EssentiŽle OliŽn

 

Informatie

EssentiŽle Olie wordt gewonnen uit zuiver plantaardig materiaal. Deze planten en bloemen komen uit de hele wereld en worden meestal in land van herkomst verwerkt. Gemiddeld levert 70 kg plantenmateriaal ongeveer 2 liter essentiŽle olie op. Dit verklaard tegelijkertijd waarom essentiŽle oliŽn vrij kostbaar zijn. Maar ook per soort verschillen zuivere essentiŽle oliŽn sterk in prijs. Sommige planten komen voor in overvloed, andere zijn zeldzaam en dus kostbaar. Sommige gewassen groeien in ons eigen land, andere worden uit andere werelddelen geÔmporteerd, waardoor het transport de kosten verhoogd. Veel essentiŽle oliŽn worden gevormd onder invloed van zonlicht. Daarom komen de meeste essentiŽle oliŽn uit de zogenaamde 'zonnige' landen. Daarnaast komt dat er enorme kwaliteitsverschillen zijn, die te maken hebben met o.a. land van herkomst, bodemgesteldheid, klimaat, winningproces etc.

Benamingen

EssentiŽle olie, Etherische olie of Aromatische olie zijn drie verschillende benamingen voor de vluchtige olie die in iedere plant en bloem aanwezig is.

- Etherisch - : Vluchtig is ťťn van de eigenschappen van de olie.

- Essentieel - : Noodzakelijk, omdat bij een te kort, de plant sterft.

- Aromatisch - : Omdat de kenmerkende geur van een plant te danken is aan de Etherische olie

Hoe kan je ze gebruiken

EssentiŽle oliŽn kunnen vermengd worden met een neutrale massageolie, badolie, douchegel, bodymilk, shampoo of met dode zeezout. Let op: essentiŽle oliŽn zijn zeer geconcentreerd. Enkele druppels zijn vaak meer dan voldoende. Verder kunnen geurige verdampt worden in een aromalampje of met behulp van een aromasteentje. En ze kunnen geÔnhaleerd worden of verwerkt worden in aromatische stoombaden, baden, voetenbaden of kompressen.

Verdampen: Alle essentiŽle oliŽn zijn antisceptisch en verdampen makkelijk. Het is daarom een prettige manier om een aangename geur en sfeer te creŽren in uw woonhuis of werkruimte. Doe wat water boven in een aromalampje en voeg daarbij een paar druppels (maximaal 6) essentiŽle olie aan toe. Steek het waxinelichtje in het aromalampje aan en al snel begint de olie te verdampen. Laat het aromalampje nooit droog koken. Voor kleine ruimten zoals een toilet of badkamer kan ook een aromasteentje gebruikt worden. Hierop dient men dan een paar druppels op te doen zonder water. Ook is het mogelijk om een paar druppels in een kamerfontein te doen.

Stomen & inhaleren: Stomen is een heel effectieve manier om essentiŽle oliŽn te gebruiken. Houdt je hoofd onder een handdoek, boven een schaal met heet water en voeg daarbij 2 tot 4 druppels olie aan toe. Let er wel op dat je voldoende afstand houdt i.v.m. verbranding van het hete hete water in de schaal. Ook is het mogelijk om 2 druppels essentiŽle olie op uw hoofdkussen of op een zakdoek te doen.

Baden: Gebruik nooit onverdunde oliŽn in het bad, maar vermeng ze met een neutrale badolie. Vermeng 10ml neutrale badolie met 4 tot 6 druppels essentiŽle olie. Het warme badwater bevordert de opname van de essentiŽle oliŽn door de huid. Een bad van ongeveer 15 minuten garandeert een optimale werking van de essentiŽle oliŽn. Ook een verzorgend voetbad behoort tot de mogelijkheden. Gebruik daarvoor 2 druppels essentiŽle olie met 2 eetlepels dode zeezout of 5ml neutrale badolie.

Massage: Meng 2 tot 6 druppels essentiŽle olie in 10ml neutrale basisolie. Voor kinderen, ouderen en tijdens de zwangerschap wordt maximaal 1 druppel essentiŽle olie per 10ml basisolie aangeraden. I.p.v. een basisolie kan je ook een neutrale massageolie gebruiken.

Kompressen: Vul een schaal met warm of koud water en voeg daar 4 tot 6 druppels essentiŽle olie aan toe. Doordrenk een handdoek met dit water en leg het koude of warme kompres op de te behandelen plek. Een koud kompres met Lavendel en Roomse Kammille heeft bijvoorbeeld een heerlijk verkoelende werking bij een verzwikte enkel. Bij buikpi9jn is een warm kompres met Lavendel, Marjolein en Roomse Kammille aan te raden.

Bewaren: Bewaar essentiŽle oliŽn buiten bereik van kinderen en huisdieren. Ze zijn ontvlambaar en mogen dus niet bewaard of gebruikt worden in de buurt van open vuur. Pas op met gepolijste oppervlakken : de olie kan deze aantasten. Eventueel gemorste druppels onmiddellijk verwijderen. EssentiŽle oliŽn verdampen snel. Zij worden aangetast als zij worden blootgesteld aan warmte, licht en zuurstof, berg ze daarom afgesloten, droog en donker op. Als het flesje goed is dichtgedraaid kan het enkele jaren bewaard worden. Daarna neemt de kwaliteit langzaam af. De citrusoliŽn vormen een uitzondering op deze regel : zij dienen na opening binnen 1 jaar gebruikt te worden. Andere essentiŽle oliŽn daarentegen, zoals o.a. Sandelhout, Patchouli en Vetiver kunnen na het openen jaren bewaard worden zonder in kwaliteit te verminderen.

Veiligheidsvoorschriften : Met uitzondering van Tea Tree en Lavendel mogen essentiŽle oliŽn niet puur op de huid worden aangebracht. Mocht een essentiŽle olie per ongeluk in de ogen zijn terecht gekomen of levert een essentiŽle olie irritatie op, breng dan direct enkele slokken plantenolie op de plek aan. Bij inwendig gebruik ook direct enkele slokken plantenolie drinken. EssentiŽle oliŽn lossen namelijk het beste op in bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Bovendien werken deze oliŽn direct verzachtend. Daarna een art waarschuwen.

 

Op de volgende pagina kan je de soorten & de werking van verschillende soorten EssentiŽle OliŽn vinden.