Indische rijsttafel

terug naar kookboek
terug naar
index

 

Tip: laat het aantal gerechten afhangen van het aantal bofkonten dat mee mag eten. Maak dus van een gerecht niet tweemaal zoveel wanneer je het dubbele aantal mensen wilt verrassen, maar maak er een gerecht bij: hoe meer mensen, hoe meer smaken. 

Vleesgerechten

Maak een keuze uit de volgende vleesgerechten al naar gelang je voorkeur voor bepaalde soorten vlees. Deze vleesgerechten kunnen al eerder worden bereid, bijvoorbeeld de avond tevoren. De smaak van het vlees wordt er beter door en je komt vlak voor de maaltijd niet in de problemen met de ruimte op de kookplaat. De vooraf bereide gerechten kun je dan opwarmen in de oven of de magnetron.     

Babi ketjap (varkensvlees)

IngrediŽnten: 250 gram speklappen in vingerdikke reepjes, 2 e.l. olie, water, 5 e.l. gesnipperde ui,  2 teentjes gesnipperde knoflook, peper en zout naar smaak, 2 t.l. djahť, 1 e.l. gembervocht, 1 e.l. azijn, 2 e.l. zoete ketjap.

Doe alle ingrediŽnten in een pan en voeg zoveel water toe dat het vlees ruim onderstaat. Laat het vlees in ongeveer drie kwartier op een niet te hoog vuur gaar worden. Pas op voor aanbranden vanwege de ketjap. 

Kip boemboe Bali

IngrediŽnten: 500 gram kip (poten of karbonades), 4 e.l. olie, 1 e.l. tomatenpuree, water, 2 e.l. gesnipperde ui, 1 teentje gesnipperde knoflook, 1 t.l. sambal, 1 t.l. djahť, 1 t.l. sereh, zout.

Doe alle ingrediŽnten in een pan en voeg zoveel water toe dat de kip onderstaat. Laat het geheel ongeveer drie kwartier sudderen totdat de kip gaar is. Wanneer dit gerecht een aantal uren eerder of de dag ervoor wordt bereid, dan krijgen de kruiden de tijd om in de kip te trekken, zodat de smaak nog beter is.

Gestoofd rundvlees

IngrediŽnten: 500 gram runderlappen in stukken van 2 ŗ 3 cm. gesneden, 3 e.l. santen, water, 2 t.l. ketoembar, 2 t.l. koenjit, 1 t.l. sereh, zout, scheutje olie, 1 t.l. laos, 1 t.l. djintan, 3 e.l. gesnipperde ui, 2 teentjes gesnipperde knoflook, 1 t.l. sambal.

Bak het vlees met de uien in de olie in een braadpan tot het vlees is dichtgeschroeid. Doe de andere ingrediŽnten erbij en zorg dat het vlees onder water staat. Laat het vlees op matig vuur in 2 tot 2Ĺ uur gaar worden. Voeg indien nodig water bij, zodat het vlees niet aanbrandt en er voldoende gebonden saus ontstaat. 

Satť van gehakt

IngrediŽnten: 250 gram rundergehakt,  1 e.l. santen, Ĺ e.l. zeer fijn gesnipperde ui, 1 teentje knoflook uit de knijper, Ĺ t.l. sambal, ľ t.l. laos, Ĺ t.l. ketoembar, ľ t.l. djintan, ľ t.l. koenjit, ľ t.l. djahť, ľ t.l. kentjoer, Ĺ t.l. sereh, peper, zout, margarine. 

Meng alle ingrediŽnten door elkaar en draai hiervan gehaktballetjes ter grootte van bitterballen. Bak ze bruin en gaar in margarine in een koekenpan in ongeveer 10 minuten. Voeg eventueel water toe tegen aanbranden. Geef er eventueel pindasaus bij (zie verderop).   

Vegetarische gerechten

Eieren in saus

IngrediŽnten: 6 eieren, 3 e.l. gesnipperde ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, 1 t.l. sambal, 1 t.l. laos, 1 t.l. Javaanse suiker, 1 t.l. sereh, Ĺ t.l. gemalen laurier, 1 t.l. tomatenpuree, 2 e.l. santen, 2 e.l. olie, zout, water.

Kook de eieren hard in ongeveer 8 tot 10 minuten en pel ze. Bak in een kleine pan de ui in de olie tot ze zacht begint te worden. Doe de andere kruiden en de tomatenpuree erbij en blijf goed roeren. Voeg daarna water toe en vervolgens de santen en de eieren. Zorg dat de eieren helemaal met de saus bedekt zijn. Laat op een zacht vuur in ongeveer 10 minuten de saus wat indikken. Ik maak dit gerecht ook wel eens de avond tevoren waarbij ik de eieren halveer, zodat de smaak van de saus in de eieren trekt.   

Gebakken tempť

IngrediŽnten: 1 blok tempť in dobbelsteentjes gesneden, 3 e.l.  gesnipperde ui, 2 teentjes gesnipperde knoflook, 3 e.l. olie, 2. t.l. Javaanse suiker, 1 t.l. sambal.

Fruit de uitjes in olie lichtbruin en voeg de andere ingrediŽnten toe. Bak de tempť in ongeveer 10 minuten in een koekenpan op een zacht vuurtje gaar. Voeg zonodig een beetje water toe.  

Groentegerechten

Maak een keuze uit de volgende groentegerechten, misschien vind je ťťn groentegerecht voldoende.

Gestoofde kool

IngrediŽnten: 1 Chinese kool in brede repen gesneden, 4 e.l. gesneden ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, Ĺ t.l. sambal, 3 e.l. olie, 1 maggiblokje, klein beetje water.

Bak de ui in de olie even aan en voeg daarna de knoflook, de sambal en het maggiblokje toe. Wrijf het maggiblokje fijn in de pan en blus het geheel met een scheutje water. Voeg de kool toe en laat deze in ongeveer 10 minuten stoven. Schep de kool enkele keren om, zodat alles op smaak komt gaar wordt. De kool niet te lang verwarmen, want dan wordt hij slap en zacht.         

Boontjes met kruiden

IngrediŽnten: 250 gram sperzieboontjes, 3 e.l. gesnipperde ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, 1 t.l. sambal, 1 t.l. laos, 1 t.l. Javaanse suiker, 1 t.l. sereh, Ĺ t.l. gemalen laurier, 1 e.l. santen, 2 e.l. olie, water, snufje zout.

Maak de boontjes schoon en doe alle ingrediŽnten bij elkaar in een pan en voeg een scheutje water toe. Laat het gerecht ongeveer 20 minuten koken op matig vuur, zodat de boontjes niet meer rauw maar nog wel knapperig zijn.

Gado gado

IngrediŽnten: Chinese kool in repen gesneden, sperziebonen en taugť in gelijke hoeveelheden, samen ongeveer 400 gram, snufje zout, plakjes komkommer, selderij, gebakken uitjes, pindasaus, emping en /of kroepoek, water.

Kook de sperziebonen in een bodempje water met een beetje zout in een pan. Voeg na 15 minuten de kool en de taugť toe en laat de groenten nog 5 minuten doorkoken. Leg de groenten op een schaal en bedek haar met plakjes komkommer, gebakken uitjes, fijngesneden selderie en emping of gesnipperde kroepoek. De pindasaus er overheen gieten of er apart bij serveren. De hoeveelheden van de afzonderlijke ingrediŽnten kun je naar eigen smaak bepalen. 

Diverse

Rijst met kruiden

IngrediŽnten: 500 gram rijst, water, 3 e.l. santen, 2 t.l. koenjit, Ĺ t.l. gemalen laurier, zout.

Breng water met zout aan de kook en voeg de rijst en de overige ingrediŽnten toe. Volg voor de kooktijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking op. Zorg door middel van dosering van de warmte dat zo veel mogelijk water verdampt.

Pindasaus

IngrediŽnten: Ĺ pot pindakaas, 1 e.l. olie, water, 1 t.l. azijn, 1 e.l. geraspte ui, 1 teentje knoflook uit de knijper, 1 t.l. sambal, 1 t.l. Javaanse suiker, ľ t.l. kentjoer, snufje zout.

Doe alle ingrediŽnten bij elkaar in een steelpannetje en verwarm de saus. Er moet voldoende water worden toegevoegd om aanbranden te voorkomen: het water verdampt vrij snel. Roeren tot de gewenste dikte is bereikt en daarna warm houden op een theelichtje of iets dergelijks.  

Bijgerechten

De volgende bijgerechten zijn kant en klaar te koop. Je kunt ze ook zelf maken (behalve de komkommer), maar dan sta je wel erg lang in de keuken. 

Kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes, sambal, atjar of zoetzure augurken, komkommer.

 

terug naar kookboek
terug naar
index