Chili con carne

terug naar kookboek
terug naar
index

 

In ons land kennen we Chili con carne als een gerecht van bruine bonen met uien en vlees (meestal gehakt) en enkele kruiden. Er zijn echter nogal wat varianten. Zo worden niet altijd bruine bonen gebruikt, maar ook wel kitneybonen. Dat zijn donkerbruine vrij grote bonen. Soms worden er helemaal geen bonen gebruikt! Ook is er variatie in het gebruikte vlees. In plaats van gehakt kan bijvoorbeeld runderpoulet worden gebruikt. En in mijn recept dus ook vegetarisch gehakt. Voorts wordt nogal gevarieerd met kruiden. Het navolgende recept is het resultaat van aanpassingen aan mijn eigen smaak.

Ingrediënten: 3 uien in halve ringen gesneden, 2 gesnipperde teentjes knoflook, 1 blik gepelde tomaten, ½ potje zoetzure paprika, 2 potten bruine bonen of kitneybonen (ongeveer 900 gram), zout, 1 t.l. paprikapoeder, eventueel ½ t.l. chilipoeder als je van heet houdt, ½ t.l. laurierpoeder, 2 t.l. oregano, 1 t.l. koriander, ½ t.l. komijn, 500 gram rundergehakt, 100 gram vegetarisch gehakt, olie.

Bak de uien in een braadpan in een beetje olie glazig. Voeg de andere ingrediënten toe, behalve het gehakt. Laat het geheel in ongeveer 10 minuten warm worden.

Bak ondertussen het rundergehakt in een beetje olie rul. Doe hetzelfde met het vegetarisch gehakt.

Doe de bonenschotel op borden onder toevoeging van één van de soorten gehakt, al naar gelang de keuze van de tafelgenoten.

 

terug naar kookboek
terug naar
index