Broodrecepten

 

deze pagina bevat 6 recepten

de recepten met een V zijn veganistisch

 

 

 

Zonnebloem-Pompoenpittenbrood V

Italiaans brood

dadel-banaan-walnotenbroodV

Bananenbrood

Oud-Hollands Kerstbrood

Kerstbrood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonnebloem-Pompoenpittenbroodomhoog
(voor een 800 gr. brood)

500 g. meergranenmeel
7 g. gedroogde gist
10 g. zout
10 g. suiker (ik gebruik oerzoet uit de reformwinkel)
10 ml. olijfolie
1 th. komijn
1 th. koriander
50 g. zonnebloempitten
50 g. pompoenpitten
300 ml. water

Doe de ingrediŽnten in de volgende volgorde in de broodbakmachine: bloem,
olie, suiker, zout, komijn, koriander, zonnebloem en pompoenpitten, gist en
tenslotte water. Stel de machine in op het programma normaal. Haal het brood
direct na het laatste piepsignaal uit de vorm en laat het op een rooster
afkoelen.

Als je geen broodbakmachine hebt kan je het denk ik ook wel maken, maar dan
moet je een recept volgen van een brood met vulling. Ik denk dat je dan na
de eerste keer rijzen de pitten erin moet doen en dan nog een keer rijzen en
dan bakken.

Ezzie

 

Italiaans Broodomhoog

 

a.. koopmans italiaans brooddeeg (niet overal verkrijgbaar, wel bijde
plusmarkt)
b.. italiaanse kruiden (potje bij de ah)
c.. water
d.. zongedroogde tomaten in olie
e.. cajun kruiden
f.. knoflookkruiden

maak het brooddeeg zoals op de verpakking staat. voeg na het mixen een paar (fijngesneden) zongedroogde tomaten, beetje cajun, italiaanse en knoflook kruiden toe en laat het deeg rijzen. schenk het over de bakplaat en bak het brood.

ik denk dat je er dus veel meer in kan doen zoals: olijven, pijnboompitten,
pistschnoten, enz.... maar waar ik een beetje bang voor ben is dat zware dingen naar de bodem van het brood gaan zakken, de tomaatjes deden dat in iedergeval niet.

het allerlekkerste vond ik om er een laagje boursin overheen te doen en dan een klein laagje tapanade met tomaten en walnoten van de plusmarkt!!! dat was echt smullen.dit brood is ook lekker bij uiensoep, tomatensoep, bij de toastjes savonds ofbij de bbq.

 

ingezonden door Leontine

 

Dadel-banaan-walnotenbroodomhoog

* 1 th zout
* 20 gr wijnsteenpoeder

* 1 th korianderpoeder

* 2 th kaneelpoeder
* 1 th vanillesuiker
* 1 th citroenrasp
* 750 g tarwemeel
* ca. 6 dl water
* 3 flinke el moutstroop of suikerstroop
* 150 g dadels, ontpit en in stukjes
* 75 g rozijnen
* 3 bananen, in stukjes
* 120 g in stukjes gesneden walnoten

Meng zout, korianderpoeder, vanillepoeder en citroenrasp door het meel. Verwarm het water een beetje en los de stroop erin op. Giet het dan bij het meelmengsel en roer even goed om. Schep er dan de overige ingrediŽnten doorheen. Vet een grote cakevorm in met olie, bestrooi met een beetje meel
en schep er de deegmassa in. Garneer de bovenkant van het brood eventueel nog met wat noten of sesamzaadjes. Bak in de oven op 175 graden in 1 uur gaar.

 

bron: Nederlandse Vereniging van Veganisten, aangepast

ingezonden door Ezzie

 


Bananenbroodomhoog

500 g bloem
Ĺ theelepel zout
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels dubbelkoolzure soda
100 g boter
100 g suiker
2 eieren
6 geprakte, rijpe bananen

Vet een broodblik in en verwarm de oven voor op stand 4 of 180 ļC. Zeef bloem, zout, bakpoeder en dubbelkoozure soda samen in een kom. Roer de boter met de suiker romig in een andere beslagkom en klop er een voor een de eieren door. Roer de bananen erdoor en vervolgens het bloemmengsel.
Giet het beslag in het bakblik en bak het brood in een uur gaar. Controleer met een prikker of het gaar is. Neem het brood uit de oven en laat het 10 minuten rusten. Keer het om op een rooster om af te koelen. Dien de plakken bananebrood op met koude boter.

bron : De Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Ingezonden door Esther

 

Oudhollands kerstbroodomhoog

 

500 gr bloem

10 gr zout

40 gr gist

2,5 dl lauwwarme melk

40 gr suiker

2 eieren

150 gr zachte boter

1 theel nootmuskaat

300 gr rozijnen

150 gr krenten

35 gr gekonfijte sinaasappelschilletjes, in kleine stukjes gesneden

100 gr suikerklontjes, in stukjes gehakt

poedersuiker

 

 

Zeef de bloem in een kom en bestrooi het zout langs de rand van de kom bij de bloem. Maak in het midden van de bloem een kuiltje.

Los de gist in een kommetje op in de melk. Roer de suiker door de gistoplossing en laat alles 10 minuten op een vrij warme plaats staan.

Schenk de gistoplossing in het kuiltje van de bloem. Voeg de eieren de boter en de nootmuskaat toe en roer alles dooreen. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot het elastisch is. Vorm van het deeg een bal en laat deze afgedekt met een schone, vochtige theedoek circa 1 uur op een vrij warme plaats rijzen.

Voeg de rozijnen, de krenten, de gekonfijte sinaasappelschilletjes en de stukjes suikerklont aan het gerezen deeg toe en kneed alles enkele minuten dooreen op een met bloem bestoven werkblad. Vorm van het deeg een rechthoekige lap die even breed is als de lengte van de broodvorm. Rol de deeglap op en leg hem met de naad naar onderen in een ingevette broodvorm. Dek de vorm af met een vochtige, schone theedoek en laat het deeg circa 1 uur rijzen tot de broodvorm volledig met deeg is gevuld.

Bak het kerstbrood in circa 40 minuten in een op 200 graden C voorverwarmde oven gaar en mooi bruin. Bestrijk het brood onmiddellijk na het bakken met wat water of gesmolten boter. Stort het brood op een rooster en laat het afkoelen.

Bestrooi het afgekoelde kerstbrood voor het serveren met wat poedersuiker.

 

Ingezonden door Erie

 

 

Kerstbroodomhoog

Voor ongeveer 15 plakken

 

IngrediŽnten:

25 gr verse gist, verkruimeld

3 el witte basterdsuiker

1,5 dl melk

125 gr boter

350 gr bloem + wat extra voor bestuiven

1,5 tl zout

1 tl koekkruiden

sap en rasp van 1 citroen

1 ei

2 el rum

150 gr krenten

200 gr rozijnen

300 gr amandelspijs

50 gr gepelde amandelen, grof gehakt

25 gr gekonfijte sinaasappelschil, fijngesneden

25 gr sukade

poedersuiker

 

Stap 1: Doe de gist, 1 eetl basterdsuiker en 1 dl lauwe melk in een kom en laat de gist al roerend oplossen. Laat de gist ongeveer 10 min. staan, tot het begint te borrelen.

 

Stap 2: Smelt 75 gr boter. Doe bloem, zout, 2 el basterdsuiker, koekkruiden en citroenrasp in een kom en meng alles goed door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en breek hierin 1 ei. Schenk het gistmengsel, 0,5 dl melk, rum en de gesmolten boter erbij en roer het mengsel vanuit het midden tot een kauwgumachtig deeg.

 

Stap 3: Bestuif werkvlak en handen met bloem. Kneed het deeg en sla het tegen het werkvlak tot het soepel is en niet meer aan de handen plakt. Laat het deeg in een kom, afgedekt met een vochtige theedoek, op een warme, tochtvrije plek ongeveer 45 min. rijzen.

 

Stap 4: Laat krenten en rozijnen in heet water ongeveer 5 min. wellen. Laat ze daarna uitlekken en dep ze droog.

 

Stap 5: Bestuif werkvlak en handen weer met bloem. Druk het deeg uit tot een dikke lap, leg de rozijnen, krenten en amandelen, oranjesnippers en sukade erop en vouw deze erin. Kneed goed.

 

Stap 6: Vorm het deeg tot een ovaal brood en leg het op de bakplaat. Bestuif de deegroller met bloem, rol ťťn helft een beetje uit en maak met de roller in het midden van het deeg in de lengte een gleuf.

 

Stap 7: Vorm de amandelspijs tot een iets korter rolletje dan het deeg en leg het in de gleuf. Vouw de dikke deeghelft er overheen. Bedek het deeg met een vochtige theedoek en laat het ongeveer 45 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.

 

Stap 8: Verwarm de oven voor op 220 gr C (gasoven stand 4-5). Smelt 50 gr boter en bestrijk hiermee dun de bovenkant van het deeg. Zet de bakplaat in het midden van de oven en besproei het deeg met een plantenspuit met water. Bak het brood in ongeveer 25 min gaar en goudbruin. Zet de oven uit, maar laat het brood nog ongeveer 5 min in de oven staan. Laat het brood op een

rooster afkoelen en bestrijk met de rest van de gesmolten boter.

 

Stap 9: Bestrooi het nog warme brood royaal met poedersuiker en doe dat voor het serveren nog een keer.

 

Tip 1: Je kan het brood ook (een paar weken) van tevoren maken invriezen. De smaak wordt er niet minder van, eerder beter, omdat de smaken goed intrekken. Bestrijk het brood voor het invriezen niet met boter en bestrooi niet met poedersuiker. Doe dit pas na het ontdooien (dit kost 3-4 uur)

 

Tip 2: Heb je een broodbakmachine? Laat deze dan stap 1 t/m 3 doen met het 'deegprogramma'. Gewoon alles van deze stappen in de machine doen en laten mengen en rijzen.

 

Tip 3: Dit is ook lekker als Paasbrood of 'weekendbrood' (spijs eventueel weglaten).

 

Tip 4: Je kan in plaats van amandelen ook gemengde, ongezouten noten gebruiken.

 

Tip 5: Tip van een echte bakker: overgiet de krenten en rozijnen de avond tevoren met lauw water en laat uitlekken in een zeef bij kamertemperatuur. Werkt ook goed bij oliebollen.

 

Tip 6: Sommige bakkers verkopen amandelspijs. Ik betaalde 4 Euro voor een pond spijs. Ook de gist heb ik daar gekocht.

 

Bron: TIP Culinair 13, 2002

Ingezonden door Els

 

 

 

 

<-- terug naar index