Wierook

An incense floated in the quivering air

A mystic happiness trembled in the breast

As if the invisible Beloved had come

Assuming the sudden loveliness of a face

 

 

 

Geschiedenis van Wierook

Meer als duizend jaar wordt wierook gebruikt als religieus reukoffer en tegenwoordig ook als middel om een sfeer te scheppen. Van oorsprong komt wierook uit het Midden-Oosten maar tegenwoordig vind je de echte wierook in India, Nepal, Tibet en Japan. Behalve de echte wierook vind je tegenwoordig goedkopere soorten kunstmatige wierook die je in een gewone gewone winkel kunt kopen. Deze wierookstokjes bevatten dus niet de echte grondstoffen maar synthetische vervangingsmiddelen die niet de echte werking en geur bevatten. echte wierook kan je kopen bij natuurwinkels, New-Age winkels, wereldwinkels, kruidenwinkels en soms bij de drogist.

Wierook komt oorspronkelijk van de boomsoort uit het geslacht Boswellia, die in de drogen streken van India en ArabiŽ groeien. De gomhars die uit de bast van de boom worden gewonnen, wordt door middel van stoomdistillatie bewerkt zodat daar uit lichtgele olie komt met een peperachtige geur. Deze harsolie wordt samen met toevoegingen om een dunne bamboestokje gelijmd met jigat, een bastpoeder dat vol lijmstoffen zit. Houtskool wordt erbij toegevoegd zodat de dunne bamboehoutjes blijft branden. Een mix van houtpoeders, kruiden, fijngemalen bladeren en wortels en andere oliŽn geven het wierookstokje de specifieke geur en werking. De olie geeft het wierook het belangrijkste deel van de geur.

In de oudheid werd wierook gebruikt bij ceremoniŽle gebeurtenissen als offer voor de goden. Men probeerde de aandacht van de goden te trekken en hulp te vragen of bescherming. Goden, maar ook geesten, entiteiten, geleide geesten zijn dol op zoete geuren en dat is dus wierook. Daarnaast werd wierook ook gebruikt om geluk te krijgen, bij ziektes, bevorderen van de handel etc. Wierook betekent eigenlijk gewijde of heilige rook. De oudste vorm van wierook is korrelwierook zoals Olibanum en Mirrhe. Deze komen van harsproducten van bomen in India en het Midden-Oosten. Vroeger was deze wierook net zo kostbaar als goud. Het wordt nu nog steeds als het belangrijkste religieuze wierook beschouwd en bijvoorbeeld in de Katholieke kerk gebruikt. Olibanum en Mirrhe hebben als eigenschap dat ze onze kroonchakra openen; dit gebruiken we om in contact te laten treden met het hogere. Daarnaast gebruiken Oosterse godsdiensten nog steeds heel veel wierook om de goden/geesten gunstig te stemmen. Aangezien geuren de goden beÔnvloeden, kunnen ze ook mensen beÔnvloeden. Net zoals kleuren hebben geuren ook invloed op mensen, ze hebben eigen vibraties die je gevoelens veranderen.

Wierook is dus niet alleen een fijn geurmiddel, maar het werkt krachtig in op je lichaam en geest en zuivert de lucht en atmosfeer van negatieve energie en verbeterd de sfeer in het algemeen. Dus vieze sigarettenlucht (bijvoorbeeld na een feestje), stank uit het toilet, slechte sfeer na ruzie, kilte in huis door negatieve energie, kan met wierook bestreden worden. Onrust, angst, niet helder kunnen denken, slecht mediteren, slecht humeur; deze stemmingen kunnen ook met wierook bestreden worden. Wierook neutraliseert negatieve spanningen en vibraties en maakt plaats voor positieve gevoelens. Ons zenuwstelsel wordt daardoor minder belast en komt zo tot rust. Er zijn vele wierook met elk zijn specifieke werking en geur. Wierook wordt verkocht als bamboestokjes en als poederstof in een soort kegelvorm die in een aparte houder wordt verbrand. De bamboestokjes worden in de aarde gezet of in een wierookboot.

Wierook & genezing

Wierook wordt gebruikt tegen diverse lichamelijke klachten zoals; slijmvliesontsteking, blaasontsteking, aambeien, onregelmatige menstruatie, littekens, snijwonden, bloedingen, zweren, puistjes, vette onreine huis, rimpels, verkoudheid, griep, astma, bronchitis, witte vloed, pijnlijke borsten, ontstekingen, etc. Psychische klachten zoals angst, nervositeit en depressiviteit kunnen met wierook bestreden worden. Daarnaast wordt wierook ook gebruikt in combinatie met essentiŽle oliŽn. Bij inwendig gebruik hiervan kan alleen als je de nodige kennis hebt of onder deskundige begeleiding van een homeopathische arts omdat deze niet zonder risico ingenomen kunnen worden.

Krantenartikel

Wierook stond in de kranten als kankerverwekkend beschreven. Het verbranden van wierook gaat gepaard met duizenden microscopische deeltjes die grotendeels op de grond slaan en met stofzuiger worden opgezogen. Een deel kan door ons worden opgesnoven, met alle mogelijke gevolgen van wierook onderzocht. Ze onderzochten mensen die jarenlang aan extreme omstandigheden met wierook werkten. Priesters in tempels die iedere dag grote hoeveelheden wierook verbranden en de deeltjes inademen. Wie wel eens zo'n tempel heeft bezocht weet welke grote hoeveelheden wierook ze gebruiken en ook hoe groot die wierookstokken daar zijn. Normaal gebruik van wierook in huis levert niet die gevaren op zoals in dat onderzoek is aangegeven.

Wierook branden

Bij het branden van wierook moet je met een aantal zaken rekening houden. Om te beginnen, wat voor vorm heeft de wierook. Zijn het staafjes, kegeltjes, korreltjes of is het losse wierook. Staafjes en kegeltjes zijn het makkelijkste te branden omdat de wierook in deze vorm al vermengd is met een makkelijk brandbare substantie. Je kunt de kegeltjes op een vuurvast schoteltje of kommetje zetten, maar meestal zet je ze in een brandertje (zie plaatje boven). De staafjes branden ze meestal in een wierookboot, maar ook hier hebben ze verschillende houders voor, die kan je allemaal kopen in New-Age winkels. Als je wierook wilt branden steek je het topje van het kegeltje/staafje aan, wacht tot het begint te smeulen en blaas de vlam uit. Wierook ruikt namelijk anders wanneer het smeult dan wanneer het echt verbrandt wordt.

Welke wierook je gaat branden is afhankelijk van de functie van de wierook en welke wierook je zelf lekker vindt ruiken. Als je wierook brand voor de gezelligheid, dan maakt het niet zoveel uit welke geur je pakt, als je zelf en anderen zich er maar prettig bij voelen en als je wierook brand om te mediteren dan maakt het ook niet zo veel uit welke geur je pakt, maar sommige wierooksoorten zijn wel beter geschikt dan anderen. Als je de wierook brandt bij een bepaald ritueel , of om te genezen, is het het verstandigste om iets meer over de werking van de wierooksoorten te weten te komen en de wierookkeuze aan te passen aan het werk dat je gaat verrichten. Op het vervolgblad van deze pagina geef ik een overzicht van de meest gebruikte wierooksoorten en hun belangrijkste functies (Veel soorten hebben meerdere functies).

Geuren & hun effect

Boven op het rustgevende effect van wierook komt het effect van de geur. Elke geur heeft een bepaald effect, maar dat kan verschillend zijn voor ieder persoon. Zo kunnen geuren je blij maken, fris, zekerder, actiever of je voelt je er meer geborgen door. Een geur kan je stemming verbeteren, je gevoelens verduidelijken, je verstand scherpen, je emoties ondersteunen en lichamelijk of geestelijk tot rust brengen. Elke geur draagt een geheim voor je mee en nodigt je uit om dat geheim te ontrafelen. Eenmaal ontdekt dan kan de geur een 'vriend' voor je leven worden, want de geur maakt dat je jezelf beter voelt, de geur troost en ondersteunt.

Via geuren hebben we met onze neus een speciaal contact met de werkelijkheid om ons heen. Geuren vertellen ons over gevaar (rook, hygiŽne, bederf), over ons voedsel (rijp, onrijp, smaak), over ons verleden (herinneringen), over onze liefdes (baby's en 'zonder geur geen liefde'), over de pracht en de schoonheid van de natuur (bloemen, bossen, zeelucht), of over anderen (sympathie voor prettig ruikende mensen).

Wierook door de jaren heen

Dat wierook al zo lang en zo weid verspreidt gebruikt wordt maakt wel duidelijk hoe belangrijk wierook is voor de spirituele beleving van de mens. Of de wierook nu gebrand werd als offer, om de stank van offers te verdrijven of om ruimtes te zuiveren van negativiteit, bij bijna elk ritueel werd wel wierook gebrand. De functie van de wierook was simpelweg een offer brengen aan god(en), want zo geloofden de oude Egyptenaren, geen enkele god zou de plezierige geuren van de rook weigeren. Een andere functie van de wierook was het vergemakkelijken van het in 'trance' of 'alpha' geraken, een ander bewustzijnsniveau waarop veel meditatie en spiritueel werk zich afspeelt. Het branden van wierook heeft zich de afgelopen jaren daarnaast ook steeds meer ontwikkeld tot iets voor de gezelligheid of iets dat gedaan wordt om een bepaald effect te krijgen op je geestelijke gesteldheid, elke wierookgeur heeft een eigen werking daarop, zoals in de lijst op de volgende pagina.

 

Kortom:

'Onze geur Weerspiegelt wie we zijn'