Pizza

terug naar kookboek
terug naar
index

 

Het leuke van het maken van pizza's is, dat je met weinig moeite voor iedereen een pizza naar wens kan maken. De basis zal in de regel bestaan uit tomaten en kaas en enkele kruiden. Daarop kan naar keuze groenten en vis of salami worden gedaan. Vervolgens kunnen nog enkele andere smaakmakers worden toegevoegd zoals kappertjes, ananas en olijven. De echte Italiaanse pizza munt dikwijls uit in soberheid. Wij Nederlanders hebben bijna de neiging om alles wat we lekker vinden op de pizza te stapelen. Bepaal zelf hoe hoog jouw toren van Pizza mag worden.

De bodem

1 pak (500 gram) zelfrijzend bakmeel, 2½ d.l. water, 1½ d.l. olie (ik gebruik zonnebloemolie en bewaar mijn dure olijfolie voor gerechten waar de olijfoliesmaak beter tot zijn recht komt).

Verwarm de oven alvast voor op 200 ºC. Kneed van het meel, het water en de olie een soepel beslag. Maak hiervan (in mijn geval) 6 pizzabodems op ingevette ovenborden en/of bakplaat. Ook gebruik ik wel de bodems van bakblikken. Bak de bodems in de voorverwarmde oven 10 minuten halfgaar. Door de bodem zonder ingrediënten voor te bakken, voorkom je dat de bodem door het vocht van onder andere tomaten een kleffe zooi wordt.

Het beleg

Standaard

1 blikje tomatenpuree, 6 middelgrote tomaten of 2 blikken gepelde tomaten, 2 t.l. basilicum, 3 t.l. oregano, 1 t.l. knoflookpoeder, 150 gram geraspte jongbelegen kaas, peper, zout.

Naar keuze

in ringen gesneden ui, champignons, zilveruitjes, plakjes augurk, maïs, ananas, olijven, kappertjes, salami of vis en schelpdieren, zoals sardines, tonijn, zalm, garnalen, mosselen en ansjovis.

Bedek de bodem met een laagje tomatenpuree en leg daar de uitgelekte tomaten op. Bestrooi het met een weinig zout, peper en met basilicum. Leg daar de eventueel gekozen uien en/of champignons op. Strooi daaroverheen de kaas. Vervolgens naar keuze salami of vis en schelpdieren. Daarover gaat de oregano en knoflook. Tenslotte naar wens zilveruitjes, augurk, maïs, ananas, olijven en kappertjes toevoegen. De pizza's gaan nu 10 tot 15 minuten de oven in totdat alles goed warm is. Probeer je te beperken door niet alle genoemde vullingen op één pizza te gooien. Ik ben er overigens van overtuigd dat je al snel de pizza zult aanpassen aan je eigen smaak en dingen toevoegt die ik hierboven niet heb genoemd, bijvoorbeeld mozzarellakaas, artisjokbodems, inktvisringen, paprika, rundergehakt enzovoort. Mijn bedoeling is slechts om aan te geven dat je met pizza's een aangepast gerecht naar ieders smaak kunt maken.

 

terug naar kookboek
terug naar
index