Griekse maaltijd

terug naar kookboek
terug naar
index

 

De Griekse keuken is en wordt beÔnvloed door diverse keukens in het Middellandse zeegebied, zoals de Italiaanse en Turkse. En ook de toerist heeft ervoor gezorgd dat de Griekse keuken met zijn tijd meegaat. Of dit een zegen is betwijfel ik. Typisch Griekse gerechten worden nu vergezeld door patat. De Griekse keuken is zeker niet uniek, maar Griekenland heeft een bijzonder plaatsje in mijn hart en er zijn genoeg smakelijke gerechten om een keuze uit te maken.

Vleesgerechten

Maak een keuze uit de volgende vleesgerechten al naar gelang je voorkeur. Meestal kies ik er twee.

Keftedes

IngrediŽnten: 400 gram rundergehakt, peper, zout, 1 t.l. pepermuntblad, 1 e.l. peterselie, 1 t.l. oregano, 1 t.l. uienpoeder, 1 t.l. knoflookpoeder, 1 gesnipperde boterham zonder korst, 1 ei, margarine.

Kneed door het gehakt  alle overige ingrediŽnten, behalve de olie, en maak hiervan langwerpige ballen (voor zover ballen langwerpig kunnen zijn) ter grootte van aardappelkroketjes. Bak ze in een koekenpan in de olie in ongeveer 10 minuten gaar.

Lamskoteletten

IngrediŽnten (voor 4 personen): 4 lamskoteletten, 1 e.l. olie, peper, zout, 1 t.l. knoflookpoeder, 2 t.l. uienpoeder, Ĺ t.l. kruidnagelpoeder, Ĺ kaneel, Ĺ t.l. piment, 1 t.l. oregano.

Maak van alle ingrediŽnten een papje en wrijf de koteletjes hiermee in. Leg ze in een ovenschaal en braad ze in een voorverwarmde oven op 175 ļC in ongeveer 45 minuten gaar. Enkele keren draaien en eventueel iets water toevoegen wanneer het vlees met uitdroging wordt bedreigd. Op de barbecue is een uitstekend alternatief, wanneer je het tijd vindt voor een tuinfeest. Leg de kefedes er dan maar meteen bij.

Stoofschotel van rundvlees

IngrediŽnten: 500 gram rundvlees in stukken gesneden, 2 e.l. olijfolie, 1 gesnipperd teentje knoflook, peper, zout, Ĺ t.l. oregano, 2 tomaten, Ĺ glas droge witte wijn, bouillonblokje, blaadje laurier, 2 e.l. zoetzure zilveruitjes, 1 e.l. peterselie, water.

Schoei in een braadpan het vlees in de olie dicht en voeg vervolgens de andere ingrediŽnten toe. Laat het vlees op matig vuur in 2 tot 2Ĺ uur gaar worden. Voeg zonodig regelmatig iets water toe in verband met aanbrandrisico.

Lamsvlees uit de oven

IngrediŽnten: 500 gram lamsbout, bosje selderij, Ĺ gesnipperde ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, peper, bouillonblokje, ľ t.l. kruidnagelpoeder, ľ t.l. laurierpoeder, ľ t.l. kaneel, 1 t.l. piment, 2 e.l. tomatenpuree, scheutje olie, scheutje droge witte wijn.

Meng in een ovenschaal alle ingrediŽnten door elkaar en leg de lamsbout hierin. Braad deze in een voorverwarmde oven op 175 ļC in 1 ŗ 2 uur gaar, afhankelijk van de dikte van de bout. Tijdens de braadtijd een paar maal keren.

Groetengerechten en andere vegetarisch gerechten

Gevulde aubergine

IngrediŽnten: 2 aubergines, 2 e.l. gesnipperde ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, 1 e.l. tomatenketchup, Ĺ t.l. kaneel, Ĺ t.l. pepermuntblad, zout, peper, 1 e.l. olie.

Snij de aubergines in de lengte door en haal er zoveel mogelijk vruchtvlees uit. Snij dit fijn en vermeng het met de overige ingrediŽnten. Vul de uitgeholde auberginehelften met dit mengsel bak ze in een ovenschaal met een bodempje water in een voorverwarmde oven op 175 ļC in ongeveer 45 minuten gaar. Overigens zijn ze ook prima te bereiden in de combimagnetron op de magnetron/oven- combinatie in hooguit 10 minuten (zoals ik dus doe).     

Gevulde paprika

IngrediŽnten: 2 rode paprika's, 1 gesnipperde ui, Ĺ e.l. peterselie, Ĺ t.l. pepermuntblad, 1 theekopje gekookte rijst, 1 e.l. rozijnen, 2 t.l. suiker, ľ t.l. kaneel, peper, zout, 1 e.l. olijfolie.

Snij van de paprika's een kapje af, inclusief het steeltje. Verwijder het zaad en het witte vruchtvlees. Maak van alle ingrediŽnten een mengsel en vul hiermee de paprika's. Doe het kapje er weer op. Bak de paprika's in een ovenschaal met een bodempje water in een voorverwarmde oven op 175 ļC in ongeveer 30 minuten gaar. Net als de gevulde aubergines zijn ook de paprika's prima te bereiden in de combimagnetron op de magnetron/oven- combinatie in hooguit 10 minuten.    

Boerensalade

IngrediŽnten: 1 groene paprika in reepjes gesneden, 3 vleestomaten in grote stukken, Ĺ komkommer in plakjes, 1 rode ui in ringen gesneden, 150 gram feta (Griekse geitenkaas), handjevol zwarte olijven, 1 e.l. azijn, 1 e.l. olijfolie.

Doe alle groenten en kaas in een schaal en giet hierover de olie en azijn. 

Diverse

Griekse rijst

IngrediŽnten: 500 gram rijst, 2 e.l. olijfolie, 1 bouillonblokje, peper, zout, water.

Bak de rijst in de olie glazig en voeg de overige ingrediŽnten toe. Laat de rijst koken in de op de verpakking aangegeven tijd.

Tzatziki

Tzatziki is een saus gemaakt van kwark, koflook en stukjes komkommer. Ik maak ze nooit zelf, maar koop ze in kant en klaar in de supermarkt. 

Dolmades

Dolmades zijn gevulde wijnbladeren. De vulling bestaat uit rijst met kruiden, soms aangevuld met gehakt. Ze worden zowel koud als warm gegeten. Ik koop ze in blik, ze zijn dan zonder vlees.

 

terug naar kookboek
terug naar
index