Voorgerechten

 

deze pagina bevat 9 recepten

recepten met een V zijn veganistisch

 

Pindaballetjes  V

Artisjokken met kruidendip

Brick met ei

Geitenkaaspakketjes

Gegratineerde Mozarellatoost

Tchaktchouka V

Avocado uit de oven

Champignons op uienpuree V

Champignons in mosterdwijnsaus

 

 

 

PINDABALLETJES  omhoog

500 g ongezouten pinda’s
1 ui, fijngehakt
cayennepeper
arachide-olie

Rooster de pinda’s in een droge pan. Hak ze met een klein scheutje olie fijn in de keukenmachine tot een gladde massa. Doe de massa over in een schaal en schep er de overtollige olie af. Verhit 1 theelepel olie en fruit de uitjes hierin glazig. Doe ze bij de noten en maak het geheel af met wat cayennepeper en zout. Roer de puree goed door en maak er kleine balletjes van. Verhit een ruime hoeveelheid olie en frituur de balletjes gedurende 3 minuten. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en dien ze heet op.

bron : Kookkunst uit West-Afrika : Eetcultuur en recepten / Holger Ehling & Jojo Cobbinah

ingezonden door Esther

 

ARTISJOKKEN MET KRUIDENDIP  omhoog
2 personen


4 kleine artisjokken
½ citroen
zout
1 sjalotje
1 theelepel suiker
peper
2 eetlepels fijngehakte groene kruiden (peterselie, dille, bieslook enz.)
1 theelepel Franse mosterd
¾ dl yoghurt
2 eetlepels olijfolie

Breek of snijd de stelen van de artisjokken. Breng een flinke laag water met de ½ citroen en 1  theelepel zout aan de kook. Leg de artisjokken in het kokende water. Leg er een bord op, zodat ze onder water blijven en kook ze in ca. 25 minuten gaar. de artisjokken zijn gaar als een blad er gemakkelijk uitgetrokken kan worden. Haal de artisjokken uit de pan en laat ze ondersteboven op een bord uitlekken. pel en snipper het sjalotje. Meng het met de suiker, wat peper en zout, de groene kruiden, de mosterd, de yoghurt en de olijfolie. Zet de lauwe of koude artisjokken op twee borden en geef het dipsausje er apart bij.


bron : Menu 22 september 1993

ingezonden door Esther

 

BRICK MET EI  omhoog 
4 personen


4 brickvellen
4 eieren
1 dl olijfolie
1 kleine ui
een paar takjes peterselie
1 citroen
½ theelepel zwarte peper
zout

Maak de ui schoon en hak de gewassen peterselie, na hem van de steeltjes te hebben ontdaan. Laat alles in een beetje zout water koken. Laat uitlekken en kruid met de gemalen zwarte peper.
Warm de olie op in een koekepan. Neem de brickvellen en leg ze één voor één op een bord. Leg in het midden van elk vel een beetje van de vulling en breek er een rauw ei over. Vouw het vel voorzichtig om en breng het bord dicht bij de pan. Laat de brick in de zeer warme olie glijden.
Omdraaien om ook de andere zijde goudgeel te kleuren. Zeer warm opdienen met schijfjes citroen.

bron : De Noord-Afrikaanse keuken / Ouria Lamrani

ingezonden door Esther

 

GEITENKAASPAKKETJES  omhoog
2 personen


4 velletjes (diepvries) fillodeeg
2 bosuitjes
3 eetlepels olijfolie
2 plakken Franse geitekaas à 50 g
2 eetlepels diepvries Italiaanse kruidenmix
vers gemalen zwarte peper

Laat het fillodeeg ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg er 2 velletjes fillodeeg op. Bestrijk deze met olie en leg er de andere velletjes op. Bestrijk ook deze met olie. Leg de plakken
geitekaas in het midden en strooi er de kruiden, de bosui en wat peper over. Vouw de punten van het deeg naar het midden, de naden mogen open blijven. Bestrijk ook de bovenkant van het deeg met olie. Bak de pakketjes in de oven in ca. 10 minuten goudbruin en gaar.


bron : Menu 16 november 1994

ingezonden door Esther

 

GEGRATINEERDE MOZZARELLATOOST  omhoog
2 personen


2 sneetjes rond casinobrood
2 tomaten
2 eetlepels fijngeknipte basilicum
1½ eetlepel rode pesto (potje)
zout
vers gemalen zwarte peper
1 bolletje mozzarella

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Rooster de sneetjes brood. Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes en schep de basilicum en ½ eetlepel pesto erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd de mozzarella in plakjes. Bestrijk de sneetjes brood met de rest van de pesto en leg ze op twee bordjes. Leg de plakjes mozzarella erop en schep het tomaatmengsel in het midden. Schuif de bordjes ca. 5 cm onder de hete grill en laat de kaas in 2 - 3 minuten smelten.

 B
ron : Menu 2 november 1994

ingezonden door Esther

 

 

Tchaktchouka   omhoog

8 personen

 

100 ml olijfolie

3 uien, fijngehakt

6 teentjes knoflook, geperst

4 groene paprika’s, zonder zaden en in stukjes gesneden

1 kg ongepelde tomaten, ontpit en in blokjes gesneden

1 tl zout

½ tl gemalen witte peper

¼ tl gemalen karwijzaad

½ tl gemalen koriander

½ tl gedroogde munt

 

Verhit de olijfolie in een grote pan met nti-aanbaklaag. Fruit ui en knoflook op een laag vuur goudgeel. Voeg de stukjes paprika toe en laat al roerend 5 minuten verder bakken. Doe de blokjes tomaat, zout en peper in de pan. Dek af en laat 1 uur inkoken. Roer af en toe om. Verwijder na 45 minuten het deksel, draai het vuur hoger zodat de rest van

het vocht verdampt. Let wel op voor aanbranden. Draai het vuur uit en voeg karwij, koriander en munt toe, roer even om, dek af en laat 15 minuten trekken. Daardoor kan het aroma van de specerijen zich in de tchaktchouka verspreiden.

 

Serveer met stokbrood of pitabrood

 

land : Tunesië

bron : Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije /Mourad Mazouz

Ingezonden door Esther

 

Avocado uit de oven   omhoog

 

Vegetarisch voorgerecht voor 6 personen

 

Bereidingstijd: 10 - 15 minuten

Oventijd: 20 - 25 minuten

 

 

125 gr kruim van oud brood of wittebrood

4 kleine gepelde hardgekookte eieren

75 gr gesmolten plantaardige margarine

0,5 - 1 eetl goudgele mosterd

1 - 1,5 theel kerrie

8 - 10 eetl melk

peper uit de molen

zout

worcestersaus of aroma

3 middelgrote juist rijpe avocado's

1 eetl citroensap

 

ovenvast schaaltje

oven (190 graden C, gasstand 3 - 4)

 

 

Verwarm onder geregeld omschudden, 50 gram oud broodkruim op de niet te hoog gedraaide warmtebron in een koekenpan, tot het kruim bros is geworden. Doe de rest van het kruim in een kom en maak daarin de eieren goed fijn. Roer daar 45 gram margarine, 1/2 eetl mosterd, 1 theel kerrie en 8 eetlepels melk doorheen, met naar smaak de rest van de mosterd, de kerrie en de melk, peper en zout of worcestersaus. Schuif het rooster even boven het midden in de oven en verwarm deze voor. Was en droog de avocado's, verwijder de steel en snijd de vruchten overlangs tot op de pit in. Draai beide helften van de avocado tegen elkaar in en los van elkaar. Neem de pit weg. Bedruppel het vruchtvlees met het citroensap en wrijf dat met de vingers over het vruchtvlees uit, zodat dit niet verkleurt. Verdeel het pikante mengsel over de halve avocado's, strooi daar het gebakken broodkruim over en bedruppel dat met de rest van de gesmolten margarine. Zet de avocado's in het schaaltje in de oven tot de avocado's door en door warm en mooi van kleur zijn. Serveer dit voorgerecht bij voorkeur warm met partjes citroen en garneer met peterselie.

 

Ingezonden door Esther

 

Champignons op uienpuree  omhoog

Voor 4 personen

 

8 grote champignons

4 uien

0,5 dl (soya)room

50 gr (plantaardige) boter

zout

peper

 

De uien pellen en in dunne plakjes snijden. De helft van de boter verhitten in een koekenpan en de uiringen glazig fruiten. De champignons zorgvuldig schoon borstelen en (eventueel) kort naspoelen met koud water. De stelen met een draaiende beweging van de hoeden scheiden. De hoeden droogdeppen met een schone theedoek of wat keukenpapier. De glazige ui pureren met een pureerstaaf of een blender of door de ui met een houten lepel door een zeef te wrijven. De uibrei op smaak brengen met versgemalen peper en zout en warm wegzetten. De rest van de boter smelten en de champignonhoeden voorzichtig in de boter gaar smoren (ongeveer 10 minuten). De room verwarmen in een steelpannetje en wat in laten koken. De uimoes door de room roeren. de uimoes in bedjes op de borden leggen en de champignonhoeden op de bedje leggen. Licht bestrooien met versgemalen peper en wat zout.

 

Ingezonden door Erie

 

Champignons in mosterdwijnsaus  omhoog

Voor 4 personen

 

500 gr champignons

2 groene paprika's

1 ui

100 gr boter

2 eetl mosterd

2 eetl Worcestershiresaus

100 gr bruine suiker

1,5 dl rode wijn

peper en zout

 

 

Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Maak de paprika's schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes, maak de ui schoon en snijd hem klein.

Verhit de boter en fruit hierin de ui ca. 4 minuten. Vermeng de mosterd met de Worcestershiresaus en de bruine suiker. Roer zolang tot een gladde saus ontstaat en roer daarna de bruine suiker, de rode wijn en peper en smaak door de saus. Voeg de champignons en de paprika's aan de uien toe en laat ze ca. 4 minuten meefruiten. Voeg de saus aan het groentemengsel toe en laat alles op laag vuur ca. 30 minuten koken.

Doe geen deksel op de pan omdat het merendeel van het vocht tijdens het koken dient te verdampen.

 

Ingezonden door Erie

 

 

 

 

 

terug naar index