Updated:  28/09/05

.

 Partities en bestandssystemen                                                                                          Uw harde schijf kan geformatteerd zijn op FAT16 of FAT32, of onder NT of Windows 2000 als NTFS. Soms wilt u van bestandssysteem wisselen, maar Windows biedt slechts gedeeltelijke oplossingen om dit te doen. Ook heel lastig is het feit dat grote harde schijven niet meteen gepartitioneerd kunnen worden zoals u dat wilt. FDISK heeft maar matige opties om een grote harde schijf in partities van meer dan 2GB te verdelen. De oplossing is een programma van derden, zoals het uitstekende PartitionMagic van PowerQuest. Dit programma kan bovenstaande problemen oplossen, zonder dat uw gegevens verloren gaan.   

.

.

 Onwillige applicatie afsluiten                                                                                              Wanneer een programma helemaal niet meer reageert, moet u het afsluiten. Maar hoe?Druk op Ctrl+Alt+Delete om het venster Programma afsluiten. te openen. Hier staat het programma waarschijnlijk vermeld, met de opmerking (reageert niet) er achter. Selecteer de programmanaam en klik op de knop Taak beĆ«indigen. Hopelijk wordt het programma nu afgesloten, en kunt u uw andere applicaties afsluiten en voor de zekerheid Windows opnieuw starten.De kans dat dit goed gaat is overigens in Windows NT en 2000 vele malen groter dan in 95 of 98. Voor deze versies is er wel hoop in de vorm van Norton Utilities, waarin een programma Anti-Freeze is opgenomen.      

.

.

 Sneller inloggen op Internet                                                                                            Het inloggen bij uw Internet provider kan in veel gevallen sneller. Probeer deze tip eens:Ga naar Deze computer en dubbelklik op Externe toegang. Rechtsklik op de naam van de verbinding en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad Servertypen en zet de opties Aanmelden bij het netwerk, NetBEUI en IPX/SPX-compatible uit. Laat TCP/IP aan staan en sluit het venster met OK.    

.

.

Afsluiten bij problemen                                                                                                         Wanneer u zodanige problemen heeft met het systeem dat de muis niet meer werkt, is er een snelle manier om af te sluiten: Druk als u deze heeft op de Windows-toets (met het vlaggetje) en typ een A voor Afsluiten. Heeft u geen Windows toets, gebruik dan Ctrl+Escape, A.       

.

 

.

Wat gaat er mis?                                                                                                                Als u problemen ondervindt tijdens het starten van Windows, druk dan op F8 voordat Windows opstart. U krijgt dan het Opstartmenu te zien. Als u nu kiest voor Vastgelegd in logbestand (\BOOTLOG.TXT) dan wordt er normaal opgestart, maar ondertussen worden alle acties vastgelegd in een tekstbestand. Na de opstartprocedure - eventueel na nogmaals opstarten in de veilige modus - staat dit bestand voor u klaar om na te lezen. In dit bestand ziet u precies welke onderdelen niet konden starten. Meestal geeft dit uitstekende aanwijzingen waar u het probleem moet zoeken. U kunt het bestand C:\Bootlog.txt openen met een tekstverwerker of met Kladblok (Start, Programma's, Bureau-accessoires, Kladblok).      

.

.

Cd-rom sneller                                                                                                                    De cd-romspeler heeft standaard onder Windows een cache waarin gegevens voor hergebruik worden bewaard. De huidige multimedia-applicaties maken hier echter weinig tot geen gebruik van omdat de data niet nogmaals nodig is. Kies om dit aan te passen Start, Configuratiescherm, Systeem, Prestaties, Bestandssysteem, Cd-rom. Stel de optie Grootte supplementair cache-geheugen in op Klein. Klik tenslotte tweemaal op OK om de dialoogvensters te sluiten.       

.

.

Dynamisch IP adres bekijken                                                                                               Veel Internet providers geven een dynamisch IP adres uit, in tegenstelling tot een vast (netwerk)adres. Soms is het handig dit IP adres te weten. U komt er achter met het programma WINIPCFG. Kies Start, Uitvoeren en typ winipcfg gevolgd door Enter. Een klein programma toont uw IP adres.   

.

.

WinDiff                                                                                                                              Het hulpprogramma WinDiff kijkt naar bestanden of hele mappen en geeft de verschillen ertussen aan. U vindt WinDiff op uw Windows 98 cd-rom in \tools\reskit\file\windiff.exe.   

.

.

Defragmenteren                                                                                                              Zorg ervoor, als u uw systeem gaat defragmenteren, dat er zo min mogelijk programma's actief zijn en actief kunnen worden. Sluit dus alle andere programma's en zorg ervoor dat de virusscanner, de screensaver en andere programma's in de Taakplanner niet actief kunnen worden. Het beste is om ook alle energiebesparingen uit te zetten, zodat het systeem in alle rust de schijven kan ordenen en opruimen.      

.

.

Kolommen in Verkenner op maat maken                                                                         Als u Windows Verkenner gebruikt in de stand Details, kunt u snel kolommen groter of kleiner maken. Pak de scheiding van een kolomtitel beet en sleep. Door een kolomtitel te verslepen, verplaatst u deze in zijn geheel.          

.

.

  Onzichtbare zichtbaar  maken                                                                                Windows verbergt bepaalde bestanden in de Verkenner. U kunt ze zichtbaar maken via een optie in Verkenner: kies Beeld, Mapopties, Beeld. Selecteer in de lijst onder Verborgen bestanden de optie Alle bestanden weergeven. Sluit het dialoogvenster met OK.   

.

.

 FTP bij de hand                                                                                                                 Elk Verkenner venster kan dienst doen als FTP programma. Gebruik de Adresbalk om een ftp-lokatie in te typen en Windows gaat er voor u naartoe.   

.

.

Driver sites
DriversHQ - http://www.drivershq.com/
Driverguide - http://www.driverguide.com/
Windrivers - http://www.windrivers.com/
Download.com -                                                                                                                http://download.cnet.com/downloads/0-10010.html?tag=st.dl.10001.dir.10010
Driver.nl - http://www.driver.nl/         

.

.

Beeld als webpagina                                                                                                            In de Verkenner van Windows 98 kunt u op de bestandsnaam van een afbeelding klikken en de inhoud in een verkleinde weergave te zien krijgen.Kies Beeld, Als webpagina en selecteer daarna een grafische afbeelding, bij voorkeur in BMP, TIF, JPG of GIF formaat. U ziet de inhoud van de afbeelding.    

.

.

Zweven over mappen                                                                                                  Wanneer u de Explorer-balk in de Verkenner ziet, weet u dat u op het plusje kunt klikken om een map te openen. Maar soms hebt u uw handen vol, zoals wanneer u een bestand wilt verslepen naar een nog niet geopende map. Houd dan de muiscursor gewoon enkele seconden over de map, totdat deze vanzelf opent.    

.

.

Verplaatsen ongedaan maken                                                                                    Wanneer u een bestand of map per ongeluk versleept naar een andere map op dezelfde schijf, bent u dat bestand of die map ineens kwijt. Wanneer u zich dat op tijd realiseert, kunt u de bewerking ongedaan maken. Kies in Windows Verkenner Bewerken, Ongedaan maken: Verwijderen.       

.

.

Snel een map erbij                                                                                                          Heeft u dat ook, dat het aanmaken van een map zo lang duurt? Wanneer u in de Verkenner rechtsklikt en de optie Nieuw selecteert, laadt Windows een hele lijst van applicaties. Daar heeft u helemaal niets aan als u alleen maar een nieuwe map wilt maken.Rechtsklik nog steeds in de gewenste map om een submap aan te maken, maar druk op de toetsen N, M (Nieuw, Map). Windows toont nu niet de hele lijst, maar voert de opdracht direct uit  

.

.

Alle submappen ineens tonen                                                                                           Om in Windows Verkenner ineens alle submappen onder de geselecteerde map te tonen, drukt u op het sterretje op het numerieke toetsenbord (*).           

.

.

Een stapje terug                                                                                               Waarschijnlijk weet u wel dat u in de Windows Verkenner een niveau omhoog kunt door op de knop Omhoog te klikken. Maar wist u dat u in plaats daarvan op de toets Backspace kunt drukken? U gaat dan een stap terug in de mappenstructuur.    

.

.

Kolommen snel passend                                                                                        Doorgaans is in Windows Verkenner de optie Beeld >> Details actief, zodat u alle eigenschappen van de bestanden kunt bekijken. De kolommen zijn dikwijls niet passend en u ziet niet alles wat u wilt zien. Komt dit u bekend voor? Druk dan op de + van het numerieke toetsenbord terwijl u een Ctrl-toets ingedrukt houdt en de kolommen worden precies passend.  

.

.

Standaard de Windows Verkenner                                                                                        U kunt Windows zo instellen dat deze als u een map opent standaard de Windows Verkenner gebruikt om deze te laten zien. In Windows 95 kiest u in de Windows Verkenner Beeld, Opties, in Windows 98 (of als u IE4 of hoger gebruikt) kiest u Beeld, Mapopties. Vervolgens opent u de tab Bestandstypen en zoekt u in de lijst Geregistreerde bestandstypen het type Map op en selecteert u deze. Kies vervolgens Bewerken en in het dialoogvenster Bestandtype bewerken klikt u op Explore, Als standaard instellen, OK, OK.  Als u deze wijziging wilt terugdraaien herhaalt u het geheel, maar klikt u in plaats van Explore op Open.   

.

.

Snel afdrukvoorbeeld
Naast het tonen van een Afdrukvoorbeeld in Internet Explorer 5.5 kunt een aantal
aanvullende instellingen wijzigen, voordat een afdruk van een webpagina wordt
gemaakt. De meeste instellingen kunt u wijzigen met behulp van toetscombinaties.
Wij hebben de beschikbare toetscombinaties voor het onderdeel Afdrukvoorbeeld
van Internet Explorer 5.5 verzameld.

BEWERKING

SNELTOETS

Afdrukopties instellen en de pagina afdrukken

ALT+P

Papier/kop/voetteksten/afdrukstand/marges v.d. pagina wijzigen

ALT+U

De eerste pagina weergeven die moet worden afgedrukt

ALT+HOME

De vorige pagina weergeven die moet worden afgedrukt

ALT+PIJL-LINKS

Type het nummer van de pagina die u wilt weergeven

ALT+A

De volgende pagina weergeven die moet worden afgedrukt

ALT+PIJL RECHTS

De laatste pagina weergeven die moet worden afgedrukt

ALT+END

Uitzoomen

ALT+MINTEKEN

Inzoomen

ALT+PLUSTEKEN

Een lijst met zoompercentages weergeven

ALT+Z

Afdrukvoorbeeld sluiten

ALT+C

.

.

Sneltoetsen in Windows Me
De kans is groot dat u Windows Millennium Edition hoofdzakelijk bedient met de muis. Maar soms werkt u toch echt handiger met het toetsenbord. Daarom vindt u hier een lijst met de beschikbare sneltoetsen in Windows Me. Druk af die lijst en leg 'm naast uw toetsenbord!

BEWERKING

SNELTOETS

Activeer de menubalk in toepassingen

F10, ALT

Voer de bijbehorende opdracht in een menu uit

ALT+onderstr.letter in menu

Het huidige document sluiten

CTRL+F4

Het huidige venster of de toepassing sluiten

ALT+F4

Het geselecteerde item kopiƫren

CTRL+C

Het geselecteerde item plakken

CTRL+V

Het geselecteerde item verwijderen

DELETE

Ongedaan maken

CTRL+Z

Help-informatie weergeven over het ges. item in het dialoogvenster

F1

Het systeemmenu van het huidige venster weergeven

ALT+SPATIEBALK

Het snelmenu van het geselecteerde item weergeven

SHIFT+F10

Het menu Start weergeven

CTRL+ESC, Windows-toets

Het systeemmenu van de toepassing weergeven

ALT+ -

Het laatst gebruikte venster activeren

ALT+TAB

.