In deze page worden de modificaties weergegeven om een Luxcrypt decoder (gebruikt voor het decoderen van RTL4,RTL5,SBS6 en Veronica) te modificeren tot een kabel Canal+ (filmnet) decoder.Luxcrypt decoders hebben op dit moment geen functie meer omdat alle Nederlandse commerciele kanalen op de Astra satelliet overgegaan zijn op digitale uitzendingen. Tot nu toe moeten we het geluid er zelf bij maken, we weten niet hoe lang nog. Aansluiten op de scart connector van TV of videorecorder op basis van video in/video uit.


Het illegaal kijken naar Canal+ is strafbaar, gebruik van deze informatie is voor eigen risico, en alleen bedoeld voor educatieve doeleinden.


Functionele beschrijving werking

 De luxcrypt decoder werkt als een Canal+ decoder. Hoe kan dat nou:

 Een digitaal signaal in de 50Hz synchronisatie wordt door een PLL gelocked en haalt hier per frame een synchro puls uit. Deze start de teller IC's en hierdoor wordt de timing uit de Eprom geclockt en naar de analoge onderdelen geleid. Video wordt geinverteerd en normaal versterkt aangeboden op de MUX 4051. Verder wordt de sync en colorburst via de 4051 ingevoegd. Het clampniveau wordt via een andere ingang op de 4051 gezet. Via de Epromtiming wordt de verschillende signalen op elkaar gezet en doorgeschakeld. De polariteit problematiek is opgelost. Polariteitssample wordt nu niet meer vooraan de lijn genomen, maar aan het einde via de polariteits schakeling.


Foto's + beschrijving wijzigingen


Bovenkant print
1. kras printbaan door uit pen 13 van U110
2. draadbrug maken pen 3 naar pen 13 U110


3. verwijder D102 (diode: 1n4148)


4. kras printbaan uit pen 3 van U106 door
5. leg draadbrug tussen pen11 en pen7 U114
6. leg draadbrug tussen pen4 en pen16 U113


7. Kras onder U107 deze printbaan door.


zo zit de scart verbinding.

 SCART connector aansluitingen
pen 6 luxcrypt naar scart 21 (gnd)
pen 5 luxcrypt naar scart 19
pen 4 luxcrypt naar scart 8 (schakeldraad)
pen 3 luxcrypt naar scart 20
pen 2 luxcrypt naar scart 17
pen 1 luxcrypt niet aansluiten
scart pen 1 met scart pen 2 doorverbinden (audio L in met uit)
scart pen 3 met scart pen 6 doorverbinden (audio R in met uit)
zet de contrastpotentiometer helemaal linksom (maximaal contrast)


Er zijn verschillende versies Luxcrypt.

 Bij de revisies 1 t/m 7 luxcrypt moet de 50uS oplossing toegepast worden.
De nieuwe versie, vanaf versie 8 heeft een 45uS puls nodig.
Een versie zonder texten en soldeermasker heeft 50uS delay
Met de 1ste 2 schakelingen is het afregelen overbodig geworden.


Schema 45uS dig. polariteitsdetectie.


Schema 50uS dig. polariteitsdetectie.


Schema analoge polariteits detectie.
 
 

Polariteit detectie met nieuwe digitale pulsverlenging.

Foto eerder (7), geeft aan waar de printbaan moet worden doorgekrast.Verder moet een apart printje gemaakt worden waar de twee chips op zitten. Deze bevestigen in de decoder ergens waar plaats is. Schakelaar voor handbediend omschakelen van polariteit.

 Men neme een driestandenschakelaar. Het schakelcontact (middencontact) aansluiten op pen 11 U110. Ground en +5V op de buitenste aansluitingen schakelaar Ground komt van pen 7 U110, +5V komt van pen 14 U110. In middenstand staat schakelaar dan op automatische polariteits detectie Schakelaar is een handmatige omschakeling, en hiermee wordt de polariteits detectie uitgeschakeld .Indien geen pol. detectie schakeling ingebouwd, is de schakelaar genoeg. Nadeel is wel dat men soms even in de benen moet (gem. 1 x per 20 minuten).Lokatie van de verschillende IC's.


Even Educatief:

De schakeling werkt als volgt: De teller wordt aangesloten op de 5.752 Mhz clock. De FlipFlop geeft de teller vrij op moment dat timing van de oude polariteitssample binnenkomt. RST wordt geenabled en de teller gaat lopen. Op het moment dat alle uitgangen aan de diodes van de teller hoog zijn, kan de lijn naar de Set van de flipflop ook hoog worden. Dit is het exacte moment van de polsample.

 Dit is na: 1/5.752Mhz=174nS x (2 + 4 + 8 + 16 + 32 + 64 + 128)=50uS (50uS schakeling).

 Ditzelfde voorbeeld is ook voor de 45uS schakeling te berekenen......

 Je zult ontdekken dat het sample iets eerder genomen word als de waarde. Dit heeft te maken met de traagheid van schakelen van de Cmos ic's. Bij 5V is de schakeltijd rond 200 nS.


Attentie bij flikkerend beeld

In sommige gevallen kan het voorkomen dat bij de polariteits schakeling te laat geschakeld wordt door spreiding in de 4040 Cmos chips, die werken soms niet goed bij 5V en 5,7Mhz. Het verdiend aanbeveling de 74HCT4040 te nemen.


Synchronisatieproblemen??

Problemen met het verliezen van synchronisatie bij "geinverteerd" beeld.? Niet iedereen heeft hier last van, dus onderstaande tip alleen voor diegenen met problemen hiermee. Het probleem ontstaat doordat het negatieve videosignaal door de synchronisatie heen zakt. Een 99% oplossing is bijgaande beschrijving. Verder komt het weleens voor dat men vergeet dat via de "brightness potmeter", achterop de decoder een perfecte instelling mogelijk is.

 Oplossing: weerstand 10Kohm met instelpotmeter van 100Kohm in serie. Deze combinatie solderen over pen 1 en pen 16 van de 4051. = U101. Bij synchronisatieverlies zodanig instellen dat er gesynchroniseerd wordt. indien tever teruggedraait wordt (ongeveer bij 12K) gaat het beeld flikkeren draai dan weer terug totdat het flikkeren over is