Chinese bamitafel

terug naar kookboek
terug naar
index

 

De Chinese keuken is naar mijn mening ťťn van de beste en meest gevarieerde keukens. Het aantal gerechten is eindeloos en er wordt gebruik gemaakt van heel veel soorten vlees en groenten. Nu is China een groot land met verschillende klimaten en de streek bepaalt dan ook het karakter van de gerechten. Mie of rijst, vlees of vis, zoet of heet, alles kom je tegen op het menu. Of er dus sprake kan zijn van een typisch Chinese keuken betwijfel ik.

Vleesgerechten

Bruine kip

IngrediŽnten: 750 gram kipdrumsticks, 3 e.l. sojasaus, Ĺ geraspte ui, 2 gesnipperde teentjes knoflook, 2 t.l. vijfkruidenpoeder, Ĺ t.l. kruidnagelpoeder, 1 t.l. basterdsuiker, zout, peper, 1 e.l. olie, 1 t.l. sesamolie.

Doe alle ingrediŽnten bij elkaar en wentel de kip erdoorheen. Braad de kip in een schaal in de oven op 175 įC in ongeveer 45 minuten gaar. Af en toe de kip omkeren.

Gestoofd rundvlees

IngrediŽnten: 500 gram runderlappen in blokjes gesneden, 1 t.l. djahť, 1 gesnipperd teentje knoflook, 3 e.l. sojasaus, 2 t.l. suiker, 1 t.l. vijfkruidenpoeder, Ĺ bouillonblokje, scheutje olie, water.

Bak het vlees in de olie in een braadpan tot het vlees is dichtgeschroeid. Doe de andere ingrediŽnten erbij en zorg dat het vlees onder water staat. Laat het vlees op matig vuur in 2 tot 2Ĺ uur gaar worden. Voeg indien nodig water bij, zodat het vlees niet aanbrandt.  

Speklappen uit de oven

IngrediŽnten: 500 gram speklappen, zout, Ĺ t.l. djahť, Ĺ t.l. knoflookpoeder, Ĺ uienpoeder, Ĺ t.l. vijfkruidenpoeder, 1 t.l. basterdsuiker, 1 e.l. sojasaus.

Maak van de ingrediŽnten een papje en bestrijk daarmee de speklappen. Braad ze in een schaal in de oven op 175 ļC in ongeveer 45 minuten gaar. Draai het vlees halverwege de braadtijd. Geef er eventueel tomatensaus bij (zie onder Foe yong hai). 

Vegetarische gerechten

Foe yong hai

IngrediŽnten: 1 kleine prei, 1 e.l. selderij, zout, peper, 1 t.l. knoflookpoeder, 1 e.l. olie, 5 eieren.

Snij de hardste stukken van de prei weg. Snij de rest in dunne ringen. Bak de prei in een hapjespan in de olie en voeg selderij, zout, peper en knoflookpoeder toe. Reken ongeveer 5 minuten. Kluts de eieren met peper en zout en voeg die aan het preimengsel toe. Laat de omelet met een deksel op de pan op een laag vuur stollen. Reken op ongeveer 10 minuten.

Geef hier de volgende tomatensaus bij.

IngrediŽnten: ongeveer 5 e.l. tomatenketchup, 1 t.l. djahť, 1 e.l. gembersiroop, 2 t.l. olie, Ĺ sambal, ongeveer 2Ĺ d.l. water, 3 t.l. maÔzena.

Doe alle ingrediŽnten, behalve de maÔzena, in een steelpannetje en breng het  aan de kook. Voeg de met water aangemaakte maÔzena toe en kook door tot de saus gaat binden. Hou de saus warm op bijvoorbeeld een theelichtje. 

Vegetarische gehaktballetjes met groenten en ananas

IngrediŽnten.

Voor het vegetarisch gehakt: 150 gram tahoe, 1 t.l. knoflookpoeder, 1 takje peterselie, 1 ei, 3 t.l. sojasaus, Ĺ t.l. gemberpoeder, zout, peper, scheutje olie.

Prak de tahoe met een vork en voeg er de overige ingrediŽnten aan toe. Maak er balletjes van, iets groter dan soepballetjes en bak ze in de olie bruin in ongeveer 5 minuten. Zet ze even apart.

Groenten en vruchten: 1 blikje ananas in stukjes, 1 winterwortel in schijfjes, 1 rode paprika in stukjes, 1 kleine prei in ringen, scheutje olie. 

Bak de wortel, de prei en de paprika in de olie ongeveer 10 minuten totdat het harde er af is. Voeg de ananas toe zonder deze te bakken en zet het geheel even apart.  

Voor de saus: 2 e.l. tomatenketchup, 1 t.l. knoflookpoeder, Ĺ e.l. sojasaus, 2 t.l. suiker, Ĺ e.l. azijn, 1 e.l. ananassap, Ĺ t.l. gemberpoeder, zout, peper, 1 dl. water, Ĺ e.l. olie, 1 e.l. maÔzena.

Doe alle ingrediŽnten voor de saus, behalve de maÔzena, bij elkaar en breng dit aan de kook. Maak de maÔzena met een beetje water aan en voeg dit, al roerend, toe aan de saus totdat deze begint te binden. Voeg de gehaktballetjes en de groenten met ananas toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen op een laag vuur. Voeg zonodig een beetje water toe.

Groentegerecht

Paksoi

IngrediŽnten: 1 paksoi, scheutje olie, Ĺ bouillonblokje, 1 e.l. sojasaus.

Snij de paksoi in grove stukken, was ze en kook ze, onder toevoeging van de andere ingrediŽnten, maximaal 10 minuten tot het rauwe er af is.    

Diverse

Mie

Kook 500 gram mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Je kunt kiezen uit de verschillende soorten die te koop zijn.

Kroepoek, sambal, zoete ketjap.

 

terug naar kookboek
terug naar
index