Veel Gestelde Vragen 

Als eerste een opmerking.  Als U lid wordt van het Forum, dan wil ik graag dat U zich houdt aan de regels die op het Forum gelden. Dat betekent o.a. dat U geen nummers mag aanvragen van  na 1960, en natuurlijk alleen Nederlandstalig!!  Ik wil dus alleen vragen of verzoeken over oudere Nederlandstalige nummers op het Forum  hebben,  uit het 78 toeren tijdperk.

Wie is Lodewijk

Ik ben Lodewijk, de maker van deze 78 toeren platen muzieksite Ún de maker en onderhouder van het 78 toeren Forum.  

Waarom zou ik lid worden van het Forum van Lodewijks 78 toerensite?

Om het Forum te lezen hoeft U geen lid te worden, maar als U wat wilt vragen in het Forum wel! 

Hoe word ik lid van het Forum van Lodewijks 78 toerensite?

Op het Forum kunt u zich laten registreren door rechtsboven het vakje "Registreer" aan te klikken.   Vul daarna alles in en vooral het e-mailadres goed in!!!  Hier worden nl. de meeste fouten gemaakt!!  Daarna krijg je via de e-mail (vandaar dat nauwkeurig invullen van het e-mailadres!!) je inloggegevens toegestuurd, bewaar die goed, schrijf het desnoods in een kladboekje!  Met deze gegevens kun je inloggen op het Forum, en als je een vinkje plaatst in het vakje: Log me automatisch in bij elk volgend bezoek, dan gaat dat de volgende keer automatisch. (Tenzij je cookies verwijdert, dan moet je wel opnieuw inloggen)  Dan kunt U nog niks in het Forum schrijven, omdat ik als beheerder U eerst aktief moet maken, dit om te voorkomen dat er weer allerlei ongewenste pornosites worden aangeprezen door kwaadwillende lieden!!   Dit kan afhankelijk van mijn tijd (en vooral in vakantietijd) soms wel een paar dagen duren, maar U krijgt een E- mail als ik U aktief heb gemaakt. Daarna kunt U ook in het Forum schrijven.

Hoe kan ik de nummers beluisteren of downloaden onder  de knop MUZIEK op de 78 toerensite?

Om ze te beluisteren: Eerst op de knop MUZIEK drukken, Ga dan met de muis op het nummer staan dat u wilt beluisteren, klik dan met de LINKER muisknop op het nummer, en dan begint hij vanzelf te spelen. Op de meeste pc's zit de windows mediaplayer als  standaard player ingesteld. Maar ook Realplayer speelt de bestanden af, al moet er soms wel een plug-in voor worden gedownload.

Om ze te downloaden: Klik met de RECHTER muisknop op het nummer. Er komt een menu in beeld, klik daarin op : Doel opslaan als, ga eerst eventueel bladeren waar u het nummer wilt bewaren. Druk dan op Opslaan en dan gaat hij het nummer downloaden. Daarna kunt u het vanaf Uw eigen pc beluisteren.

Mag ik de nummers op een cd branden?

Op de faq van de site van Auteursrecht staan hierover interessante dingen, zie deze link :  http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/pagina.asp?pagnaam=faq#wed       Hierin staat ook de  volgende regel:  Als u dus heel oude opnames (ouder dan 50 jaar) wilt gebruiken dan kan dit zonder dat daar toestemming voor nodig is. U moet dan wel echt die oude opnames gebruiken, en niet bijvoorbeeld een veel later verschenen cd met hetzelfde erop.  Het mag dus praktisch altijd, omdat de opnames van 78 toerenplaten haast altijd ouder zijn dan 50 jaar

Waarom WMA bestanden en geen MP3 ?       Sinds kort zet ik er mp3 bestanden op i.p.v. WMA. Dit doe ik omdat  mijn ipod en of  ipad geen wma bestanden willen afspelen. (apple dus)  Het duurt dus wel even voor alle nummers in mp3 er op staan.

Met de gratis WMA encoder van Microsoft kan ik zelf heel simpel platen opnemen als WMA bestand. In deze encoder kun je zelf de bitsnelheid instellen. Daarmee wordt ook de uiteindelijke grootte van het bestand bepaald. Omdat ik bij Chello maar 10 Mb tot mijn beschikking heb, zou het met MP3 nummers gauw vol zitten. Deze zijn nl. gemiddeld 3 Mb. De WMA bestanden die ik maak zijn ongeveer een 0,5 Mb. Dit gaat uiteraard wel ten koste van de kwaliteit, maar ja, de kwaliteit van de meeste 78 toerenplaten is ook niet zo denderend meer. Wil je toch MP3 bestanden hebben dan kun je met software van de WMA weer een MP3 bestand maken. De meeste computers zijn standaard uitgerust met een Windows Media Player, die kan uiteraard WMA bestanden afspelen. Ook andere mediaplayers, b.v. Winamp, kunnen WMA afspelen, al moet er bij oudere versies soms een plug-in worden gedownload. Heb je een Apple dan moet je speciale software installeren om muziek af te spelen.