Streekprofiel Rhodos (Griekenland)

 
   
   
 

Geografie

Ligging
In Zuidoost-Griekenland, in de EgeÔsche Zee.

Grootte
78km lang, 37km breed.

Landschap
Het eiland is vrij groen en heuvelachtig, met centraal in de lengterichting een bergketen (hoogste top 1215m). Zowel de noordwestelijke als noordoostelijke kuststrook is aanvankelijk vlak, met weilanden, rietkragen, kale terreintjes en akkertjes. In zuidelijke richting wordt het heuvelachtiger, met in het zuidoosten veel boomgaarden (o.a. olijven, abrikozen en sinaasappels) en in het zuidwesten ongerepter en bosrijk met veel pijnbomen. Ook de kust wordt in zuidelijke richting grilliger, met diverse baaien tussen soms steile, rotsachtige heuvels.

 
   
 
   
 

Klimaat

Beschrijving


Weerbureau HWS/Toeristiek WereldWeerlijn:
0900 5 008 003, belcode Rhodos 1311.

Internet: http://www.weerbureau.nl

Klimaattabel


Klimaattabel Samos 
   
 
   
 

Toerisme

Algemeen
Rhodos is het grootste en populairste eiland van de Dodekanesos. Grootste trekpleister is Rhodos-stad met een ommuurde oude stad met een netwerk van smalle, hellende en deels met arcaden gesierde straatjes. Er zijn veel uitgaansmogelijkheden, die zich vooral bevinden in de hotelwijk op de uiterste noordpunt van Rhodos, met vnl. al wat oudere hotels. Er komen vooral in het hoogseizoen veel jongeren. Voor liefhebbers van winkelen is er een groot, gevarieerd winkelaanbod, variŽrend van souvenirwinkels tot exclusieve kledingzaken, vooral in de wijk achter de grote, levendige, toeristische Mandraki-haven. Rhodos-stad wordt ook regelmatig aangedaan door cruiseboten. Een belangrijke excursiebestemming op het eiland is Lindos met schilderachtige witte bebouwing, op een heuvel een acropolis en veel (toeristische) winkeltjes. In het kielzog van Rhodos-stad zijn langs de weg naar het vliegveld de dorpen Kremasti en Trianda en de kuststrook Ixia toeristisch ontwikkeld. Vooral in Ixia en vlak achter het strand in Trianda zijn diverse grote hotel- en appartementencomplexen. Daarnaast ook veel kleine appartementengebouwen in een vrij groene, deels landelijke omgeving. Net buiten Rhodos-stad vormt de kuststrook Reni Koskinou de grens met de nieuw opgezette badplaats Faliraki, met een fraai strand, diverse uitgaansgelegenheden in het levendige centrum en zowel kleine appartementengebouwen als zeer grote accommodaties, vooral geconcentreerd in een kuststrook in de richting van Rhodos-stad. Verder verspreid langs de kust nog diverse plaatsen waar accommodaties worden aangeboden. De laatste jaren wordt niet veel meer gebouwd. Het aanbod op de Nederlandse markt is dan ook opvallend constant. Wel is een verschuiving zichtbaar naar een langer seizoen. Rhodos had al een lang seizoen, van ongeveer half april tot eind oktober, maar men wil het eiland nu ook gaan promoten als winterbestemming. Transavia is winter 1998/99 dan ook begonnen met een lijndienst naar Rhodos.

Stranden
Tussen Rhodos-stad en het vliegveld bestaat het strand uit zand, kiezels en keien, voor de hotelwijk in Rhodos-stad uit zand en fijngrind, met stroken kiezels en keien. Daarnaast zijn er ook brede zandstranden, bv. in Faliraki. Wel zijn hier enkele rotsachtige delen, ook op de zeebodem. Topless zonnen is op alle stranden toegestaan. In Faliraki is een naturistenstrand. De zeebodem loopt bij de meeste stranden vrij snel af.

Uitgaan
De beste uitgaansmogelijkheden zijn in Rhodos-stad. Hier zijn veel bars, discotheken, discobars, diverse bouzoukiclubs, nachtclubs en bioscopen. Tevens een casino, theater en openluchttheater. Na Rhodos-stad beste mogelijkheden in Faliraki.

Winkels
In Rhodos-stad goede winkelmogelijkheden. Er zijn vooral veel souvenir- en lederwarenzaken, juweliers en (zowel eenvoudige als exclusieve) kledingzaken. In de meeste andere plaatsen zijn in elk geval kleding- en souvenirwinkels, vaak tevens met een beperkt assortiment levensmiddelen. De op toeristen gerichte winkels zijn elke dag tot laat in de avond open. De overige winkels zijn op zondag en meestal ook enkele uren in de middag gesloten.

Seizoen
Hoogseizoen ongeveer van half juni tot half september. Het seizoen begint ongeveer half april en eindigt eind oktober. Nu Rhodos in beperkte mate als winterbestemming wordt aangeboden, blijven enkele accommodaties het hele jaar open.

Feestdagen
1 januari - Nieuwjaarsdag

6 januari - Driekoningen

26 februari - Witte Maandag

25 maart - Onafhankelijkheidsdag

13 april - Griekse Goede Vrijdag

15/16 april - Grieks Pasen

1 mei - Dag van de Arbeid

4 juni - Griekse Pinkstermaandag

15 augustus - Maria Hemelvaart

28 oktober - "Ochidag" (begin van W.O. II)

25/26 december - Kerstmis

Classificatie accomodaties
De hotels onderscheiden zich in de categorieŽnde luxe(meest luxueus),A superior, A, B, C, DenE(zeer eenvoudig). Verder pensions en particuliere kamerverhuur. Ook appartementen en pensions zijn onderverdeeld in categorieŽn. Normen hiervoor zijn onduidelijk, zodat wij hiervan in onze accommodatiebeschrijvingen geen melding maken.

Nationaliteiten
Vnl. Engelsen en Duitsers, verder o.a. Nederlanders en ScandinaviŽrs.

 
   
 
   
 

Transport / verbindingen

Vliegveld
Grenzend aan Kremasti, op 15km van Rhodos-stad. Vliegtijd vanaf Schiphol ca. 3 uur en 40 min.

Wegen / verkeer
De meeste wegen zijn goed onderhouden. Verder weg van Rhodos-stad zijn de wegen smaller, enkele nog onverhard.


Autohuur
Minimum leeftijd varieert van 21-25 jaar. Het huren van een auto kost ca. EUR 26.77 p.d. Benzine (loodvrij) kost ca. EUR 0.79 per liter. Het dragen van autogordels is verplicht, kinderen onder de 10 jaar mogen niet voorin zitten.

Overig verhuur
Motoren (o.a. Harley Davidsons), scooters, bromfietsen, fietsen en mountainbikes. Voor bromfietsen en scooters tot 50 cc is een bromfietscertificaat verplicht; een autorijbewijs is niet voldoende. Een Nederlands bromfietscertificaat is te verkrijgen bij het postkantoor; de aanvraag duurt ca. 2 weken.

Bus
Vanuit Rhodos-stad frequente verbinding met vrijwel alle plaatsen op het eiland, vooral van half april t/m oktober. Binnen Rhodos-stad zijn ook stadslijnen.

Taxi
Officieel hebben de taxi's een aanvangstarief van ca. EUR 1.02 en een tarief van ca. EUR 0.39 per km. Toeslag van 24.00-05.00 uur, als een taxi gebeld wordt en bagagetoeslag.


Boot
Vanuit Rhodos-stad van mei tot half oktober regelmatig (minimaal 1x p.d.) verbindingen per (car)ferry of draagvleugelboot met Piraeus, Symi, Kos, Marmaris (Turkije), Kalymnos, Leros en Patmos. Buiten de genoemde maanden minder frequent. Verder enkele minder frequente verbindingen met andere eilanden.

 
   
 
   
 

Excursies

 • Middeleeuwse, ommuurde stad van Rhodos-stad (wandeling over de stadsmuren mogelijk)


 • Rodini (dieren)park ten zuiden van Rhodos-stad


 • klank- en lichtspel in wijk achter de Mandraki-haven


 • overblijfselen van de Acropolis, Apollotempel, Aphroditetempel en stadion op de heuvel Monte Smith, aan de rand van Rhodos-stad


 • diverse musea in Rhodos-stad


 • opgravingen van Kamiros, stad uit de oudheid


 • vlindervallei Petaloudes


 • de schilderachtige plaats Lindos met witte bebouwing en op een heuvel de Acropolis


 • boottocht naar bv. Symi, Kos of Marmaris (Turkije)


 • eilandrondrit


 • jeepsafari


 • Griekse avond in Embona


 • Tsambika-klooster dichtbij Archangelos


 • zeeaquarium


 • bezoek aan aardewerkfabrieken en tapijtknoperijen.
 
   
 
   
 

Praktisch

Tijdverschil
1 uur later dan in Nederland.

Grensformaliteiten
N.a.v. de Schengenovereenkomst is de paspoortcontrole in principe afgeschaft. Wel moet men op verzoek een geldig paspoort of een Europese identiteitskaart kunnen tonen.

Taal
Nieuw-Grieks. Over het algemeen kan men goed terecht met Engels en in iets mindere mate met Duits.

Munteenheid
Euro.

Geldzaken
Banken zijn vooral te vinden in Rhodos-stad. In de meeste plaatsen is een geldautomaat (vnl. Europas, Giropas, Euro/Mastercard en Visa). Creditcards (vnl. Euro/Mastercard en Visa) worden redelijk geaccepteerd.

Prijzen
In hotels en restaurants wordt doorgaans een fooi verwacht van 5 tot 10% van het af te rekenen bedrag.

Gezondheid
Geen medicatie verplicht of aanbevolen.

Telefoneren
Internationaal telefoneren mogelijk vanuit telefoonkantoortjes (OTE; alleen in de grotere plaatsen), hotels, wissel/excursiekantoortjes, kiosken en openbare telefoons. Collect call mogelijk (08003111).

Water
Het leidingwater is drinkbaar maar heeft vaak een bijsmaak. Aangeraden wordt om mineraalwater te drinken.