Streekprofiel Lesbos (Griekenland)

 
   
   
 

Geografie

Ligging
In het noordoosten van de EgeÔsche Zee, voor de noord(west)kust van Turkije. Het behoort tot de eilandengroep de EgeÔsche Archipel, waar ondermeer ook de eilanden Chios, Samos en Ikaria toe gerekend worden.

Grootte
Max. 65km lang, max. 50km breed (Lesbos is op Kreta en Evia na het grootste eiland van Griekenland).

Landschap
Heuvel- en bergachtig, met toppen tot 976m (Olympus) en deels begroeid met pijnbomen. Op het eiland zijn zeer veel olijfboomgaarden. In het zuiden zijn de zeer diep landinwaarts gaande, grote, beschutte baaien bij Skala Kallonis en Gera Bay, met elk een smalle opening naar zee. Rond de grote baaien en achter grote delen van de kust is het landschap vlak tot lichtglooiend, met akkers, lage begroeiing en olijfboomgaarden. Op de vulkanische westpunt is een plek met zeer oude, versteende bomen.

 
   
 
   
 

Klimaat

Beschrijving


Weerbureau HWS/Toeristiek WereldWeerlijn:
0900 5 008 003, belcode Limnos 1309.

Internet: http://www.weerbureau.nl

Klimaattabel


Klimaattabel Limnos
 
   
 
   
 

Toerisme

Algemeen
Het toerisme op Lesbos is zich eind jaren '70, vnl. in Molyvos, gaan ontwikkelen. De andere plaatsen volgden ca. eind jaren '80. Veel accommodaties hebben plannen om hun huidige faciliteiten uit te breiden. Ook aan de infrastructuur op het eiland wordt gewerkt. Tegenwoordig zijn er verspreid over het hele eiland nog diverse (soms stilgelegde) bouwactiviteiten van accommodaties. De populaire plaatsen op Lesbos zijn Molyvos, Petra, Skala Kallonis en Mytilini. De plaatsen worden vnl. bezocht door een vrij rustig publiek en relatief veel lesbiennes (Skala Eresou is vooral een geliefde bestemming voor deze doelgroep). In het hoogseizoen (juli/augustus) komen er tevens veel (Griekse) jongeren en gezinnen met kinderen. Lesbos trekt over het algemeen rustzoekers en natuurliefhebbers of men komt voor de vele stranden. Daarnaast staat Skala Kallonis in het voorjaar bekend als plaats voor vogel- en natuurliefhebbers, vanwege de ligging aan de baai en delen hierachter die soms onder water lopen. De accommodaties variŽren van zeer klein tot middelgroot, waarbij de nadruk op de kleine ligt.

Stranden
Het merendeel van de stranden wordt gevormd door kiezels en keien, met soms wat zand. Zandstranden (vrijwel altijd met fijngrind) zijn te vinden in Anaxos, Petra, Skala Eresou, Agios Isodoros en Skala Kallonis. De stranden variŽren van kleine en smalle kiezel/keienstranden tot vrij lange en vrij brede zand/fijngrindstranden en zijn over het algemeen wat rommelig, met nogal eens gedroogd wier. Topless zonnen is overal toegestaan. Bij Skala Eresou is een naturistenstrand en op een klein deel van het Molyvos-strand is het eveneens toegestaan. Meestal is de zeebodem bedekt met keien, kiezels en soms enkele rotsen. De afloop van de zeebodem varieert van vrij geleidelijk (o.a. Molyvos en Skala Kallonis) tot snel (o.a. Anaxos, Eftalou en Skala Eresou).

Uitgaan
Het eiland kent geen echte uitgaanscentra. Er zijn verspreid (openlucht)discotheken en een enkele discobar, maar van een bruisend uitgaansleven is geen sprake. Verder zijn er diverse (eenvoudige) bars, koffiehuizen en tavernen, die tevens een barfunctie hebben. Tevens van juni tot half september kleine openluchtbioscoop in Skala Eresou en Molyvos.

Winkels
Het winkelaanbod in de beschreven plaatsen is over het algemeen vrij beperkt en bestaat vnl. uit minimarkten en souvenir/toeristenwinkels. In Mytilini is een groter en gevarieerder aanbod van winkels. De meeste winkels zijn in het hoogseizoen van ca. 08.30-14.00 en 17.30-20.30 uur geopend. Veelal blijft men echter langer open.

Seizoen
Het hoogseizoen is in juli en augustus. Tijdens deze maanden kan het in de beschreven plaatsen levendig en druk zijn. Buiten deze maanden is het een stuk rustiger en is er vrij weinig te beleven. Van eind oktober t/m april zijn vrijwel alle accommodaties en toeristische voorzieningen gesloten.

Feestdagen
1 januari - Nieuwjaarsdag

6 januari - Driekoningen

26 februari - Witte Maandag

25 maart - Onafhankelijkheidsdag

13 april - Griekse Goede Vrijdag

15/16 april - Grieks Pasen

1 mei - Dag van de Arbeid

4 juni - Griekse Pinkstermaandag

15 augustus - Maria Hemelvaart

28 oktober - "Ochidag" (begin van W.O. II)

25/26 december - Kerstmis

Classificatie accomodaties
De hotels onderscheiden zich in de categorieŽnde luxe(meest luxueus),A superior, A, B, C, DenE(zeer eenvoudig). Verder pensions en particuliere kamerverhuur. Ook appartementen en pensions zijn onderverdeeld in categorieŽn. Normen hiervoor zijn onduidelijk, zodat wij hiervan in onze accommodatiebeschrijvingen geen melding maken.

Nationaliteiten
Zeer veel Nederlanders, verder vnl. Duitsers, Belgen en Engelsen en in het hoogseizoen tevens veel Grieken.
 
   
 
   
 

Transport / verbindingen

Vliegveld
Op de zuidoostpunt van het eiland, ten zuiden van Mytilini. Vliegtijd vanaf Schiphol ca. 3,5 uur.

Wegen / verkeer
De hoofdwegen zijn verhard en redelijk tot goed onderhouden. De overige wegen zijn deels onverhard en soms moeilijk begaanbaar. In de bergen zijn de wegen vaak zeer bochtig en op diverse plaatsen wordt gewerkt aan het asfalteren van de wegen.


Autohuur
Minimum leeftijd varieert van 21-25 jaar. De minimum prijs voor een A-categorie auto is ca. EUR 29.50 p.d., in het hoogseizoen duurder. Benzine (loodvrij) kost ca. EUR 0.79 per liter. Het dragen van autogordels is verplicht, kinderen onder de 10 jaar mogen niet voorin zitten.

Overig verhuur
Motoren, scooters, bromfietsen, fietsen en mountainbikes. Voor bromfietsen en scooters tot 50 cc is een bromfietscertificaat verplicht; een autorijbewijs is niet voldoende. Een Nederlands bromfietscertificaat is te verkrijgen bij het postkantoor; de aanvraag duurt ca. 2 weken.

Bus
Dagelijks (sommige plaatsen alleen van half juni t/m september) regelmatige dienstregeling met de meeste plaatsen op het eiland.

Taxi
Officieel hebben de taxi's een aanvangstarief van ca. EUR 1.02 en een tarief van ca. EUR 0.39 per km. Tussen 24.00-05.00 uur geldt een toeslag van 50%. Het komt nogal eens voor dat de meter niet wordt aangezet. De prijs valt dan niet meer te controleren en zal dikwijls hoger uitvallen. Ook worden tijdens de rit soms meerdere passagiers meegenomen. Soms moet de taxi uit een plaats in de omgeving komen.


Boot
1x p.d. carferry van Mytilini via Chios naar Piraeus, 2 ŗ 4x p.w. naar Limnos, waarvan 2x p.w. door naar Thessaloniki en Kavala. Juni tot half september 1x p.d. ferry naar Ayvalik (Turkije). Juni t/m augustus gem. 3x p.w. draagvleugelboot naar o.a. Chios en Samos, juli/augustus 1x p.w. naar Limnos.

 
   
 
   
 

Excursies

 • Mytilini met oude burcht, archeologisch museum, paleontologisch museum en ruÔnes van antiek theater


 • Plomari met haventje en ouzo-fabriek


 • Agiassos (traditioneel dorp)


 • diverse warme bronnen


 • Eresos met kasteel en archeologisch museum


 • Antissa met kasteel en klooster


 • Sigri met Turks kasteel en vindplaats van versteende bomen


 • Molyvos met middeleeuwse burcht en smalle (trap)straatjes


 • diverse kloosters, o.a. klooster op rots in Petra


 • dagtocht naar Ayvalik (Turkije) met kleine bazaar en ruÔnes van Pergamon


 • ezelsafari met barbecue


 • Griekse avond


 • boottocht met barbecue.
 
   
 
   
 

Praktisch

Tijdverschil
1 uur later dan in Nederland.

Grensformaliteiten
N.a.v. de Schengenovereenkomst is de paspoortcontrole in principe afgeschaft. Wel moet men op verzoek een geldig paspoort of een Europese identiteitskaart kunnen tonen.

Taal
Nieuw-Grieks. Over het algemeen kan men goed terecht met Engels en in iets mindere mate met Duits.

Munteenheid
Euro.

Geldzaken
Geldautomaten in Molyvos, Skala Kallonis en Plomari (Europas, Giropas, Euro/Mastercard, Visa). Creditcards (vnl. Euro/Mastercard en Visa) worden op beperkte schaal geaccepteerd.

Prijzen
In hotels en restaurants wordt doorgaans een fooi verwacht van 5 tot 10% van het af te rekenen bedrag.

Gezondheid
Geen medicatie verplicht of aanbevolen.

Telefoneren
Internationaal telefoneren mogelijk vanuit telefoonkantoortjes (OTE), hotels, wissel/excursiekantoortjes, kiosken en openbare telefoons. Collect call mogelijk (08003111).

Water
Het leidingwater is drinkbaar maar heeft vaak een bijsmaak. Aangeraden wordt om mineraalwater te drinken.