2008

 

Op 6 december publiceerde Uitgeverij Demian in Antwerpen na meer dan vijftig jaar een herdruk van Marcel Wauters’ debuutbundel Er is geen begin en geen einde. Voor het eerst verschijnt deze bundel met de oorspronkelijk ervoor bestemde omslagtekening van Louis-Paul Boon. Ik verzorgde een nawoord bij deze echt mooi verzorgde uitgave. Rechtstreeks te bestellen bij de uitgeverij.

***
Op 20 november werd in het Boekmanhuis in Amsterdam
Snijvlakken van de literatuurwetenschap gepresenteerd, het laatste boek van Hugo Verdaasdonk, dat iets langer dan een jaar na zijn dood uitkomt. De eindredactie van dit boek, dat zo goed als klaar was toen Verdaasdonk overleed, was in handen van Dorothee Verdaasdonk, Jos Joosten en Wouter de Nooy. De twee laatstgenoemden verzorgden ook een inleiding bij dit boek, waarin Verdaasdonks werk wordt geplaatst binnen de eigentijdse literatuurwetenschap.
Daniëlle Serdijn schreef in de Volkskrant van 12 december
een mooie, enthousiasmerende recensie.

***
Het Vlaamse tijdschrift Ons Erfdeel publiceerde in zijn februarinummer
mijn bespreking van Bart Slijpers biografie over J.C.Bloem: Van alle dingen los.

***
In het laastste nummer van het het academisch jaar 2007-2008 van het Nijmeegs Universiteitsblad VOX schreef ik, bij wijze van in-memoriam,
een bijdrage over Kees Fens en de Nijmeegse Universiteit.

***
In Meander verscheen op 17 mei
een interview naar aanleiding van Misbaar: hoe literatuur literatuur wordt (kopen of kijken).

***
In het Poëziecentrum in Gent werd op 10 april gedebatteerd over de Toekomst van de poëzie. Een tamelijk adequaat verslag valt
hier te lezen. De aan mij gevraagde geschreven tekst over de toekomst van de poëzie, staat hier.

***
Van Parmentier verscheen het themanummer
‘Jobrotation’, met literatuurwetenschappers die zich buiten hun specialisme begeven. Mijn bijdrage, ‘Een dichter speelt niet. Aspecten van Boendales versexterne poëtica’, betreft Jan van Boendale.

***
Op 3 april werd in Amsterdam in Perdu Vis gepresenteerd, de debuutbundel van Arnoud van Adrichem. Bij die gelegenheid mocht ook ik het woord voeren en sprak ik
deze toespraak uit. Overigens was de bijeenkomst sommige aanwezigen niet hip genoeg.

***
Op 26 maart werd
Misbaar: hoe literatuur literatuur wordt gepresenteerd in Boekhandel Roelants v/h De Oude Mol. Een kleine impressie in Universiteitsblad Vox (blz.26)

***
Begin maart verscheen een essay over Campertprijswinnaar Dirk van Bastelaere
: ‘Catastrofe zonder genadegave. Over ‘De voorbode van iets groots’’. In: Yra van Dijk & Koen Hilberdink (red.). Jan Campert-prijzen 2007. Nijmegen: Vantilt 2008, 75-86.

***
Het maartnummer van
Revolver is helemaal gewijd aan Ben Cami. In mijn bijdrage belicht ik vier totnogtoe onbekende gedichten van Cami: ‘Bij vier vroege gedichten van Ben Cami’.

***
In het januarinummer van DWB is het thema ‘Diclit’: over beruchte dictators met ononderdrukbare literaire neigingen. Met J.H. de Roder schreef ik een artikel over Hitler als schrijver:
‘Tussen kunst en kitsch: schrijvende dictators op hun waarde geschat?’