NIPPER

Marc Barraud was een van bekendste Londense decorbouwers. Omdat hij al oud was, besloot hij er mee te stoppen en trok hij zich terug in zijn appartement in Gloucester Place.

Zijn trouwe witte fox NIPPER  nam hij uiteraard mee. Hij had een fonograaf gekocht en samen met NIPPER  genoot hij van de muziek. Hij moest de fonograaf op de grond zetten, omdat NIPPER altijd vlakbij de hoorn zat te luisteren.

Toen hij overleed erfde zijn broer Francis, een bekende kunstschilder in Engeland, de fonograaf en NIPPER.

Het hondje  miste zijn baas en kwijnde zienderogen weg. Francis had echter wel ontdekt dat als hij de fonograaf aanzette het hondje weer opleefde en naar de hoorn keek alsof hij verwachtte dat zijn baas er uit sprak. Dit ontroerde hem zo dat hij er een schilderij van maakte en de titel gaf  "His Master's Voice" .

Een collega raadde hem aan er mee naar een grammofoonplatenmaatschappij te gaan, en dus ging hij naar een pas opgerichte maatschappij, de Gramophone Company in Londen.

De directeur vond het wel een goed schilderij, maar wilde graag dat de "ouderwetse" fonograaf werd vervangen door een grammofoon met een koperen hoorn.

Francis kreeg een model van die grammofoon  mee en ging weer aan het werk. Toen de directeur dit nieuwe schilderij zag was hij heel enthousiast en bestelde meteen een aantal kopieŽn en kocht tevens de titel His Master's Voice.

Ze beschikten al over een handelsmerk. Dat was een engel die met een veer cirkels  op een plaat tekende.

De afbeelding van Nipper werd eerst alleen maar gebruikt in reclameadvertenties en op naaldendoosjes.

Pas na negen jaar werd hij ook op grammofoonplaten gezet.

En zo werd het hondje NIPPER met de grammofoon het handelsmerk van een van de grootste grammofoonplaatindustrieŽn  ter wereld.

  Dit is mijn nipper!!

Gemaakt van gietijzer, met een gleuf in zijn rug, een spaarpot dus, dacht ik, maar er zijn anderen die vertelden dat hij werd gebruikt om de versleten naalden in te gooien, en dat lijkt me inderdaad de functie!

 

Terug naar HOME

 

Naar de complete site