Toen ik laatst op de rommelmarkt was, heb ik een 30 cm.  grote 78 toerenplaat gevonden. Het is een plaat met Friese gedichten, voorgedragen door Hr.Smit

De voorgedragen gedichten zijn van Obe Postma, zie de website    http://www.obepostma.nl/  

Het mooie vind ik  het getypte label en de pijl met de tekst die luidt: Dit is een 78 toerenplaat. Pick up plaatsen bij pijl.  Bij deze plaat loopt de naald nl. vanaf het hart naar de buitenkant van de plaat!!  

Waarschijnlijk hebben we hier te maken met een registratie uit de voormalige Radio Omroep Noord (RON) studio in Groningen aan het Martinikerkhof, die relatief vrij snel na WO ll van start ging. Aanvankelijk werden daar radioregistraties vastgelegd op schellakplaten.
Technici waren (onder meer) de heren Beetstra en Rodermond . Waarschijnlijk een  rechtstreeks opgenomen plaat, dus is er maar één exemplaar.

Dankzij Andrys Stienstra en Sjoerd Osinga uit Drachten ben ik er achter gekomen wie deze Hr.Smit was die de gedichten heeft voorgedragen. Hr.Smit is Jo Smit (1916-1991), journalist, directeur van de RONO en later hoofd afdeling Gesproken Woord van de VARA-radio. Hij heeft deze plaat zelf ingesproken. Hij heeft romans geschreven, verhalen bundels, poezie, essays, etc. 
Als U op de foto van de plaat klikt, hoort U één van de 4 gedichten die op de plaat staan. De complete plaat staat bij "Fries-Hoekje."   Opgenomen en digitaal bewerkt door Sjoerd S. Osinga. Die wil ik bij deze bedanken voor het belangeloos opnemen en bewerken van deze plaat! Dankzij deze opname en bewerking is de plaat redelijk te verstaan! De conditie van de plaat is heel slecht!

  Dit is Jo Smit     foto: Sjoerd S.Osinga Drachten

 

Op een rommelmarkt heb ik een stapeltje Russische 78 toerenplaten gekocht.

   Zie hier het Label.

Het nummer heet "Bruggen van Leningrad"

 Op het label is dan ook Leningrad (nu Sint Petersburg)  te zien.

Als je op het label klikt hoor je ook het nummer!


Ik heb ook een paar kartonnen 78 toerenplaten, de z.g. Hit of the week. Hiervan zijn ongeveer 200 uitgebracht.

 

  Hier is er een afgebeeld. Made in U.S.A.

Van Harm uit Groningen heb ik een Hit of the week gekregen met een foto achterop van Rudy Vallee,de zanger van het nummer  "By the sycamore tree""   Er zijn maar een paar platen uitgegeven met zo'n foto op de achterkant.

Hier is de afbeelding op de achterkant van Hit of the week

Wie meer wil weten, klik op deze link:    http://durium.opweb.nl/

 

 

 

Ik heb ook een 78 toeren lakplaat van Pyral (uit Frankrijk) uit 1952, met een getypt label. Hetzelfde formaat als een 78 toerenplaat, met maar aan één kant een opname  De drager is van aluminium en de laklaag is een nitro-cellulose produkt. 

  Gezongen: Mej.Vosters Begeleiding: Mevr.Staps

 

In de jaren 30 kon je bij Vroom en Dreesman je stem laten opnemen voor een gesproken brief. Deze bestond dan uit een aluminium plaat die je met houten naalden moest afspelen.

En zo ziet hij er uit. Met dank aan J.Held voor de foto's.

 

Ik heb ook een glasplaat van Simplex, helaas laat de laag met de groeven los van het glas, hij is niet meer op te nemen, maar wel leuk om te zien dat het inderdaad een glasplaat!! is met daar bovenop een soort kunststoflaag met de groeven erin.

 

Een aparte grammofoon is hier afgebeeld. Helaas niet van mij!

Op elke plaatkant zit normaal gesproken maar één groef, maar ze hebben ook proeven gedaan met 2 en zelfs 3 groeven op één kant,  je kon dan b.v. 2 nummers op één kant zetten. Het is niet een succes geworden, waarschijnlijk omdat de verschillende aanloopgroeven moeilijk te vinden zijn zo vlak bij elkaar.

Ook hebben ze met 3 en zelfs 4 hoorns geëxperimenteerd.

Er zijn ook heel veel speelgoedgrammofoons gemaakt, hier staat er een op de foto

 

Ik heb ook 2 Japanse 78 toerenplaten, deze op de foto staan kinderliedjes op.

Ook heb ik nog een plaat van Nederlands fabrikaat met een handgeschreven titel er op.

Er werden ook wel grammofoons in boeken gebouwd, stond leuk in de boekenkast!

 

 

TERUG NAAR HOME  

 

 

 

Naar de complete site