home samos lesbos rhodos chios links

Welkom op Kos

 

 

 meld je hier gratis aan, zo kan ik mijn site onderhouden. Alvast bedankt!

Bestel hier alvast je reisgids, ook in het Nederlands.

 

click here for English


 

 


Kos is  het eiland van Hippocrates hier op Kos geboren 460 jaar voor Christus. Iedereen zal ooit wel gehoord hebben van de eed van Hippocrates die elke geneesheer nu ook nog heeft afgelegd! 

Maar de meeste komen toch naar Kos voor zon, zee, strand en heel veel mooi weer, dus.....


Kos is een echt vakantie eiland, vrijwel het hele eiland hangt van het toerisme aan elkaar. Er zijn  maar een handvol dorpjes die wat minder met het toerisme te maken hebben, zoals Kefalos, Pyli, Zia en Antimachia.  Laat je hierdoor niet afschrikken er is nog genoeg te zien en de echte feestvierders op dit eiland slapen lekker uit op de vele stranden. Degene die dus wel wat van het eiland willen zien zijn dus van deze toeristen verlost. Voor de feestvierders onder ons, Kos-stad gaat tot diep in de nacht door, in de zogenaamde barstraat vind je tientallen trendy cafés disco's en alles wat het nachtelijk uitgaan nodig heeft. Degene die het wat kalmer aan willen doen, slenter heerlijk door de oude stad. Pak hier en daar een terrasje en kijk wat er allemaal voorbij loopt. Waar je ook heerlijk kan zitten is natuurlijk aan de haven bij één van de talloze terrasjes met de meest mooie cocktails.

In welke plaats je je vakantie doorbrengt moet je natuurlijk zelf uitmaken..... maar één tip; Kardamena is een plaats waar vrijwel alleen maar Engelsen komen.

Hieronder weer een rondleiding over het eiland via diverse foto's, die je kan aanklikken voor een vergroting.

Laten we maar beginnen bij Kos-stad, hier is ook het meeste te zien en te beleven. Kos-stad bruist werkelijk, overdag is het hier heerlijk slenteren door de oude stad, langs de vele opgravingen en het museum mag zeer zeker niet vergeten worden. 'S avonds is het heerlijk eten in de ontelbare restaurantjes. Om daarvoor of daarna langs de vele souvenir shops te lopen en te kijken.

Lekker eten........... taveerne AGORA een aanrader, vind je meteen achter de markthal. In het midden van het pleintje met een paar grote platanen, niet de eerste tafeltjes pakken (is van een andere taveerne) maar die daarachter. Vriendelijke bediening en alles is lekker!

palmen laan in Kos

haven in Kos stadHaven van Kos stad, hier liggen ook alle boten die excursies verzorgen naar de omringende eilanden. Boek hier je trip of  ga langs bij een boekingskantoor. Scheelt al snel 10-20 euro vergeleken bij de hostess.

politie bureau Kos stadOud Venetiaans gebouw, staat net voor de palmenlaan. Hier bevind zich tegenwoordig het politie bureau en de VVV.

moskee in Kos stadMinaretten met moskeeën  zoals deze vind je heel veel in Kos. Dit komt door de Turkse overheersing en heeft 390 jaar geduurd. Deze moskee vind je op het centrale plein bij de markthal en het museum.

begin van de bar straat

Palmenlaan richting het centrum en langs de haven. Het bruggetje hier op de foto gaat naar het kasteel Deze schitterende begroeide toegangspoort, leid naar de beroemde barstraat en opgravingen zoals er zovele zijn in Kos-stad

winkelstraatje Kos stad

Oude gebouwen zoals deze moskee, vind je echt heel veel in Kos-stad. Deze moskee bevindt zich bij de beroemde plataan van Hippocrates. Het verhaal gaat dat Hippocrates hier zijn leerlingen les gaf. Dit zou betekenen dat deze plataan meer dan 1000 jaar oud zou zijn!

Hier een foto van het Gymnasium. Hier bevonden zich diverse baden en een atletiekbaan die nu ook nog goed herkenbaar is. Ook staat hier een gebouw uit de 3e eeuw v.C. Het nymfaeum, dit is een brongebouw en heel goed bewaard gebleven. Je kunt hier alleen naar binnen kijken via een tralievenster. Is zeer zeker de moeite waard.

museum in kos-stadMuseum in Kos-stad, hier vind je natuurlijk alles wat er hier in de buurt is gevonden. Van Hippocrates tot schitterende mozaïeken. Dit museum vind je aan het grote plein bij de markthal.  kerk in Kos-stadKerk in het centrum, loop hier even naar binnen. Staat vol met iconen, heeft een hele mooie ikonostase en de sfeer, vind je weer in elke kerk in Griekenland. Ook voor niet gelovigen een must zoals ik.
Winkelsteegje in de oude stad. Dit is een verzameling van souvenir winkeltjes, juweliers en diverse terrasjes met bijbehorende taveernes.

En waar gaan we natuurlijk ook voor, het strand! Waar wij dus niet van houden is een druk strand waar je bijna tegen je buren ligt. Het strand waar wij lagen bevind zich in het Lambi gedeelte. Vanuit het centrum 2 a 3 km. Ga vanaf de fontein met dolfijnen de Canariestraat in ( kent iedereen hier) en dan aan het einde hiervan ligt het strand met een taveerne. Hier lig je heerlijk rustig en je kunt hier wel 100 meter het water inlopen. Dus ook ideaal voor kinderen.

lambi strand

Hieronder het dorpje Platani. Dit dorpje bevindt zich op slechts 3 km van Kos-stad. Platani is van oorsprong een Turks dorp wat zich ook uit in de uitstekende keuken hier. Wij hadden hier al eerder gegeten en ook van een vaste bezoekster van deze site gehoord dat het eten hier zo goed is. Toen wij hier gingen eten, hebben we gevraagd naar de specialiteit van het huis en dat hebben we geweten. Ik kan echt zeggen het was fantastisch, voor ongeveer 20 € hebben we de meest lekkere gerechten gehad. Een aanrader dus. Het restaurant waar wij zaten was Asklipios, op de foto links.

Platanos

Vlakbij Platini ligt het Asklipion. Van oorsprong is dit een kuuroord en werden er ook de zieken geholpen. Het Asklipion bestaat uit drie terrassen waar oorspronkelijk diverse tempels hebben gestaan. Na een aantal aardbevingen is er natuurlijk niet veel van over, maar neem een boekje mee met wat alles moet voorstellen en je krijgt een goede indruk  hoe het hier is geweest. Daarbij het mooie uitzicht over Kos-stad en de Turkse kust, kan je je hier best een paar uur vermaken. Neem wel iets te drinken mee, er staat hier namelijk geen taveerne. En wat die kat hieronder doet, die zat bij het loket waar je je kaartje koopt te wachten op zijn maaltje.

Asclepeion

asklipion

hallo krijg ik wat te eten?

Ook heerlijk zijn de thermen op Kos, deze thermen vind je 1 km voorbij Aghios Fokas en dit is ook vlakbij Kos-stad. Deze thermen zijn geneeskrachtige bronnen en bevatten zwavelhoudend water. Dit is heel geschikt voor de bestrijding van o.a. artritis en reumatische aandoeningen. Wel even uitkijken als je het water instapt het is behoorlijk heet.

thermen

Zia

Zia

Pyli

bron in Pyli

Hierboven het dorpje Zia. Dit nog oorspronkelijk dorpje in het binnenland van Kos, staat hoog op de agenda van veel toeristen. Rij je hierna toe vanuit Zipari, stop dan even bij restaurant Panorama. (Tip)Bestel hier alleen voorgerechten en daarbij hun knoflookbrood is zeker de moeite waard. Laat je niet afschrikken door wat hier allemaal staat aan winkeltjes en dit alleen voor de toerist. Loop verder even het dorpje door. Is heel authentiek en het bezichtigen waard.  Een paar kilometer verder kom je in Pyli een welvarend dorp met 2000 inwoners. Aan dit pleintje staan een paar goede taveernes. Waar je ook even moet kijken is bij Ria & Remko. Dit zijn Nederlanders met een galerie, waar je ceramiek, etsen en sieraden kan kopen. Deze 400 jaar oude bron, "de waterspuwers van de Bron des Levens" vind je ook vlakbij dit pleintje in Pyli. Naast deze bron staat een taveerne, ziet er van de buitenkant niet echt uit. Maar je kan hier wel heerlijk eten. De eigenaar praat alleen maar Grieks, dus praten met handen en voeten.

afslag pyli

Aan de grote weg vanuit Kos-stad vind je na 13 km de afslag naar Pyli. Hier aan de linkerkant, met een kunstmatig meertje.

zoutvlakte bij Tingaki

Strand!!! Nee hoor dit is het zoutmeer bij Tingaki, dit wordt niet meer gebruikt en is nu een natuurreservaat. Tingaki is ook in trek bij de toeristen en dan vooral door het mooie lange strand en de vele taveernes. Tingaki ligt ook lekker centraal, zodat je van hieruit makkelijk het hele eiland kan rondtoeren.

Gelukkig kom je ook op Kos dit vervoer tegen en dan bedoel ik natuurlijk niet die scooter.

Rijden we vanuit Kos-stad weer richting de luchthaven dan vinden we vlak voor Antimachia een oud kasteel, sla hier links af en volg deze sinds 2003 prima geasfalteerde weg ± 3 km. Let wel op!! Bijna aan het einde heb je een plotselinge bocht naar links. Als je die mist zit je zo 20 meter lager. Je zit hier dan in het midden van eiland, en zoals op zo veel plekken is het uitzicht hier heel mooi. Van het kasteel staan  alleen de buitenmuren nog overeind. Op het terrein zelf staan nog twee kapelletjes en er wordt hier ook nog het nodige gerestaureerd. Voor een drankje en een hapje vind je hier ook een taveerne.

kasteel bij Antimachia

kasteel bij Antimachia met uitzicht op Kardamena

Antimachia zelf moet je ook even aandoen, hier bevindt zich ook een werkende windmolen. Deze is gratis te bezichtigen, maar een kleinigheid wordt wel op prijs gesteld. Kom je hier aan en staan er bussen met toeristen, gewoon even wachten tot de rust is wedergekeerd. De molenaar en zijn vrouw zullen je dan hartelijk ontvangen met snoepjes. Vanuit elk land krijgen ze weer foto's, waar zij heel trots opstaat met haar bezoekers en die zij je graag zal laten zien. Tegenover de molen staat nog het huis van Antimachia, hier zie je het leven uit de jaren '50

molen in Antimachia

Vrouw van de molenaar

oorspronkelijke woning uit de jaren 50

Vanuit Antimachia kan je afslaan naar Kardamena, hier komen alleen Engelsen en daar moet je van houden. Sla je af richting Mastichari is ook toeristisch maar niet zo massaal, mooi strand en veel taveernes. Best een leuk dorp voor diegene die niet van de drukte houden. Ook bevindt zich hier een haventje zodat je ook de eilandjes in de buurt kan bezoeken.

strandje bij Mastichari

Rij je vanuit hier richting Kefalos dan heb je aan de kust nog diverse kleinere strandjes met taveernes. Deze kant van het eiland wordt ook bijna niet bezocht door toeristen en dat is misschien wel jammer voor hen. Je ziet hier een totaal andere natuur en de rust hier is heerlijk.

Voorbij Kefalos volg hier maar de weg, kom je uiteindelijk bij Ag. Theologus. Hier kun je niet meer verder, er staat wel een taveerne en je vindt hier ook diverse baaitjes waar je heerlijk kan zonnen. Hieronder een foto genomen vanaf de taveerne.

geiten op het strand

Dit is in vogelvlucht een rondleiding over het eiland, voor vragen kan je mij altijd een e-mail sturen.

Wat je ook goed kan bezoeken is Turkije. Turkije hebben wij op dinsdag gedaan, aangezien er dan een markt is. Maar ook op Zaterdag is deze markt. Hou wel rekening met grote drukte op deze dagen, bij ons bezoek liep half Kos uit, zo leek het. Maar wel de moeite waard, probeer met alles wat je koopt wel af te dingen anders betaal je echt teveel. Wisselen kan met je pinpas bij een bankautomaat richting de markt.

Bodrum Turkije

markt in Bodrum Turkije

Verder zijn we nog in Kalymnos geweest het sponzeneiland. Helaas zijn we hier maar een paar uur geweest, maar dat maken we andere vakantie wel goed. Kom je hier aan, bezoek dan een sponzenfabriekje. Je vindt deze aan de haven en daar vlak achter. Voor ongeveer 12 € heb je een goede spons. Aangezien wij hier zo kort waren, heb ik hier gevraagd wat ik gezien moest hebben. Zo kwamen wij in een vrouwenklooster terecht. En een uitzicht, prachtig. Helaas konden wij het klooster niet helemaal bezichtigen, maar hieronder toch een indruk. Loop verder eens door de steegjes hier, zo is Griekenland. Lekker rustig en gewoon mooi.

Kalymnos

Kalymnos

Kalymnos

Kalymnos

kalymnos

Kijk ook bij mijn pagina met links, hier staan nog een paar interessante  pagina's 

Nieuw................ klik hier voor informatie uit de toeristiek

Home Samos Lesbos Rhodos Chios Links

 

e-mail de webmaster

een berichtje in mijn gastenboek

OF

Bekijk mijn gastenboek

 

deze site wordt ook aanbevolen op kos.pagina.nl