Mijn persoonlijke bamboe- boeken en planten Top 5


1 The book of bamboo
2 Bamboe
3 Bamboo One Hundred Paths to Beauty en Die wunderbare Welt des Bambus
4 Bamboe een verrassende plant in uw tuin
5 Bamboe in huis en tuin

The book of bamboo

Auteur : David Farrelly ISBN Nr : 0-87156-825-x Inhoud : Dit boek wordt door sommige ook wel de bamboebijbel genoemd. In het boek worden vele tropische en gematigde soorten beknopt en soms uitgebreid beschreven. Verder wordt veel aandacht besteedt aan het gebruik van bamboe als bouwmateriaal en als basisgrondstof voor diverse produkten. Ook wordt aandacht geschonken aan de plaats die bamboe inneemt in de cultuur van sommige landen. Opmerking : in 1995 is het boek (gelukkig) opnieuw uitgegeven.

Bamboe

Auteur : Michael Bell ISBN Nr : 90 6097 548 0 Inhoud : Het beste Nederlandstalige boek over bamboe wat tot nu toe is verschenen. Het boek staat bol van gedegen informatie. Mooie foto's zijn volop aanwezig en de diverse platen maken het boek echt bijzonder. Dit het boek waar jaren naar is uitgekeken.

Bamboo One Hundred Paths to Beauty en

Die wunderbare Welt des Bambus

Deze twee boeken delen de derde plaats. Auteur : Shinji Takama (Fotograaf in dit geval) ISBN Nr : 4-7661-0528-1 (Bam. One Hundred Paths to beauty) Inhoud : Dit boek bevat 80 schitterende foto's van bamboe. Tekst is zeer spaarzaam aanwezig in het boek. Maar de foto's alleen al maakt het de moeite waard om het boek aan te schaffen. Auteur : Shinji Takama (Fotograaf in dit geval) ISBN Nr : 3-7701-3800-7 (Die wunderbare Welt des Bambus) Inhoud : Dit boek bevat meer dan 200 schitterende kleurenfoto's van bamboeplanten en voorwerpen. Daarnaast zijn er nog tientallen zwartwit foto's aanwezig. Tekst is ook hier zeer spaarzaam aanwezig.

Bamboe een verassende plant in uw tuin

Auteur : Jan van Doesburg en Hans van Biemen ISBN Nr : 90-210-0486-0 Inhoud : Helder geschreven boek over bamboe. De bamboe als plant wordt duidelijk beschreven evenals het gebruik van bamboe in de tuin. Jammer dat er niet meer soorten worden beschreven. Blijft echter een aantrekkelijk boek.

Bamboe in huis en tuin

Auteur : Wolfgang Eberts ISBN Nr : 90-5210-098-5 Inhoud : Dun boekje met veel beknopte informatie over bamboe. Prijs kwaliteit verhouding is erg goed. De beschrijving van de verschillende soorten is helaas te kort maar de vele mooie foto's maken weer veel goed.

Mijn persoonlijke bamboeplanten Top 5

1 Phyllostachys vivax 'Aureocaulis'
2 Fargesia sp.jiuzhaigou
3 Chusquea gigantea
4 Phyllostachys nigra
5 Semiarundinaria fastuosa


Phyllostachys vivax 'Aureocaulis'

Zeer winterharde hoge (8-12 m) bamboe met direct na het vallen van de schutbladen diepgele stengels met wisselende groene strepen. Als solitair in een ruime tuin een ongeëvenaarde blikvanger.

Fargesia sp.jiuzhaigou

Een van de mooiste polvormende bamboes. Zeer sierlijke bamboe met kleine blaadjes. De stengels verkleuren naar een purperroodachtige kleur. Deze soort wordt ongeveer 2 a 4 m hoog en is zeer winterhard. Geweldige plant voor in de voortuin.

Chusquea gigantea

Zeer bijzondere opgaande bamboe die direct opvalt door de blauwgroene bladeren en de vele zijtakjes die ontstaan vanuit de knopen. Een van de zijtakken is veel groter dan de overige wat het determineren makkelijk maakt. Kan een forse hoogte bereiken maar is helaas slecht winterhard.

Phyllostachys nigra

Als de stengels voldoende zonlicht ontvangen dan verkleuren deze naar diep zwart. Dit geeft een prachtig contrast met de groene omgeving.

Semiarundinaria fastuosa

De stengels groeien als pillaren rechtomhoog. Buigt nauwelijks door wat een statig effect geeft. Bamboe met een eigen karakter. Mag niet ontbreken in een bamboecollectie.