Multiple Sclerose is een ziekte aan het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggemerg). Voor medische infomatie kunt u kijken bij de websites van de MS-verenigingen. Zie hiervoor bij LINKS.

Het is een ziekte met vele gezichten, onvoorspelbaar en bij iedere patient anders. Richard Pryor (MS-lotgenoot) zei ooit: "It was as if God has all this shit left over from the other afflictions he created and decided to throw it all into one disease."

Multiple Sclerose is een chronische ziekte. Het is dus niet te genezen! De geleerden kunnen op het moment nog niet eens met zekerheid zeggen hoe de ziekte ontstaat.

Er zijn verschillende sooten MS. Ik heb relapsing en remitting multiple sclerose (RRMS), de meest voorkomende soort MS. Eens in de zoveel tijd krijg ik een schub (MS-aanval) en voel ik me een aantal weken zwak, ziek en misselijk. En daarna maar hopen dat de schade beperkt blijft.

Bij simpele handelingen moet ik nu nadenken, dingen die "vroeger" automatisch gingen. Van die kleine dingen waar mensen niet over praten. Van die kleine dingen waar men zegt dat iedereen het kan, dat voel je toch, dat gaat van zelf goed.