De Lachende LigfietserHet eindresultaat...

Het mag wel duidelijk zijn dat de gebruiker van deze fiets met wat meer plezier op zijn fiets zit dan toen hij nog niet in het bezit was van een ligfiets. Hoe en en op welke manier dit gekomen is is in het onderstaande stap voor stap te volgen.

In den beginne was er alleen maar het idee dat het wel eens plezierig zou kunnen zijn om te fietsen op een ligfiets. Maar hoe kom je te weten of dit werkelijk het geval is, waar kom je aan informatie, waar kun je terecht en meer van dat soort vragen.

Tot mijn grote verbazing bleek Nederlands best gesorteerde ligfietsen zaak bij mij om de hoek te zitten. Een bezoekje aan de liggende hollander was het antwoord op veel van mijn vragen.

Hun open dagen zijn erg plezierig en geven je echt een mogelijkheid om voor jezelf te bepalen wat het model is wat je het beste ligt.

Ik kwam echter al snel tot de conclusie dat het kopen van een ligfiets niet direct mijn eerste prioriteit zou zijn. Om toch te kunnen ligfietsen moest het dus een zelf te bouwen ligfiets worden met de volgende eigenschappen:
  • Onderstuur
  • Geveerd
  • Het hele jaar te gebruiken
  • Makkelijk zelf te construeren.
  • Al was zelfbouw het enige alternatief, het moest natuurlijk wel een acceptabel eindresultaat opleveren. De fiets die het meeste bij mijn eigenschappen kwam was de alligt van Leo Visscher.

    Het begin was er, nu nog de praktische uitvoering


    Peter van Dijck