Streekprofiel Kos (Griekenland)

 
   
   
 

Geografie

Ligging
In Zuidoost-Griekenland, in de EgeÔsche Zee, dicht bij de Turkse kust, ter hoogte van Bodrum, tussen Nissiros en Kalymnos.

Grootte
45km lang, 12km breed.

Landschap
De noordwestelijke kuststrook, met o.a. Kos, Marmari, Tigaki en Psalidi, is vlak en landelijk, met weilanden, akkertjes, olijfboomgaarden, rietkragen en kale terreinen. De kuststrook wordt deels begrensd door steile rotsmassieven. In het oosten domineert het Dikeosgebergte, een grillig rotsgebergte (hoogste top 846m, dat in zuidwestelijke richting overloopt in een zeer groot, kalksteenachtig heuvelland met talrijke ravijnen en spelonken).

 
   
 
   
 

Klimaat

Beschrijving


Weerbureau HWS/Toeristiek WereldWeerlijn:
0900 5 008 003, belcode Kos 1307.

Internet: http://www.weerbureau.nl
 
   
 
   
 

Toerisme

Algemeen
Al jaren hoort Kos bij de meest populaire Griekse eilanden. Kos-stad vormt samen met Psalidi het toeristische hart van het eiland. Hier zijn de meeste accommodaties te vinden, variŽrend van kleine hotels en appartementengebouwen tot grote hotelcomplexen (in o.a. Psalidi). Kos-stad is populair bij zowel jongeren als ouderen. Er zijn veel uitgaansmogelijkheden, vooral in de buurt van de haven, in het grote centrum. Toch liggen veel accommodaties rustig. Opvallend zijn de vele archeologische opgravingen, zelfs midden in de plaats. De omgeving van Kos-stad is vlak. Mede daardoor huren veel mensen fietsen voor de duur van het verblijf. Van Kos-stad naar de kuststrook Psalidi is zelfs een fietspad! Ook elders op het eiland is toeristische ontwikkeling, bv. in Marmari (populair bij o.a. windsurfers), Tigaki, Kardamena, Mastichari en Kefalos, met een van de weinige Club Med-hotels in Griekenland. Bij Antimachia is een hotel van de Robinson-keten. Op het eiland wordt minder gebouwd dan in vroegere jaren. Wel worden in toenemende mate de al wat oudere accommodaties gerenoveerd. Het toerisme is veruit de belangrijkste bron van inkomsten op het eiland. De bevolking is dan ook gewend aan toeristen.

Stranden
Het merendeel van de stranden bestaat uit zand of fijngrind, soms fijngrind met stroken zand. Langs de waterlijn zijn soms kiezels, keien en ook is er vaak veel grind op het strand. Soms zeewier aan de waterlijn of rotsachtige delen. De zeebodem bij de stranden loopt meestal vrij snel af. De zeebodem bij het Agios Stefanos- en het Pier-strand in Kefalos en deels het strand van Marmari loopt geleidelijk af. De stranden staan bekend om de vaak zeer sterke wind, die in de zomermaanden wel voor enige verkoeling zorgt. Dit geldt vooral voor Marmari, Tigaki, Kos-stad (Noord- en Lambi-strand) en Mastichari (Mastichari-strand). Topless zonnen is overal toegestaan. Tussen Marmari en Tigaki is een officieus naturistenstrand, evenals net buiten Kardamena.

Uitgaan
Er zijn veel uitgaansmogelijkheden in vooral Kos-stad, met o.a. 4 discotheken, een groot aantal bars, terrassen, een bouzoukiclub en een bioscoop. Kos-stad is dan ook bij jongeren zeer in trek. Ook Kardamena kan in dit verband genoemd worden. De meeste restaurants fungeren ook als bar/cafť.

Winkels
Het grootste winkelaanbod is te vinden in Kos-stad. Het aanbod varieert van minimarkten, souvenirwinkeltjes, juweliers, lederwarenzaken en winkeltjes met verkoop van sponzen tot parfumerieŽn en kledingzaken. De op toeristen gerichte winkels zijn elke dag, tot laat in de avond open. De overige winkels zijn op zondag en soms ook enkele uren in de middag gesloten.

Seizoen
Het hoogseizoen loopt ongeveer van half juni tot half september. Alhoewel al vroeg in het jaar begonnen wordt met chartervluchten, gaan veel winkels en restaurants pas begin mei open. Het seizoen loopt tot ongeveer 20 oktober, in Nederland afhankelijk van de herfstvakantie.

Feestdagen
1 januari - Nieuwjaarsdag

6 januari - Driekoningen

26 februari - Witte Maandag

25 maart - Onafhankelijkheidsdag

13 april - Griekse Goede Vrijdag

15/16 april - Grieks Pasen

1 mei - Dag van de Arbeid

4 juni - Griekse Pinkstermaandag

15 augustus - Maria Hemelvaart

28 oktober - "Ochidag" (begin van W.O. II)

25/26 december - Kerstmis

Classificatie accomodaties
De hotels onderscheiden zich in de categorieŽnde luxe(meest luxueus),A superior, A, B, C, DenE(zeer eenvoudig). Verder pensions en particuliere kamerverhuur. Ook appartementen en pensions zijn onderverdeeld in categorieŽn. Normen hiervoor zijn onduidelijk, zodat wij hiervan in onze accommodatiebeschrijvingen geen melding maken.

Nationaliteiten
Vnl. Nederlanders en ScandinaviŽrs, verder o.a. Duitsers en Engelsen.

 
   
 
   
 

Transport / verbindingen

Vliegveld
Op 23km van Kos-stad, dichtbij Kardamena. Vliegtijd vanaf Schiphol ca. 3,5 uur.

Wegen / verkeer
De meeste wegen zijn verhard en vrij goed onderhouden.


Autohuur
Minimum leeftijd varieert van 21-25 jaar. Het huren van een auto kost v.a. EUR 23.60 p.d. (scooter EUR 8.85 p.d.). Benzine (loodvrij) kost ca. EUR 0.79 per liter. Het dragen van autogordels is verplicht, kinderen onder de 10 jaar mogen niet voorin zitten.

Overig verhuur
Motoren, scooters, bromfietsen, fietsen en mountainbikes. Voor bromfietsen en scooters tot 50 cc is een bromfietscertificaat verplicht; een autorijbewijs is niet voldoende. Een Nederlands bromfietscertificaat is te verkrijgen bij het postkantoor; de aanvraag duurt ca. 2 weken.

Bus
Vanuit Kos-stad frequente verbinding met vrijwel alle plaatsen op het eiland, vooral van half juni tot half oktober.

Taxi
Officieel hebben de taxi's een aanvangstarief van ca. EUR 1.02 en een tarief van EUR 0.39 per km (minimum tarief EUR 1.47). Er zijn diverse toeslagen, o.a. voor bagage, vooraf boeken en van 24.00-05.00 uur.


Boot
Vanuit Kos-stad van mei tot half oktober (overige maanden minder frequent) regelmatig (minimaal 1x p.d.) verbindingen per (car)ferry of draagvleugelboot met Piraeus, Rhodos, Kalymnos, Leros en Patmos. Tevens regelmatig (minimaal 1x p.d.) verbinding met (car)ferry of draagvleugelboot met Samos en Bodrum (Turkije). Verder enkele minder frequente verbindingen met andere eilanden. Vanuit Mastichari 2-3x p.d. ferry naar Pothia (Kalymnos).

 
   
 
   
 

Excursies

 • Diverse opgravingen in Kos-stad, met o.a. de agorŠ, de basiliek en de stoa (zuilenhal) in de omgeving van de haven, het odeon, Casa Romana (oude Romeinse villa) en het tempelplein


 • de 500 jaar oude plataan van Hippocrates


 • het archeologisch museum in Kos-stad


 • het middeleeuwse kasteel in Kos-stad


 • ruÔnes van het Asklipio-heiligdom


 • zoutmeer tussen Marmari en Tigaki, met grote schildpadden en in de lente flamingo's en ooievaars


 • een Byzantijnse burcht in het antieke Pilion


 • de warmwaterbronnen bij Agios Fokas


 • het Harmilos-klooster (11e eeuw)


 • eilandrondrit


 • kasteel in Antimachia (14e eeuw)


 • tocht met een glasbodemboot


 • boottocht naar bv. Rhodos, Kalymnos, Pserimos, Leros of Patmos


 • dagtocht naar Bodrum (Turkije)


 • het eiland Nissiros, met o.a. de vulkaan Polyvotis, het klooster "Our lady Spiliani" en een historisch en folkloristisch museum.
 
   
 
   
 

Praktisch

Tijdverschil
1 uur later dan in Nederland.

Grensformaliteiten
N.a.v. de Schengenovereenkomst is de paspoortcontrole in principe afgeschaft. Wel moet men op verzoek een geldig paspoort of een Europese identiteitskaart kunnen tonen.

Taal
Nieuw-Grieks. Over het algemeen kan men goed terecht met Engels en in iets mindere mate met Duits.

Munteenheid
Euro.

Geldzaken
Geldautomaten in Kefalos, Kardamena, Kos-stad en op het vliegveld (Europas, Giropas, Euro/Mastercard, Visa, in Kos-stad tevens Amex). Banken in o.a. Kos-stad, Kefalos en Kardamena. Creditcards (vnl. Euro/Mastercard en Visa) worden op beperkte schaal geaccepteerd.

Prijzen
In hotels en restaurants wordt doorgaans een fooi verwacht van 5 tot 10% van het af te rekenen bedrag.

Gezondheid
Geen medicatie verplicht of aanbevolen.

Telefoneren
Internationaal telefoneren mogelijk vanuit telefoonkantoortjes (OTE), hotels, wissel/excursiekantoortjes, kiosken en openbare telefoons. Collect call mogelijk (08003111).

Water
Het leidingwater is drinkbaar maar heeft vaak een bijsmaak. Aangeraden wordt om mineraalwater te drinken.