Ovenschotels

 

deze pagina bevat 11 recepten

recepten met een V zijn veganistisch

 

 

 

 

 

 

Tomaten-kaasgebak

Groentetaartje met geitenkaas

Ouderwetse ovenschotel met zuurkool en cranberries

Aardappel ovenschotel met witlof en perzik

Spinazieovenschotel en paprika salade

Spruitjesgratin

Aardappelgratin met paddestoelen en spinazie

Tunesische Groentenkasserol V

Boerenkoollasagne met nagelkaas

Courgette-winterpeen Ovenschotel

Spinazie met aardappelpuree en cashewnoten

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomaten-kaasgebak  omhoog

Ingrediënten:
200 gr volkorenmeel
50 gr boter of plantenmargarine
weinig zout
water
4 tomaten
150 gr gemalen kaas
2 eieren
1 eetl bloem
weinig zout
1,5 dl halfvolle melk

Kneed de volkorenmeel, boter, zout en water door elkaar totdat het niet meer kleeft. Druk het uit in een beboterde vorm met een middenlijn van ongeveer 25 cm.  Prik gaatjes in het deeg.  Snijd de tomaten in plakjes, leg deze op de deegbodem, en strooi hierover de gemalen kaas. Klop de eieren los met de bloem, weinig zout en melk en giet dit over de kaas. Zet de vorm in een voorverwarmde oven op de middelste richel op ongeveer 220 graden C gedurende 25 minuten.


Bron:  gezond en vegetarisch afslanken

ingezonden door Erie

 

Groentetaartje met geitenkaas  omhoog

1 aubergine
1 groene paprika
1 vleestomaat
1 courgette
knoflook
bladerdeeg
2 tl provencaalse kruiden
150 g geitenkaas (bijv chèvre de bellay of bettine blanc)
1 el blanke rozijnen
2 el pijnboompitten
zout/peper

Tomaten ontvellen, aubergine in blokjes snijden, bestrooien met zout en minstens een half uur laten staan. Vorm invetten, bekleden met bladerdeeg en gaatjes in de bodem prikken om te voorkomen dat de bodem al te nat wordt.
Tomaten na ontvellen, ontdoen van zaadjes en in blokjes snijden. Oven verwarmen op 200 graden. Aubergines afspoelenen met keukenpapier vocht eruit drukken. In de olie aubergine en paprika bakken, knoflook erboven uitpersen, 1 tl kruiden toevoegen en ong. 3 minuten bakken. Tomaat erbij doen en ook de courgette toevoegen. Dit 5 min. meebakken. Rozijnen en pijnboompitten erdoor scheppen. Breng op smaak met zout en peper. Mengsel in de vorm gieten, evt. achtergebleven vocht niet! Stukjes geitenkaas erover verdelen, vervolgens bestrooien met de rest van de kruiden. Dan in de oven voor ca. 15 á 20 minuten.

 

Ingezonden door Suzanne

 

Ouderwetse ovenschotel met zuurkool en cranberries  omhoog

Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 zakje zuurkool
- 1 pakje vegetarische macaroniblokjes
- 1 pakje vegetarisch fijngehakt
- 1 potje cranberry compote
- 1 potje cranberries op sap
- 5 grote aardappelen
- scheut melk naar behoefte

Bereiden:
- U verwarmt de oven voor.
- Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
- Intussen bakt u het, uitje, macaroniblokjes en het gehakt.
- U verdeelt vervolgens dit mengsel over de bodem van de ovenschotel.
- Daarna smeert u 1 potje Cranberrycompôte uit over dit mengsel.
- U doet 1 potje Cranberries op sap in een pan en laat hier de zuurkool even in gaar sudderen.
- De zuurkool daarna afgieten en over de Cranberrycompôtelaag in de ovenschotel verspreiden.
- Stamp de aardappelen fijn en voeg hier zoveel melk aan toe tot het een smeuige puree wordt.
- U dekt dit vervolgens af met aardappelpuree.
- Laat de oven tenminste nog een half uur op 125 graden staan.

 

Ingezonden door Joke

 

Aardappel ovenschotel met witlof en perzik  omhoog

Ingrediënten:
- 4 grote aardappelen
- 4 stronkjes witlof
- 4 halve perzikken (uit blik)
- 100 gram jong belegen kaas
- 1 ei
- 1/2 beker slagroom
- 1 theelepel kaneel
- paneermeel
- margarine

Bereiden:
- verwarm de oven voor op 200 graden
- schil de aardappelen en snijd deze in blokjes
- snij de perzikken in blokjes van dezelfde grootte
- snij de kaas in kleine stukjes
- Meng dit alles goed door elkaar en doe dit in een ovenschaal
- Meng het ei met de slagroom en kaneel. Giet dit over de aardappelen.
- Snij de witlofstronkjes in de lengte in vieren door. Verwijder de bittere kern. Leg deze gespreid over de aardappelen zodat de aardappelen bedekt zijn.
- Strooi de paneermeel erover. Verdeel hierover de margarine in kleine blokjes.
- Plaats de schaal in de oven en bak dit ongeveer drie kwartier totdat de aardappelen gaar zijn en de bovenkant goudbruin is. Eventueel kan je de laatste paar minuten de grill aan zetten om de bovenkant extra te kleuren.

Ingezonden door Joke

 

Spinazieovenschotel en paprika salade  omhoog
Voor 2 personen

ovenschotel:
400 gram verse spinazie
100 gram diepvriesspinazie alacreme
6 niet te grote tomaten

2 tn knoflook
1 bol mozzarella
1 plakje kaas
provencaalse kruiden/oregano/peper/zout

Voor de salade
80 gram gemengde salade (uit zakje albert heijn)
6 kleine zure augurkjes
1 gele of rode paprika
olijfolie en azijn

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de verse spinazie zorgvuldig (er kan veel zand in zitten). Doe em in een grote ovenschotel, beetje platddruken. Was de tomaten en snij in plakjes. Doe op de spinazie (weer aandrukken). Knijp er 2 teentjes knoflook over uit.  Leg de plak kaas er op. Strooi en peper, zout en de kruiden over. Leg de diepvriesspinazie erop. Verdeel de mozzarella, in plakken erover. Strooi er nog wat peper en kruiden over. Doe een uur in de oven (als de diepvriesspinazie al ontdooid is, of je gebruikt alleen verse spinazie hoeft het maar 45 minuten in de oven). De schotel wordt een beetje vochtig, maar daar moet je een beetje omheen scheppen.

Voor de salade snij je de paprika en augurk in stukjes en gooi je door de salade, en doe er naar smaak wat olijfolie en azijn over.

 

ingezonden door Tertia

 

Spruitjesgratin  omhoog

 

Ingrediënten:

- 6 grote aardappelen

- netje spruiten

- ½ bekertje slagroom

- 1 ei

- plakjes cheddarkaas, zoveel dat het gerecht bedekt is

- zakje cashewnoten

- peper, kruidenzout en chilipoeder

- 1 ui

- ½ doosje champignons

- olie om in te bakken en om in te vetten.

 

Bereiden:

- Schil de aardappelen en snijd deze in plakken

- Was de spruiten, haal de lelijke blaadjes van de buitenkant en halveer de spruiten.

- Vet een springvorm in met wat olie.

- Leg in de springvorm een laagje aardappelschijfjes op de bodem, totdat deze helemaal bedekt is.

- Verdeel hier de spruitjes bovenop.

- Snipper de ui en borstel de champignons schoon en snijd deze in kleine plakjes.

- Bak de ui totdat deze bruin begint te kleuren. Voeg de champignons toe en bak deze mee totdat ze beginnen te slinken. Verdeel dit mengsel over de spruitjes. Strooi er de cashewnoten over.

- Klop het ei en de slagroom samen met de kruiden goed door elkaar totdat  het stevig begint te worden. Giet het over de cashewnoten.

- Verdeel voorzichtig de kaas over de vorm totdat het geheel bedekt is.

- Plaats de springvorm eerst 10 minuten onder de grill totdat de bovenkant bruin begint te kleuren. (om te voorkomen dat de kaas naar de bodem zakt en het geen korstje krijgt.)

- Plaats de vorm daarna 50 minuten in de oven, afgedekt met aluminiuimfolie.

 

Ingezonden door Joke

 

Aardappelgratin met paddenstoelen en spinazie  omhoog

 

Ingrediënten:

- 5 grote aardappelen

- 100 gram oesterzwammen

- 100 gram shi take

- 100 gram kastanjechampignons

- 100 gram (gele paddenstoelen, naam ff kwijt)

- 100 gram spinazie

- bakje pijnboompitten

- zakje geraspte jonge kaas

- 2 eieren

- bekertje creme fraiche

- paar blaadjes basilicum en paar sprietjes bieslook

- teentje knoflook

- paprikapoeder, peper en kruidenzout

- scheutje notenolie om in te vetten

 

Bereiden:

- Wrijf de verschillende paddenstoelen schoon met een borsteltje of een stukje keukenpapier. Snijd deze in stukjes.

- Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes.

- Wrijf een springvorm in met notenolie. Leg hier de plakjes aardappel in.

- Beleg de aardappel met de verschillende paddenstoelensoorten.

- Meng de eieren met de creme fraiche en de kruiden door elkaar. Pers het teentje knoflook hierboven uit en meng het goed door elkaar. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en meng dit ook goed erdoor.

- Verdeel het ei-mengsel over de paddenstoelen. Strooi hierover de

pijnboompitten.

- Zet de springvorm in een oven op 175 graden, ongeveer 20 minuten totdat de paddenstoelen een beetje zijn geslonken.

- Was intussen de spinazie en snijd deze fijn.

- Als de taart 20 minuten in de oven gezeten heeft kan deze even uit de oven gehaald worden. Voeg de spinazie toe en verdeel de rest van de geraspte kaas erover. Plaats de taart weer in de oven, ongeveer 20 minuten om verder te

garen en boven een mooi korstje te krijgen met de nieuwe kaas.

 

Ingezonden door Joke

 

 

Tunesische Groentenkasserol  omhoog

4 personen

 

1½ dl olijfolie

6 teentjes knoflook

2 wortels, in plakjes gesneden

2 uien, in plakjes gesneden

4 aardappels, geschild en in blokjes gesneden

2 courgettes, in plakken gesneden

1 aubergine, in blokjes gesneden

2 pepers, schoongemakt en fijngesneden

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel gemalen koriander

2 eetlepels gehakte peterselie

1½ dl yoghurt (als je sojayoghurt gebruikt is dit gerecht veganistisch)

zeezout

zwarte peper

 

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Giet de olie in een grote braadpan en voeg alle groenten en specerijen toe. Laat ze al roerend 3 tot 4 minuten stoven, zodat de groenten met olie worden bedekt. Giet zoveel kokend water in de pan

dat de groenten net onderstaan. Plaats de deksel op de pan en zet deze 45 minuten in de oven. Neem daarna de pan uit de oven, roer de yoghurt erdoor en strooi peterselie erover.

 

bron : De Mediterrane vegetarische keuken / Colin Spencer

Ingezonden door Esther

 

 

Boerenkoollasagne met nagelkaas omhoog

4 personen

 

 

2 eetl olie

1 teen knoflook, in plakjes gesneden

2 uien, in reepjes gesneden

800 gr gesneden boerenkool

1 eetl azijn

peper en zout

400 gr Friese nagelkaas (of andere kaas naar keuze), geraspt

400 gr uitgelekte kwark

 

Verwarm de oven voor op 180 graden C. Verhit in braadpan of wok de olie en bak daarin de knoflook en de ui glazig. Voeg de boerenkool toe en slink deze op laag vuur in circa 10 minuten. Breng de boerenkool op smaak met de azijn en peper en zout. Roer de helft van de geraspte kaas door de kwark en voeg wat peper en zout toe. Besmeer een ovenvaste schaal in met olie en verdeel de helft van de gebakken kool over de bodem. Verdeel hierover de helft van het kwarkkaasmengsel. Doe daarop de rest van de kool en verdeel daarover weer de rest van het kwarkkaasmengsel.

Strooi de rest van de geraspte kaas over het gerecht. Plaats de schaal in de oven en maak het gerecht in circa 30 minuten gaar en bruin.

 

Bron: Montignac

Ingezonden door Erie

 

 

Courgette-winterpeen Ovenschotel  omhoog

2 personen

 

Ingrediënten:

- 1 kleine courgette

- 1 grote winterpeen

- 5 aardappelen

- 1 ei

- 2 eetlepels kwark

- 1/2 potje pesto

- zakje geraspte kaas.

 

Bereiden:

- Snijd de courgettes in grote stukken. Maak met de kaasschaaf over de lengte reepjes van de courgette

- Maak van de winterpeen gelijke stukken als de courgette. Schaaf hier in de lengte reepjes van.

- Schil de aardappelen en schaaf er met de kaasschaaf plakken van.

- Meng de courgette met de winterpeen goed door elkaar en leg dit op de bodem van een lasagnaschaal. Verdeel hier de aardappelschijfjes over.

- Roer het ei los in een beslagkom. Voeg hier de kwark en de pesto aan toe en meng het goed door elkaar. Giet het over de aardappel.

- Verdeel de geraspte kaas over de bovenkant.

- Zet de ovenschaal 45 minuten in de oven, op 200 graden.

 

Ingestuurd door Joke

 

Spinazie met aardappelpuree en cashewnoten  omhoog

 

800 g. spinazie

4 aardappels

100 g, cashewnoten

50 g, geraspte kaas

1 eetl olijfolie

1 dl groentenbouillon

2 teentjes knoflook

peper

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de aardappels in ca. 15 minuten gaar. Maak 1 dl bouillon

Snijd de spinazie fijn, en kook deze 10 minuten. Stamp de aardappels met de bouillon.Vet een ovenschaal in

Roer de noten door de spinazie en doe dit mengsel in de ovenschaal, pers de knoflook erboven uit.

Schep de aardappelpuree erop, bestrooi met wat peper. Zet de schaal in de oven en bak het gerecht 30 minuten. Zet de oven op 250 graden, strooi de kaas over het gerecht en laat het nog 10 minuten bakken.

 

Ingezonden door Nancy

 

 

 

<--ga terug naar index