Mediteren

 

 

 

 

Iedereen heeft wel eens doodgewone dingen waar men zich bijzonder bij voelt:

* Zonsondergang tijdens vakantie, * Kippenvel bij het horen van een mooi lied, * Genieten van een maaltijd, * Wijntje of een sigaar, * Lekker voor je uitstaren e.d.

Mediteren is voor veel mensen een beladen woord. Maar het is niets meer dan je even terug trekken uit de dagelijkse beslommeringen, zodat je meer rust en energie krijgt. Door je even van alles af te sluiten komt je geest tot rust en wanneer je dit dagelijks, of in ieder geval regelmatig doet krijg je over het geheel meer energie.

Mensen die bedreven zijn in het mediteren zijn in staat hun gedachten te sturen. Bij de meeste mensen is het vaak een chaos van gedachten die over elkaar en door elkaar heen tuimelen. Je kan je misschien voorstellen hoe prettig het zou zijn om zelf te kiezen waar je op welk moment aan wilt denken.

Je kan op verschillende manieren mediteren. Er zijn natuurlijk talloze boekjes over uitgegeven, waaruit je verschillende technieken kan leren. Maar in de praktijk blijken deze technieken voor de meeste mensen niet haalbaar.

Het kan ook eenvoudiger. Als je bijvoorbeeld een routineklusje doet, zoals strijken, sleutelen, makkelijke puzzels oplossen of iets dergelijks, kan je je ook heel goed afsluiten van je omgeving. Op deze momenten zou je kunnen oefenen met het sturen van je gedachten. Je staat jezelf dan toe om maar een één ding te denken. Alle gedachten die daar doorheen willen komen stuur je gewoon weg. Het is even oefenen, maar op den duur zal ook hiermee blijken: oefening baart kunst! Als je dit een beetje onder de knie hebt, zou de volgende stap kunnen zijn om je te oefenen helemaal nergens meer aan te denken. Ieder gedachte die bij je opkomt laat je gewoon weer voorbij gaan, je kijkt er naar, maar je doet er verder niets mee.

Dit zijn hele simpele trucjes om rust in je hoofd te creëren. Het is zo belangrijk! De meeste mensen weten het inmiddels wel; 'een gezonde geest huist in een gezond lichaam'. Met de kracht van je geest kan je veel meer dan je voor mogelijk houdt, zelfs je lichaam in goede conditie houden.