De pathefoon

De Gebroeders Pathe uit Frankrijk zetten in 1894 een werkplaats op waar ze Colombia fonografen nabouwden en veel goedkoper verkochten dan de originele fonograaf  van Colombia.

Ook maakten ze opnames van Franse chansons en muziek. Met allebeide hadden ze bijzonder veel succes, maar ze kregen wel moeilijkheden met Colombia over geschonden octrooirechten. Dit werd echter opgelost door het betalen van licentiegeld.

Het populairste model was   "le coq" , een zeer goedkope fonograaf en de daarop afgebeelde haan werd hun handelsmerk.

               

In 1913 kwamen ze op de markt met een grammofoon. Dit apparaat vertoonde enkele in het oog springende verschillen met de Berliner grammofoon.

In de eerste plaats was de hoorn verdwenen. Voorts was men teruggekeerd naar Edisons "heuvel en dalen"systeem. En de platen werden van binnen naar buiten afgespeeld. Ze hadden een diameter van 28 cm. en moesten met een saffier worden afgespeeld.

Vooral het feit dat de grammofoon geen hoorn bezat was voor het publiek aanleiding om de grammofoon aan te schaffen. Het was dan ook het publiek die de hoornloze grammofoon de naam PATHEFOON gaf. Een benaming die nog jarenlang in het spraakgebruik bleef vastgeroest.

  Hier een foto van een pathelabel

 

Terug naar HOME

 

Naar de complete site