IS KUREN

Het principe van het complexe kuren.

Het kuren in Piestany is gebaseerd op het principe van de integratie van verschillende behandelingsmethoden (het zogenaamde complexe kuren). De toepassing hiervan is gebaseerd op resultaten van de medische wetenschap. In Piestany is het instituut voor reumaonderzoek van TsjechiŽ en Slowakije gevestigd. De basis van de kuurbehandeling wordt gevormd door het gebruik van de zogenaamde balneologische procedures. Hiertoe behoren baden in thermaal water (in bassins en ligbaden), evenals gehele of gedeeltelijke modderpakkingen. Deze klassieke ingrediŽnten van de Piestany kuur worden  met andere behandelingen aangevuld. Hiertoe kunnen onder andere behoren; bewegingstherapie en de vorm van indiviuele-en groepsoefengymnastiek, in het water en in de gymnastiekzaal, fysiotherapie, alle soorten van massage (waaronder segment-, reflex- en bindweefselmassage). Tevens is er hydrotherapie, elektrotherapie, manuele therapie en waar nodig  medicatie en dieet. Het is juist het synergie-effect van al deze verschillende behandelingen, die de resultaten van een drieweekse kuurbehandeling genereren.

Wat voor behandelingen kan ik verwachten?

Het behandelingsprogramma wordt voor iedere patiŽnt individueel vastgesteld. U heeft eerst een persoonlijk gesprek met een reumatoloog van het kuuroord, die u ook onderzoekt. Daarna volgen nog een cardiologisch onderzoek en diverse laboratorium onderzoeken en in sommige gevallen worden rŲntgenfoto's gemaakt. Aan de hand van de resultaten van deze onderzoeken wordt uw behandelingsprogramma vastgesteld.

Doktersbezoek, laboratoriumonderzoeken.

Na het ontbijt op de eerste dag gaat u naar de reumatoloog. Iedere dokter heeft een aantal patiŽnten van de groep. Na een uitgebreid gedetailleerd gesprek met de dokter krijgt u een aantal voorlopige behandelingen voorgeschreven. Verder zult u een aantal onderzoekingen ondergaan. Zo wordt op de eerste dag een Elektro Cardiogram (ECG) van u gemaakt. Als de uitslagen van de onderzoeken daartoe aanleiding geven wordt uw programma bijgesteld. De dokter vertelt u wanneer u voor een bezoek terug moet komen. In de eerste week is dat meestal na ťťn of twee dagen, daarna visiteert u de dokter tenminste eenmaal per week. De gehele periode heeft u dezelfde dokter, hij/zij zal u medisch begeleiden gedurende de gehele kuur. Behalve uw dokter is hij ook uw adviseur en vertrouwenspersoon. Met al uw medische vragen en vragen betreffende wijzigingen en het behandelingsprogramma kunt u bij hem terecht. Als u op eigen initiatief de dokter wilt bezoeken kunt u zich melden bij zijn zuster/assistente. U krijgt steeds een kuurprogramma voor een week, daarna wordt het programma eventueel bijgesteld. Op de tweede dag doet men een urine- en bloedonderzoek. RŲntgenfoto's worden alleen gemaakt als de reumatoloog dat nodig acht. Voor  urine- en bloedonderzoek is het noodzakelijk dat u de tweede ochtend vroeg (ongeveer 06.00 uur) nuchter naar het laboratorium gaat. Op de eerste dag krijgt u reeds een buisje mee voor het urine-onderzoek. Dat moet u 's ochtends vullen en bij het laboratorium afgeven. Daar wordt dan vervolgens ook bloed van u afgenomen.

Het maken van afspraken voor het kuurprogramma.

Iedere patiŽnt krijgt een boekje waarin de behandelingen voor hem/haar worden voorgeschreven. Dit is uw spoorboekje voor het kuurprogramma! Met dat boekje moet u zelf naar het afsprakenbureau gaan in Balneotherapia, waar de behandelruimtes zijn. Balneotherapia is direct met uw hotel verbonden. Als u in de lift van het hotel op de knop M (Mezinine) drukt komt u op de eerste verdieping van Balneotherapia waar de behandelruimtes 1 t/m 10 zijn (van voor naar achteren).De behandelruimtes 11 t/m 20 bevinden zich op de begane grond (Prizemie) van Balneotherapia. Hier lopen de nummers van achter naar voren in de richting van uw hotel (11 is dus het verste weg!). De begane grond van Balneotherapia kan niet rechtsstreeks met de lift vanuit het hotel bereikt worden, maar is alleen van de eerste verdieping per aparte lift (bij de behandelruimte nr. 2) of trap te bereiken.

Behandelruimtes.

-Lift (in hotel)      M (Mezanine)     1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  

-Begane grond    P (Prezemie)     20 19 18 17 16 15 14 13 12  11

Er zijn drie afsprakenbureaus. Twee bevinden zich naast elkaar bij nummer 3. …ťn voor de "natte behandelruimtes" (modder, spiegelbad, etc.) en ťťn voor de electrotherapie. Het derde afsprakenbureau voor een aantal "droge behandelingen" (reflexmassage etc.) bevindt zich bij nummer 9 op de eerste verdieping van Balneotherapia. U kunt zelf uw eventuele wensen met betrekking tot de behandelingtijden kenbaar maken. Als men nog niet te vol geboekt is kan daar in sommige gevallen  nog rekening mee gehouden worden. Bij de afsprakenbureaus zet men in uw  kuurboekje per dag de tijden waarop u zich bij de diverse nummers in Balneotherapia kunt vervoegen. 

Hoe weet ik dat het mijn beurt is?

Het is erg belangrijk om tenminste 5 minuten voor aanvang van de behandeling aanwezig te zijn. Men werkt erg precies en te laat komen betekent dat u onvermijdelijk uw behandeling zult missen, omdat anderen anders hun behandeling door u zouden missen! Mocht u door onverhoopte omstandigheden tijdens de eerste dagen een afspraak missen, dan kunt u blijven zitten totdat de medewerker van de behandelruimte komt en hem of haar uitleggen dat er iets mis gegaan is. Als men nog een mogelijkheid heeft zal men u dan een later tijdstip op dezelfde dag geven. Bij een aantal behandelruimtes wordt u samen met de andere  patiŽnten als groep opgeroepen als het uw tijd is. Bij sommige behandelruimtes staat een plastic korfje waarin u uw kuurboekje moet leggen. Dan wordt u vervolgens persoonlijk op naam afgeroepen. U kunt wat dat betreft gewoon afgaan op de andere patiŽnten  bij de behandelruimtes.

Hoe kleed ik mij het beste op de behandelingen?

Voor de behandelingen is het van groot belang dat u lichte kleding heeft die u gemakkelijk uit en aan kunt trekken. Bijvoorbeeld een makkelijk zittend joggingpak met instapschoenen. U zult zich namelijk voor de meeste behandelingen in een kleedcabine opnieuw uit en aan moeten kleden.

Wat kan ik bij de verschillende behandelingen verwachten?

Bij de meeste behandelruimtes moet het kuurboekje van te voren ingeleverd worden, in een mandje of bakje of door de "brievenbus". Wacht rustig tot u opgeroepen wordt. Soms worden er een aantal patiŽnten tegelijk opgeroepen. Het personeel van de behandelruimtes geeft u duidelijk aanwijzingen en is altijd bereid om u te helpen. Toch volgen hier nog wat op- en aanmerkingen voor verschillende behandelingen, zodat u alvast weet wat u ongeveer te wachten staat.

- Spiegelbad: U wordt met meerdere patiŽnten tegelijk opgeroepen. U kleedt zich uit in een kleedhokje met rustbank. Dan gaat u bloot in het spiegelbad en zit daar ca. 15 minuten in water van ca. 40 graden. Niemand beweegt zich, het water is net een spiegel. Bij het verlaten van het bad ontvangt u een grote handdoek waarin u zich helemaal wikkelt. Dan wordt u op de bank in uw kleedhok met nog een deken  toegedekt en mag u 10 minuten rusten. Krijgt u hierna ook nog een massagebehandeling, dan wacht u tot u wordt opgeroepen. De gebruikte handdoek laat u liggen,  het kuurboekje neemt u weer mee!

- Watergymnastiek: U wordt weer met andere patiŽnten tegelijk opgeroepen. U kleed zich om in een hokje, laat uw kleren daarin hangen en gaat in badpak en met badmuts naar het oefenbassin. U hangt de sleutel op de daarvoor bestemde plaats. De therapeut doet de oefeningen duidelijk voor. Na 20 minuten verlaat u weer het water. U neemt een handdoek,  kleedt u om, levert sleutel en handdoek weer in en u krijgt uw kuurboekje terug.

- Onderwatermassage: U kunt  uw kleren weer in het hokje laten hangen, de sleutel hangt u op het daarvoor bestemde rekje. U doucht en gaat bloot in het bad. De therapeut geeft u dan de nodige aanwijzingen. Na afloop krijgt u weer een handdoek mee, die levert u weer in als u het kuurboekje ophaalt.

- Modderbad: U wordt weer met een aantal lotgenoten opgeroepen. U krijgt nu meteen het kuurboekje terug. In het hokje, dat u wordt aangewezen, kleedt u zich helemaal uit. De bank waarop u straks uw modderbad krijgt wordt nu klaargemaakt De "modder" is een vrij stevige donkerbruine tot zwarte pasta, die met behulp van een "brandweerslang"op de bank gespoten wordt. U gaat op die laag warme "modder" liggen. Hierna wordt u lekker toegedekt en kunt u 15 minuten rusten. Omdat u uw handen niet kunt gebruiken, komen de zusters af en toe even langs om de zweetdruppeltjes van uw gezicht te vegen. Na dit modderbad moet u zich onder de douche goed afspoelen, waarna u op de rustbank, toegedekt en wel weer kunt rusten. Als u zich weer hebt aangekleed, kunt u deze behandelruimte verlaten.

- Bubbelbad (Perlenbad): De assistente geeft u het nummer van het kleedhokje. U gaat bloot in het bad, dat al gevuld is met warm water. Na de behandeling gaat u kleddernat in een groot badlaken op de rustbank nog even "broeien".

Bij alle behandelingen, ook de niet genoemde, geldt: Ontspan, wees niet bang!!

Dit is een beknopt overzicht van de kuurbehandelingen zoals wij die jaarlijks beleven.

                                          Tjitske Seldenrust en Hans van den Bersselaar

                                                                                                          Terug