Bijgerechten

 

deze pagina bevat 25 recepten

de recepten met een V zijn veganistisch

 

 

 

 

Gebakken banaan V

Maïs-bananennoedels V

Vegetable Jamboree (gebakken groenten)  V

Komkommersalade met zonnebloempitjes  V

Spercieboontjes met room

Maïskoekjes  V

Zoete Tempeh  V

Kruidige saffraanrijst  V

Aubergine in Yoghurtsaus

Rode kool met Cranberries V

Groentenkoekjes

Barbequed Cornsticks

Aardappel Gratin

Vegetarisch gehakt van brood

Geroerbakte savooiekool  V

Appelmoes met groene kruiden  V

Omelet met Zuurkool

Zöldbabfozelék (Gele Sperziebonen)

Brunede Kartofler (zoete Deense aardappelen)

Tunesische linzen met rijst V

Kokosrijst V

Prei in rode wijnsaus V

Aardappel-notenkoeken

Venkel met sinaasappelsaus V

Maïskoeken

 

 

 

 

 

 

 

GEBAKKEN BANAAN  omhoog
1 rijpe bakbanaan*
frituurolie
uien, in ringen gesneden
zout
peper

Pel de bakbanaan. Snijd hem klein: in schijfjes of in blokjes voor een  garnering, in flinke plakken voor een hapje tussendoor, of in overlangse plakken voor een bijgerecht bij een stoofschotel. Verhit de olie en frituur
de banaan goudbruin. Schep de stukken of plakken op een schaal. Giet de olie uit de pan, maar laat een klein beetje achter. Bak hierin de uitjes circa 3 minuten en voeg ze toe aan de gebakken banaan. Breng op smaak met peper en zout.

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Ingezonden door Esther

 

MAÏS-BANANENKNOEDELS  omhoog

1 rijpe kookbanaan
50 g maïsmeel
palmolie
cayennepeper

Pureer de kookbanaan in de keukenmachine en vermeng het vruchtvlees met het maïsmeel. Verwarm wat olie en voeg deze langzaam toe. Breng het mengsel op smaak met cayennepeper. Voeg indien nodig wat water toe en kneed alles tot een stevig deeg. Maak balletjes van het deeg. Wikkel deze elk afzonderlijk in aluminiumfolie en pocheer ze in weinig water gedurende 20 minuten.

bron : Kookkunst uit West-Afrika : Eetcultuur en recepten / Holger Ehling & Jojo Cobbinah

ingezonden door Esther

 

VEGETABLE JAMBOREE (GEBAKKEN GROENTEN) omhoog
6 personen


3 zoete aardappelen
2 tarowortelen
1 yam
2 rijpe kookbananen
plantaardige olie

Snijd de zoete aardappelen, de taro en de yam in kleine stukjes en leg ze gedurende 30 minuten in water met zout. Leg ook de in schijfjes gesneden kookbananen in zout water, gedurende 3 minuten. Dep de groenten met keukenpapier droog. Verhit een ruime hoeveelheid olie en bak de groenten hierin met kleine porties tegelijk goudbruin. Houd de porties afzonderlijk warm in de oven. Bestrooi de groenten voor het opdienen met zout en geef er enkele sauzen naar keuze bij.

bron : Kookkunst uit West-Afrika : Eetcultuur en recepten / Holger Ehling & Jojo Cobbinah

ingezonden door Esther

 

KOMKOMMERSALADE MET ZONNEBLOEMPITJES omhoog

 

Rooster in een droge pan op halfhoog vuur een paar el zonnebloempitten. Snijd ondertussen
een komkommer in blokjes. Maak een dressing van olijfolie, wijnazijn, zout en peper. Eventueel wat citroen als je het echt zurig wilt. Voeg de blokjes komkommer toe en de afgekoelde zonnebloempitjes, klaar!

 

ingezonden door Ezzie

 

SPERCIEBOONTJES IN ROOM omhoog
Groenteschotel voor 6 personen

1 kg boontjes, 5 minuten geblanceerd
1 eetl olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 lente-ui, in ringetjes gesneden
1/2 bekertje zure room
1 eetl fijngehakte peterselie
1 eetl fijngehakt bonenkruid
peper en zout

Verhit in de wok of braadpan de olie en fruit daarin kort de knoflook en de ui. Voeg de geblancheerde bonen toe en verwarm alles goed door. Zet de warmtebron laag en roer er de zure room door. Roer er de peterselie en het bonenkruid door en breng het gerecht op smaak met peper en zout.

 

Bron: De fast cuisine van Michel Montignac

ingezonden door Erie

 

MAÏSKOEKJES omhoog 

12 stuks

2 maïskolven
3 teentjes knoflook
1 schijfje kentjoer van ± 1 cm
1 schijfje koenjit van ± 5 cm
100 g bloem
1 rode lombok, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
3 takjes selderie, fijngesneden
zout
plantaardige olie om te frituren

Snij de maïs van de kolven. Maak in een vijzel een pasta van de knoflook, kentjoer en koenjit. Meng deze pasta, de maïs, bloem, lombok, selderie, zout naar smaak en 1 dl water tot een dik beslag. Voeg als het beslag te dun is nog wat bloem toe. Verhit de olie en schep steeds 1 el beslag in de olie voor 1 maïskoekje. Frituur de maïskoekjes lichtbruin.
 
 
bron : Tip Culinair september 2002

ingezonden door Esther

 

ZOETE TEMPEH  omhoog

 

Snijd de tempeh in reepjes. Verhit olie en fruit een teentje knoflook. Voeg een flinke scheut ketjap, en halve dl. water en drie eetlepels gula jawa (javaanse suiker, te koop in schijven in de toko) toe. Laat het mengsel een kwartier sudderen, tot de suiker gesmolten is. Voeg de reepjes tempe toe. Frituur de tempe in vijf minuten bruin.

Ingezonden door Tertia

 

KRUIDIGE SAFFRAANRIJST  omhoog
Indiaas currybuffet voor 10 personen

2 zakjes saffraandraadjes
1 grote sinaasappel
6 kardemompeultjes
1 kaneelstokje
3 eetl olie
6 kruidnagels
1/2 eetl zwarte peperkorrels
500 gr (langkorrel) rijst
2 theel zout
100 gr blanke rozijnen
25 gr gepelde pistachenootjes


Voorbereiden: Week de saffraan circa 10 minuten in 0,5 dl heet water. Schil de helft van de oranje schil van de sinaasappel heel dun af. Snijd de schil in dunne reepjes. Kneus de kardemompeultjes. Breek het kaneelstokje in stukjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de specerijen even zachtjes aan. Bak de rijst omscheppend 4 minuten mee. Voeg 1 liter water, zout, de saffraandraadjes
met vocht en de sinaasappelreepjes toe. Kook de rijst in circa 25 minuten zachtjes gaar. Kook de rozijnen de laatste 5 minuten mee. Schep de saffraanrijst met alle kruiden in een glazen schaal. Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan.

Bereiden: U kunt de saffraanrijst het beste afgedekt in de magnetron verwarmen. Reken op circa 8 minuten op vol vermogen. Eventueel kunt u de rijst ook in een afgedekte schaal in de oven opwarmen. Strooi de pistachenootjes op het laatste moment erover.

 

Ingezonden door Erie

 

AUBERGINE IN YOGHURTSAUS  omhoog
Indiaas currybuffet voor 10 personen

2 aubergines
zout
3 eetl olie
0,25 L volle yoghurt
suiker
1/2 eetl mosterdpoeder
1/2 eetl djinten
2 theel chilipoeder


Voorbereiding: Was de aubergines. Snijd ze in lange repen, bestrooi deze met zout en laat ze circa 30 minuten staan. Dep de auberginerepen droog met keukenpapier. Verhit de olie in een koekenpan en bak de auberginerepen al omscheppend op hoog vuur snel bruin. Roer er 1 dl water, de yoghurt en een snufje suiker door. Laat de aubergines zachtjes sudderen tot de repen omhuld zijn met een dikke saus. Roer de mosterdpoeder, djinten en chilipoeder erdoor.

Bereiden: Dit auberginegerecht kunt u zowel warm als koud serveren. U kunt het al roerende in de pan of magnetron opwarmen.

 

Ingezonden door Erie

 

RODE KOOL MET CRANBERRIES omhoog 

Ingrediënten:
- 1 hele rode kool
- 1 dl frambozen azijn
- 1 potje cranberry compote

Bereiden: Kook de rode kooi met de Frambozen-azijn. Voeg als de kool circa 5 minuten kookt, het potje Cranberry compote toe.  Laat het geheel gaar sudderen.

Het afgegoten vocht kunt u voor een heel rijke afdeksaus gebruiken.

 

Ingezonden door Joke

 

GROENTENKOEKJES  omhoog
Voor 4 personen


1/2 ui
1 theel kerrie
150 gr soepgroente
1/2 eetl maïsolie
3 sneetjes volkorenbrood
1/8 L magere melk
peper
zout
1 ei


Pel en hak de ui klein. Snijd de soepgroente. Smoor ui, kerrie en soepgroente in de maïsolie tot de ui gaar is. Verkruimel het brood. Verwarm de melk en week hierin het brood. Vermeng nu ui, kerrie en soepgroente met het geweekte brood, peper en zout. Kluts het ei en voeg dit toe aan het mengsel. Vorm van de massa koekjes en leg deze op een beboterd bakblik. Verwarm de oven 10 minuten voor en bak de koekjes 15 minuten in een hete oven tot ze bruin en gaar zijn.

 

Ingezonden door Erie

 

BARBEQUED CORNSTICKS  omhoog

Het volgende recept komt van Life and cooking. Ik heb het al meerdere malen klaar gemaakt en het is overheerlijk. Vanavond ga ik het eten. Hierbij is dus de vraag "wat eten we vandaag" alweer opgelost.

Ingrediënten:
4 maïskolven
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel tijmblaadjes
50 gram boter of margarine
snufje grof zeezout

Bereiden:

Pel de maïskolven en blancheer ze kort. Snijd ze daarna in stukken van ca. 6 cm. Prik elk stuk op een in water geweekte satéprikker en leg ze afzonderlijk op een stukje aluminiumfolie. Verdeel hier de fijngehakte sjalot, knoflook, suiker, tijm, boter of margarine, peper en zout over en pak de maïs in.
Leg ze op de barbecue of in een voorverwarmde oven van 210°C ca. 30-40 minuten. Controleer of ze goed gaar zijn! Pak de cornsticks uit. Je kunt ze nu vastpakken aan het stokje, lekker dippen
in de barbecuesaus en de maïs er rondom af snoepen.

 

Ingezonden door Joke

 

AARDAPPEL GRATIN omhoog


1,5 kg aardappelen
3 bosuitjes
3 dl koffieroom
2 teentjes knoflook
vers gemalen zwarte peper
zout
10 gr boter
150 gr geraspte oude kaas

Voorbereiden: Schil de aardappelen en snijd of schaaf ze in dunne plakjes. Snijd de uitjes in dunne ringetjes. Doe de koffieroom in een kom. Pers de teentjes knoflook erboven uit. Maal er royaal zwarte peper over en voeg zout naar smaak toe. Schep de aardappelplakjes en bosuitjes erdoor. Vet een lage ovenschaal in en schep het aardappelmengsel erin. Strijk de bovenkant glad. Strooi de kaas erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bereiden: Verwarm de oven voor op 175 graden C. Bak de gratin in circa 1 uur gaar. Verwijder na 45 minuten het folie en laat de bovenkant goudbruin worden.

 

Ingezonden door Erie

 

VEGETARISCH GEHAKT VAN BROOD omhoog

Wist U dat U vegetarisch gehakt kunt maken van brood?

1. Gebruik ongeveer 2 plakken bruin brood.
2. Kruimel deze plakken zo fijn mogelijk (een staafmixer is heel erg
handig).
3. Voeg 2 eieren toe en kruiden naar eigen smaak. Nootmuskaat en  peper zijn lekker voor gehakt. Prak deze goed door de kruimels.
4. Voeg 100 gram geraspte kaas toe.
5. U kunt ook uien , knoflook of mosterd toevoegen, naar eigen smaak.
6. Maak ballen ter grootte van gehaktballen met deze mix. Braad ze
vervolgens in boter gedurende een paar minuten en draai goed om.

 

Ingezonden door Pascal

 

 

ROERGEBAKKEN SAVOOIENKOOL omhoog

1 kleine savooienkool
1 grote ui
1 rood Spaans pepertje of 1 theel. sambal oelek
2 bosuitjes
3 eetl. (olijf)olie
1/8 l water
1 eetl. azijn
1 theel. suiker
scheutje sojasaus

Snijd de savooienkool zonder de buitenste bladeren in vieren, verwijder de harde stronk en snijd de stukken kool in smalle reepjes. Snipper de ui en het Spaanse pepertje. Snijd de bosuitjes in ringetjes.
Verhit de olie in een wok of een koekenpan en laat de ui met de peper of de sambal kort fruiten. Voeg de kool toe en roerbak kort. Voeg het water, de azijn en de suiker toe, schep nogmaals goed om en laat de kool met een deksel op de wok of de pan 4 minuten stven. Breng verder op smaak met een
scheutje sojasaus.

 

Ingezonden door Esther

 

VERSE APPELMOES MET GROENE KRUIDEN omhoog
2 personen


500 g moesappels (goudrenetten)
1 klein takje rozemarijn
1 takje tijm
¾ dl appelsap
vers gemalen zwarte peper

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Ris de rozemarijnnaaldjes en de tijmblaadjes van de takjes en hak ze fijn. Breng in een pan de appel met de kruiden en het appelsap aan de kook. Kook de appel in ca. 15 minuten tot moes. Wrijf de appelmoes eventueel door een zeef. Laat de appelmoes afkoelen. Breng op smaak met wat peper. Serveer de appelmoes warm of koud.

 bron : Menu 2 november 1994

ingezonden door Esther

 

 

Omelet met Zuurkool  omhoog

2 personen

 

1 ui

50 g boter of margarine

250 g zuurkool

versgemalen peper

1 tl kummel

4 eieren

4 el melk

50 g geraspte oude kaas

zout

 

Platte schaal voorverwarmen. Ui pellen en snipperen. In pan 1 el boter verhitten. Ui ± 3 min. zachtjes bakken. Zuurkool toevoegen en met vork loshalen. Peper en kummel erover strooien. Met deksel op pan nog ± 10 min.

zachtjes stoven. Af en toe omscheppen. Intussen boven kom eieren breken. Toevoegen: melk, kaas, peper en zout. Met vork loskloppen. In koekepan rest van boter verhitten. Eimengsel erin schenken en laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Op warme schaal laten glijden. Zuurkool afgieten. Over helft omelet verdelen. Omelet dubbelklappen. Aan tafel omelet halveren. Lekker met (instant) aardappelpuree.

 

Bron : Tip november 1986

Ingezonden door Esther

 

 

Zöldbabfozelék (Gele Sperziebonen)  omhoog

4 personen

 

800 g verse stokbonen

zout

1 kleine ui

1 bosje peterselie

50 g vet

6 el bloem

1 teentje knoflook

½ tl paprikapoeder

1,5 dl zure room

½ tl suiker

azijn

 

Was de bonen onder de koude kraan en snijd ze in stukjes van 2 cm. Schenk er water met zout bij tot de bonen onderstaan en kook ze langzaam gaar. Hak de ui en peterselie fijn. Verhit het vet in een pan en bak hierin de bloem al

roerende lichtbruin. Neem de pan van het vuur en voeg ui, peterselie en paprikapoeder toe. Schenk hier 2 dl koud water bij, roer het geheel glad met een garde en bind hiermee de gaargekookte stokbonen. Roer de zure room

erdoor. Breng het geheel op smaak met suiker en azijn (het mag zurig smaken) en kook het nog 3 - 4 minuten.

 

bron : Hongaarse specialiteiten / Anikó Gergely

ingezonden door Esther

 

 

 

Brunede kartofler  omhoog

 

Zoete gebakken aardappelen uit Denemarken voor 8 personen

 

750 gr krieltjes

water

zout

60 gr boter

50 gr suiker

 

De gewassen ongeschilde aardappelen in water met zout in ca. 30 minuten gaar koken, afgieten, laten uitdampen en pellen. Boter in een grote koekenpan verhitten en de aardappelen aan alle kanten mooi erin bruin bakken. De suiker erop strooien en onder voortdurend omscheppen laten karamelliseren. De gebakken aardappelen krijgen op die manier een dun glazuur. Ze in een voorverwarmde schaal opdienen.

 

ingezonden door Erie

 

 

Tunesische linzen met rijst   omhoog

4 personen

 

250 g linzen

250 g rijst

50 g plantaardige boter

500 g pruimen

2 grote uien

1 stevige appel

zout

kaneel

 

Kook de linzen gaar in ruim water in 30 minuten en giet ze daarna af. Kook de rijst droog en gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Haal de pitten uit de pruimen, door ze in de lengte door te snijden. Snipper

de ui en snijd de appel in blokjes. Smelt de boter, fruit daarin de ui lichtbruin en voeg het fruit toe. Laat dat even meebakken en meng daarna alle ingrediënten door elkaar. Maak het gerecht daarna op smaak met zout en

kaneel.

 

bron : Margriet agenda

Ingezonden door Esther

 

 

 

Kokosrijst  omhoog

4 - 6 personen

 

500 g groentenbouillon of water

1 ui, fijngehakt

4 tomaten, kleingesneden

1 eetlepel tomatenpuree

½ theelepel chilipoeder

zout

250 g rijst

evt. 1 eetlepel plantaardige boter

75 g gemalen kokos

250 ml kokosmelk

 

Breng de bouillon of water aan de kook in een grote pan. Voeg de ui, tomaten, tomatenpuree, chilipoeder en wat zout aan de bouillon toe. Zet de warmtebron wat lager, dek de pan af en kook alles 10 minuten. Roer de rijst en eventueel de boter door de kokende bouillon en breng alles weer aan de kook. Zet de warmtebron wat lager en kook de rijst 20 minuten tot deze al het kookvocht heeft geabsorbeerd. Schep het kokos door de gekookte rijst, voeg de kokosmelk toe en meng alles goed door elkaar. Zet de warmtebron zo laag mogelijk en blijf roeren tot het gerecht goed doorgewarmd is (ca. 5 minuten).

 

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Ingezonden door Esther

 

Prei in rode wijnsaus  omhoog

 

Voor 4 personen

 

1,5 kg prei

4 eetl olie

2 glazen (biologische) rode wijn

3 eetl groentenbouillon

1 eetl aardappelmeel

zout

peper

 

 

Maak de prei schoon, was deze goed en smoor daarna de preistokjes in de hete olie. Giet de wijn en de bouillon erover, voeg wat zout toe en laat de prei in ongeveer 20 minuten gaar stoven. Neem de stronkjes prei uit het kookvocht, laat dit nog wat indikken en bind het vocht dan met het aardappelmeel. Giet de saus over de preistokjes en serveer het gerecht warm.

 

Ingezonden door Erie

 

Aardappel-notenkoeken  omhoog

voor 4 personen.

 

 

100 gr walnoten

400 gr gekookte aardappelen

1/2 ui

2 eieren

150 gr paneermeel

2 eetl gehakte peterselie

1/2 theel tijm

peper

zout

nootmuskaat

olie om in te bakken

 

 

Wrijf de gekookte aardappelen door een zeef, voeg de gemalen walnoten, één van de twee eieren, 100 gr paneermeel, en de kruiden eraan toe, evenals het fijngehakte gefruite uitje. Maak platte koekjes, haal deze eerst door het resterende losgeklopte ei en door de rest van het paneermeel en bak de koeken in hete olie aan beide kanten bruin. Serveer ze warm.

 

Ingezonden door Erie

 

 

 

Venkel met sinaasappelsaus  omhoog

voor 4 personen

 

2 grote venkelknollen

20 gr (plantaardige) boter

1 eetl bloem

1 dl sinaasappelsap

geraspte schil van 2 sinaasappelen

2 eetl fijngehakte peterselie

 

 

Maak de venkel schoon en snijd hem in vier parten. Kook de venkel in ruim water met zout in ca. 15 minuten gaar. Laat de groente uitlekken en houd hem warm. Smelt de boter en roer er de bloem door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje het sinaasappelsap toe tot een gladde gebonden saus is ontstaan. Roer de sinaasappelrasp en 1 eetlepel peterselie door de saus. Leg de venkel op een schotel en schenk er de sinaasappelsaus over. Garneer het gerecht met de rest van de peterselie erover gestrooid.

 

Ingezonden door Erie

 

 

Maïskoeken  omhoog

voor 6 koeken

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 6 minuten

 

Ingrediënten:

70 gr zelfrijzend bakmeel

300 gr maïskorrels (blik), uitgelekt

1/3 kop geraspte, pittige kaas

2 eieren, losgeklopt

1 eetl boter

 

1. Zeef het bakmeel boven een kom. Voeg de maïs en de kaas toe. Roer alles goed door elkaar.

2. Maak in het midden een kuiltje. Giet de eieren daarin en roer het mengsel heel even. Maak 6 gelijke porties .3. Smelt de helft van de boter in de koekenpan. Doe 3 porties in de pan, 3 cm uit elkaar.

4. Bak de koeken in 3 minuten goudbruin op matig vuur. Draai ze met de spatel om. Bak de andere kant ook in 3 minuten goudbruin. Haal ze uit de pan en leg ze op keukenpapier. Warm houden. Bak de rest van het beslag op dezelfde manier.

 

Let op:

meng vóór het bakken eens 1 eetlepel geknipt bieslook of gehakte peterselie door het beslag.

 

Ingezonden door Erie

 

 

 

 

ga terug naar het hoofdmenu