Kruiden

 

Vroeger was het heel gewoon om wilde kruiden te plukken, maar tegenwoordig is dat veel moeilijker. In veel gebieden wordt met chemicaliŽn gespoten en vaak is het verboden wilde planten te plukken. Zelfs in afgelegen streken staat het milieu onder druk, zodat het plukken aan banden is gelegd. Deskundigen vrezen dat sommige planten zullen uitsterven door achteloos plukken. De vraag naar kruiden is groot en neemt nog steeds toe. De hoeveelheid planten is te klein, zodat zelfs sint-janskruid nu moet worden gekweekt. De commerciŽle kweek staat nog in de kinderschoenen, maar bij kleine kwekerijen zijn al veel kruiden verkrijgbaar. In verschillende landen zijn verschillende wetten van kracht. Het is belangrijk die te kennen voor je gaat plukken, zodat je zeker weet dat je niet illegaal bezig bent. Neem een geÔllustreerde flora mee, zodat je de planten goed kunt determineren. Pluk met verstand en pluk alleen wat je echt nodig hebt. Vermijd bermen, honden en vervuilde of bespoten plaatsen. Probeer planten te kiezen die vrij zijn van dierlijke uitwerpselen, niet aangevreten zijn door insecten en er gezond en vers uitzien. Neem een klein stukje van elke plant en laat genoeg over voor voortplanting en herstel.

 

Goede determinatie

Veel planten lijken erg op elkaar en kunnen alleen aan de hand van hun bloemvorm of zaad worden onderscheiden. Sommige schermbloemige zijn giftig. Je kan ze het beste vermijden, tenzij je er absoluut zeker van bent. Pluk zo mogelijk alleen gewone planten die je goed kent. Paardebloem, Spirea, Smeerwortel, Klis, Linde en Zuring zijn gemakkelijk te herkennen. Koop een goede flora of volg een cursus. Je kan ook wandelingen maken onder deskundige leiding. Ook kunt u een kruiden - of botanische tuin bezoeken, hier staat vaak op borden bij de plant vermeld om welke plant het gaat.

Je kan gedroogde kruiden (bladeren en wortels) kopen in speciaalzaken en reformzaken. De Nederlandse namen kunnen tot verwarring leiden. Gebruik altijd de Latijnse namen. Een betrouwbare firma verricht onderzoek naar de oorsprong en de zuiverheid van de ingrediŽnten, zodat u met een gerust hart de producten kan kopen. Houdt je aan de dosering en let goed op de richtlijnen en de contra-indicaties. Op de volgende pagina vind je een lijst met een aantal verschillende kruiden, daarbij vind je ook het gebruikte deel voor de (magische) werking.