homepage personalia kwartierstaat Waanders parenteel Waanders
parenteel Kloosterhuis parenteel Lemmens parenteel Cramer fotoalbum genealogie
kookboek schilderkunst fotografie Bobby's page
gastenboek e-mail links naar andere sites  

Kookboek

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Waarom een kookboek, terwijl er al zo veel zijn? Omdat ik denk een aanvulling te geven op de reeds bestaande. Het volgende is namelijk het geval: in ons gezin van 6 personen is één van de kinderen vegetarisch, terwijl enkele andere echte vleeseters zijn. Daarom komen in mijn menu's altijd zowel een vleesgerecht als een vegetarisch gerecht voor. Voorts doe ik af en toe een poging om grenzeloos te koken, dat wil zeggen het combineren van gerechten uit diverse landen. Ook zal het misschien opvallen dat ik veel verschillende kruiden gebruik. De gerechten zijn niet altijd helemaal zelf bedacht: soms maak ik uit verschillende varianten van een gerecht een keuze uit de gebruikte ingrediënten zodat het gerecht beantwoordt aan mijn eigen smaak en die van mijn gezinsleden. De menu's zijn afgestemd op 6 personen, maar je moet zelf maar bepalen hoe de gemiddelde eetlust van je gasten is. En mocht je één of meer gerechten uitproberen: alvast smakelijk eten.

Menu's:

Indische rijsttafel

Chinese bamitafel

Pizza

Chili con carne

Griekse maaltijd

Meer menu's volgen.

 

Kruiden, specerijen en andere smaakmakers:

Djahé: hiermee wordt gemberpoeder aangeduid. Daarnaast kennen we ook de zogenaamde stemgember, bekend van de groene aardewerken potjes, die bestaat uit gekonfijte gember in siroop en voorts de vrij zoete gembersiroop in flesjes.  

Djintan: veel in de Indische keuken gebruikt, de Nederlandse naam is komijn. Met mate gebruiken. Overheersing van deze specerij is niet lekker.

Javaanse suiker: meestal verkocht onder de naam Goelah Djawa. Heeft naar mijn mening iets meer aroma dan andere suikers. 

Kentjoer: specerij met een bijzondere, sterke smaak. Meestal is een mespuntje voldoende, moet niet overheersen. 

Ketoembar: Indische naam voor koriander. Meestal in gedroogde, gemalen toestand verkocht. Wordt veel gecombineerd met djintan. 

Knoflook: zeer bekend en veel gebruikt over de gehele wereld en geschikt voor veel soorten gerechten. De hoeveelheid wordt dikwijls aangepast aan de eigen smaak. Ik gebruik bij voorkeur verse knoflook. In snel-klaar-gerechten gebruik ik dikwijls knoflookpoeder.

Koenjit: andere namen zijn kurkuma en geelwortel. Specerij, dat niet alleen om de smaak wordt toegepast, maar ook vaak om gerechten geel te kleuren.

Kruidnagel: scherpe, aromatische specerij, voornamelijk in vleesgerechten gebruikt. Dikwijls gebruik ik de gemalen vorm.

Laos: specerij met een zachtere scherpte dan peper en met een ander aroma. 

Laurier: een ietwat bitter aromatisch blad. Ik gebruik meestal de gemalen variant. 

Sambal: hete smaakmaker met als basis Spaanse peper en aangevuld met diverse ingrediënten, afhankelijk van de smaak die is gewenst. Bekende sambals zijn: sambal oelek (de standaard sambal), sambal badjak (met o.a. ui), sambal trassi (met trassi=garnalen) en sambal manis (zoet). Zelf verse sambal maken is de moeite waard, maar omdat je geen conserveermiddelen toepast, is de houdbaarheid aanzienlijk korter dan de algemeen gebruikte sambal die je in potjes koopt. In mijn recepten noem ik geen sambal bij naam, gebruikt maar wat je in huis hebt.

Santen: santen wordt van kokosmelk gemaakt. We kennen de geperste blokken santen en de zakjes met santenpoeder. Vanwege houdbaarheid en gebruiksgemak neem ik meestal de poeder. Naast de smaak, die bij veel gerechten past, heeft het een enigszins bindende eigenschap voor sausen.  

Selderij: zeer aromatisch blad. Bij voorkeur vers gebruiken. Lekker in onder andere soep. 

Sereh: Nederlandse naam is citroengras. Geeft enige frisheid aan gerechten, maar heeft niet de zuurheid van citroen. 

Sesamolie: zeer aromatische olie, spaarzaam gebruiken bij vleesgerechten.

Sojasaus: enigszins zoute saus gemaakt van sojabonen. Veel gebruikt in de Chinese keuken.

Vijfkruidenpoeder: samenstelling van anijs, venkel, kruidnagel en komijn, een bijzondere Chinese specerijenmelange voor diverse soorten vlees.