Home Samos Lesbos Rhodos Kos Links

Welkom

in

 CHIOS 

 


 meld je hier gratis aan, zo kan ik mijn site onderhouden. Alvast bedankt!

Bestel hier alvast je reisgids, ook in het Nederlands.

 

                                   

                       click here for English

 

 

Chios eiland van de mastiek en middeleeuwse dorpjes. Chios is kompleet anders in vergelijking met de andere eilanden die je op deze site tegenkomt. Het eiland is nog niet door het massa toerisme ontdekt zodat je heerlijk van dit mooie eiland kunt genieten. Hieronder staat weer een uitgebreide foto reportage met een duidelijke beschrijving, zodat je het gevoel krijgt, dat je er midden in zit. Van alle foto's is een vergroting te zien en het is zeker de moeite waard om deze op je gemak te bekijken. Als je mij vraagt waar je moet verblijven dan volgen hier een paar tips:

Karfas op ± 6 km. van Chios stad. Dit is een echt vakantiedorp, met de gebruikelijke drukte. Karfas heeft een mooi lang strand met diverse taveernes, brommer en auto verhuurbedrijven en een paar toeristenwinkeltjes.

Wij zaten in Agia Ermioni een klein dorpje op 3 km. van Karfas. Na 10 min. lopen kom je in Megas Limionas, hier bevind zich een klein strandje en een paar heel goede taveernes. Ga maar naar Steki, is lekker en niet duur.

Waar je ook heerlijk kan verblijven is het dorpje Agia Fotia, drie taveernes en een mooi strand. De appartementen bevinden zich hier vrijwel allemaal tot vlak aan het strand.

strandje van Agia Fotia

Het plaatsje Komi vlakbij Emporio heeft een schitterend zandstrand dat zeker ideaal is voor mensen met kinderen, het strand loopt hier heel geleidelijk af. Verder ook hier diverse taveernes en een paar toeristenshops.

Komi

Voor de echte rustzoekers, ga maar naar de Kambos. Dit is een gebied vlak achter Chios-stad. Dit gebied bestaat uit enorme herenhuizen op ommuurde plantages. (De meeste huizen hier beschikken ook over een waterrad op hun terrein.) Hier worden voornamelijk citrusvruchten verbouwd. De toerist komt hier nauwelijks en dat is ergens wel jammer aangezien dit een uniek gebied is, dat je nergens in Griekenland zal tegenkomen.

Herenhuis in de Kambos

Hieronder een aantal foto's van Chios-stad. Deze stad is na een aardbeving in 1881 vrijwel geheel verwoest zodat je hier niet meer veel vindt uit vroegere perioden. Toch is deze stad ondanks de drukte zeker een bezoek waard. Aan de haven vind je de gebruikelijke rijen met terrassen, vele winkeltjes banken etc.etc. Vlak achter de haven bevinden zich vele winkeltjes voor de plaatselijke bevolking. Hier zie je de Grieken heerlijk flaneren en in de ochtend al hun boodschappen doen. Ook vlakbij het centrum bevindt zich het kasteel, maar hier is bijna niets meer van over. Verder zijn er nog een paar musea en een heel mooi park waar je je heerlijk kunt terugtrekken temidden van alle drukte in deze stad.

Chios-stad:

Luchthaven van Chios. Je kan hier heerlijk buiten wachten.

Haven van Chios-stad Park midden in Chios-stad Slager in Chios-stad altijd verse vis "Kalverstraat" van Chios-stad Windmolens tussen Chios-stad en Vrontados

 

Het zuidelijke gedeelte van Chios bestaat uit o.a. mastiekstruiken, de hars die van deze struiken wordt gewonnen is uniek voor Griekenland. Deze hars komt alleen maar vrij in het zuidelijke gebied van Chios en verder nergens. Van deze hars wordt o.a. Mastieklikeur en tandpasta gemaakt, bovendien wordt het verkocht als kauwgom, maar dit smaakt gewoon naar hars. Voor ons een éénmalige kennismaking.

mastiek struiken

Wat werkelijk schitterend is in het zuiden van Chios zijn de mastiekdorpen. Dit zijn middeleeuwse kasteeldorpen van een uitzonderlijke schoonheid. De buitenkant van deze dorpjes zijn allemaal ommuurd door een aaneenschakeling van de diverse huizen, zo werden de piraten buitengehouden. Een heel mooi mastiekdorpje is Pyrgi, de huizen hier zijn vrijwel allemaal bewerkt met ingekraste traditionele motieven. Verder moet je zeker een bezoek brengen aan Mesta, dit is het best bewaarde middeleeuwse dorp met veel gerestaureerde huizen en allemaal nauwe straatjes. ( Deze straatjes kom je in meeste van dit soort dorpjes tegen. Het is net een doolhof en in de zomer is het in de nauwe straatjes heerlijk koel. ) Probeer de meeste van deze dorpjes te bezoeken, in ieder geval Pyrgi, Mesta, Olympi en zeker ook Vessa. Het is hier zo mooi je waant je werkelijk eeuwen terug.

Pyrgi:

terras met kerk midden in Pyrgi Pyrgi visboer in Pyrgi Agii Apostoli-kerk in Pyrgi Pyrgi aaneengeregen tomaten, hangen te drogen in Pyrgi Pyrgi Pyrgi

Mesta:

dorpsbewoner in Mesta Mesta dorpsplein van Mesta Mesta Geit midden in het doolhof van Mesta

Olympi:

terrasje in Olympi Olympi

Olympi

Zwarte kust en Kalamoti:

En als we toch in Chios zijn dan ga je natuurlijk naar het zwarte strand van Mavros Gialos, je vind dit strand bij het haventje van Emporio. Dit strand met zijn zwarte ronde kiezels is ontstaan uit een reeds uitgebluste vulkaan. Richting Mavros Gialos komen we langs het dorpje Kalamoti, dit is ook een middeleeuws dorp waar je gewoon een uurtje heerlijk doorheen moet wandelen.

zwarte strand bij Mavros Gialos

strand bij Mavros Gialos doorgang naar het tweede strand bij Mavros Gialos stranden bij Mavros Gialos kerkje in Kalamoti Kalamoti

 

Als je Chios-stad uitrijdt kom je al snel in centraal Chios. Dat is een behoorlijk groen gebied met weinig dorpjes en het mooie klooster van Nea Moni. De oorsprong van dit klooster gaat zeker 1000 jaar terug. Verder rijdend kom je in Avgonyma een klein middeleeuws dorpje, waar je natuurlijk terecht kunt voor een hapje en een drankje. Als je deze weg verder volgt kom je in Anavatos. Dit dorpje dat ze nu aan het restaureren zijn zie je pas op het laatste moment liggen. Het ligt boven op een berg midden in de bossen. Vroeger onbenaderbaar, tegenwoordig via vele haarspeldbochten te bereiken. Dit dorpje met zijn vrijwel verlaten huisjes is een klein spookstadje, door zijn geschiedenis en ligging zeer zeker een bezoek waard.

Nea Moni:

klooster van Nea Moni Kerk op het terrein van Nea Moni. Schouders en benen bedekt houden!

Avgonyma en Anavatos:

Avgonyma Anavatos Anavatos weg naar Anavatos

Vanuit Chios-stad het noordwesten van Chios bezoeken kan je het beste met de auto doen. Dit is toch een rit van ± 120 km. dus vroeg vertrekken en veel zien. Als je Chios-stad uit bent rij je richting Volissos over een geheel kale vlakte. Je zit hier behoorlijk hoog zodat je van hieruit ook de kust van Turkije kan zien. De natuur en de westkust zijn heerlijk om doorheen te rijden. Het is dan ook de moeite waard om regelmatig te stoppen en te genieten van de vele vergezichten. Ons doel was het Agios Galas. Hier aan de ingang van een grot, staat de Panagia i Agiogalousena, een Byzantijns kerkje uit de 13e eeuw. Deze grot staat weer in verbinding met twee andere grotten waar zich een paar stalactieten bevinden. Verder bevindt zich hier nog een piepklein kerkje. Het dorpje Agios Galas bevindt zich hier recht boven. Bij ons bezoek was hier een oudere dame die met ons meeliep naar beneden. Neem wel water mee aangezien het vrij steil naar beneden gaat en dus ook een behoorlijke klim weer naar boven. Twee dorpjes verder in Kourounia bevind zich een taverne, maak hier wel gebruik van anders moet je weer een km. of 30 verder rijden. Een wijze raad..... overleg eerst de prijs van het eten aangezien wij zeker het driedubbele van de gangbare prijzen in Chios moesten betalen. Hierna rij je verder richting Potamia en via Volissos weer richting Chios-stad.

Agios Galas:

kerkje van Panagia i Agiogalousena tegen de rotsen van Agio Gala steegje in Agio Gala poezen in Agio Gala wachten op hun middagmaal typisch Grieks venster in Agio Gala

en Kourounia:

Kourounia

De oostkust van Chios mag je zeker niet overslaan, hier kom je veel dorpjes tegen. De kust is hier heel mooi, met zeer veel baaien, inhammen en een mooie natuur. Vanuit Chios-stad rij je richting Vrontados, dit is een voorstad van Chios-stad met veel herenhuizen. Een mooie stad met stranden, maar voor de toerist niet aantrekkelijk. Verder naar het noorden kom je nog langs een klooster, even stoppen en naar binnen gaan. Vervolgens kom je nog diverse dorpjes tegen. Het is zeker de moeite waard om bij diverse dorpjes te stoppen, even wat drinken en genieten van de Griekse bevolking. Waar je zeker even moet kijken is Lagada, dit dorpje ligt in een hele groene vallei, met een heel mooi haventje. Nog verder naar het noorden kom je in Nagos met een klein maar heel mooi strandje, ook vind je hier twee taveernes met veel verse visspecialiteiten. Rij hier weer terug richting Kardamyla en sla af richting Pitnous. Deze streek is heel kaal en ruig, dit geeft een heel apart gevoel, alsof  je alleen op dit eiland bent. Ga hierna richting Chios-stad en je hebt er weer een mooie dag opzitten.

Hier rechts het haventje van Lagada.

Lagada

De baai van Nagos is heerlijk genieten.

Nagos

Het ruige binnenland van Chios

Kaal maar wel mooi

Hieronder nog een paar kerkjes die je overal in Griekenland tegenkomt. Deze staan uiteraard op Chios. Op de laatste foto zie je nog een gedenkhuisje staan. Deze huisjes kom je overal in Griekenland tegen. Je vind deze altijd op kritieke punten langs de weg. Hier is dan ook altijd een dierbare omgekomen. Ook dit is Griekenland, je ziet deze gedenktekens heel veel staan en misschien dat veel automobilisten hier dan wat kalmer aan doen. Stop hier eens en dan zie je dat er altijd wel één of meer foto's staan en er brand ook altijd wel een olielampje. Verder geniet van Chios en als je nog iets wilt weten stuur een e-mail of teken mijn gastboek. 

kerkje in Karyes kerkje in de buurt van Kardamyla kerkje op het terrein van  het Myrsindiou-klooster, even voorbij Vrontades gedenkhuisje


Kijk ook bij mijn links, hier vind je nog een paar mooie sites over Chios

Home Samos Lesbos Rhodos Kos Links

Nieuw................ klik hier voor informatie uit de toeristiek

e-mail de webmaster

  een berichtje in mijn gastenboek

OF

  Bekijk mijn gastenboek